Biram Zdravlje logo

Pitanja koja najčešće postavljate lekarima (drugi deo)

shadow illustration

Nastavljamo sa odgovorima na pitanja roditelja zahvaljujući specijalisti otorinolaringologije s bogatim iskustvom iz prakse, prim. mr sc. med. Vladan Šubarević i dr Katarina Stanković.

Pitanje: Ćerka mi ima 14 god. i od kad se rodila zapušen joj je nos, ne može bez sprejeva, sliva joj se iz nosa u grlo i često je bolesna. Doktori pretpostavljaju da ima devijaciju, alergična je na grinje i prašinu mada joj nista ne prepisuju. Šta da radimo? Takođe, htela sam da Vas pita mi kako da joj ojačamo imunitet s obzirom da slabo jede. Hvala unapred.

Odgovor: Tegobe koje navodite u vidu otežanog disanja na nos mogu biti izazvane i devijacijom nosne pregrade, ali i otocima sluznice nosa zbog različitih vrsta alergija. Postoji opasnost da se i zbog zloupotrebe sprejeva za nos sa vazokonstriktorima razvije zavisnost koja vodi u pravcu sve veće potrebe za tim preparatima, a sve manjeg i kraćeg pozitivnog efekta istih. U svakom slučaju treba ustanoviti pravi razlog za postojeće probleme da bi mogli adekvatno da se leče lekovima ili hirurškim metodama.

Pitanje: Sin, 7,5 god. ima stalno zapušen nos, i pored terapija. Preporuka ORL je da operiše treći krajnik. Koji su najčešći pro & contra? Da li je leto dobro vreme za operaciju, s obzirom da je tada na letnjem raspustu?

Odgovor: Uvećanje trećeg krajnika je zaista jedan od najčešćih uzroka “zapušenog” nosa i ukoliko je lekar to sa sigurnošču ustanovio, onda je operacija dobro rešenje. Treba imati na umu da je taj problem u dobu od 7,5 godina nešto ređi nego kod mlađe dece oko druge ili treće godine, te treba ustanoviti i stanje nosa (devijacija septuma, alergijski rhinitis…). U svakom slučaju, ako je indikacija dobro postavljena “contra” ne postoji, tegobe će nakon toga nestati, a može se uraditi u bilo koje doba godine, jer je to u principu lagana intervencija sa isto takvim postoperativnim tokom.

Pitanje: Već par godina imam tečnost u ušima i svrab. Kada ih pročačkam, izađe retka tečnost. Ponekad je gusta i neprjatno miriše. Šta da radim?

Odgovor: Vi imate problem sa kožom spoljašnjeg ušnog kanala, te je savet da ih ne čačkate, pogotovo ne oštrim predmetima, već da se za pomoć obratite ORL specijalisti. Takvi problemi uglavnom ne zahtevaju neko posebno lečenje, već se akcenat stavlja na to da se nakon jednog stručnog ispiranja uha, nastavi sa prevencijom redovnim korišćenjem sprejeva kao što je Vaxol sprej, koji će smanjiti pojačano stvaranje ušne masti, ali će i sprečiti svrab kože u spoljašnom ušnom kanalu.

Pitanje: Devojčica je sa svoje 3 godine (sada ima 4) operisala treći krajnik i ugradjene su mikrocevčice posto su oba uha curela , stalno je bila bolesna i pod upalom. …Cevčice su ispale posle mesec dana, da bi unazad pet meseci opet krenuli isti problem. Osim toga, slabije čuje. Terapija je bila defrinol i panklav tabl. Bojim se, ne znam šta da radimo. Ima li efekta da ponovo ugradimo cevčice ili imate predlog za neku oralnu terapiju. Hvala unapred!

Odgovor: Vaše dete ima oboljenje koje je inače veoma često kod dece i spada u grupu hroničnih stanja srednjeg uva (sekretorni otitis). Te prve cevčice koje su ispale već nakon mesec dana nisu dovoljno dugo bile u funkciji, a ona bi trebalo da bude u proseku od 6-12 meseci. Terapija sa kojom se pokušava eliminacija sekreta iz srednjeg uva, koje nije pod akutnom upalom, nisu antibiotici, pa ni defrinol, već se primenjuju ili sekretolitici u trajanju od mesec dana ili kombinacija antihistaminik i nazalni kortikosteroid, takođe u trajanju od mesec dana. Kod dece, u tom dobu, treba pokušati i sa vežbama za tubu duvanjem Otoglobe balončića. Ukoliko ove metode ne daju željeni rezultat u razumnom periodu od 3-6 meseci, indikovana je ugradnja (u Vašem slučaju ponovna) ventilacionih cevčica, što je uglavnom i metoda izbora u lečenju ovog oboljenja.

Pitanje: Moja majka (65god ) ima problema sa suvoćom i svrabom u spoljašnjem slušnom kanalu. Često se stvore i bele ljuspe koje, pored objektivnih tegoba, kod zena predstavljaju i estetski problem. Kako se ovo može lečiti, odnosno preduprediti? Unapred Vam hvala na odgovoru!

Odgovor: Vaša majka ima problem kao i mnogi ljudi u tim godinama i radi se o hroničnim ekcematoznom promenama kože spoljašnjeg ušnog kanala. Metoda izbora u lečenju takvih tegoba je redovna preventivna upotreba preparata tipa Vaxol sprej za uši i, samo ukoliko je neophodno, i Dexametason-neomycin kapi.

Pitanje: Zanima me da li je bezbedno čistiti deci uho štapicima za uši? Ukoliko nije, čime treba čistiti uši? Unapred hvala!

Odgovor: Naravno da nije bezbedno i ne savetuje se upotreba štapića za uši, pogotovo nekontrolisano guranje štapića duboko u uvo. Mnogo je bolje redovno koristiti preparate za toaletu uva i prevenciju pojačanog stvaranja ušne masti kao što je Vaxol sprej.

Pitanje: Molim Vas, da mi preporučite neke kapi za nos, sad počinju alergije. Nos mi bude zapušen, pogotovo noću, što mi otežava miran san. Odrasla sam osoba. Hvala

Odgovor: U slučaju dokazanog alergijskog rinitisa pravu terapiju Vam mora dati Vaš lekar. Kod dokazanih alergijskih rinitisa, dakle tegoba koje su posledica udisanja alergena iz spoljašnje sredine koji dovode do otežanog disanja na nos, pojačane nazalne sekrecije i zapušenosti nosa, prava terapija jesu nazalni kortikosteroidi i antihistaminici. U principu, najvažnije je znati koji je tip alergije i započeti terapiju blagim sredstvima koji mogu sprečiti razvijanje bolesti. Ukoliko su se simptomi već razvili, onda se nastavlja lekovima za smirivanje simptoma. Ukoliko nema alergije, onda se nakon pregleda mogu savetovatri određene kapi za nos ukoliko postoji otok sluznice nosa. U svakom slučaju da ne bi došlo do kontakta alergena sa sluznicom nosa, samim tim i do simptoma, neophodno je svakodnevno sprovoditi higijenu nosa tj. mehaničko čišćenje nosa koje sprečava zadržavanje alergena na sluznici.

ČUVAJ SLUH, JEDNOSTAVNO JE.