Naš webshop tim je na letnjem odmoru od 29.07. do 16.08. Druge kolege će preuzeti slanje porudžbina, pa vas molimo za strpljenje ukoliko dostava bude prolongirana par dana. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Neprijatan zadah iz usta – zašto nastaje i kako da ga se rešite?

shadow illustration

Zadah (halitoza) je stanje koje se opisuje kao neprijatna mirisna senzacija tokom govora ili disanja. Uzrok zadaha može biti u ustima, digestivnom traktu, plućima, ili može biti posledica nekih oboljenja.

Ipak, neprijatan zadah je uobičajen i normalan ujutru, nakon celonoćnog sna tokom kojeg izostaje lučenje pljuvačke i samočišćenje usne duplje, pa samim tim nije razlog za brigu.

Ukoliko se zadah ponavlja u dužem vremenskom periodu i postoji i u toku dana, potrebno je obratiti pažnju na uzroke koji ga mogu izazvati.

Loše životne navike poput konzumacije alkohola i cigareta, kao i začinjena ishrana mogu biti uzroci neprijatnog zadaha iz usta.

Pored specifičnog mirisa cigareta i alkohola, ova sredstva dodatno isušuju usta i smanjuju lučenje pljuvačke.

Pljuvačka je prirodni čistač usne duplje i omogućava samoispiranje, pa je zato veoma važno da njen tok bude očuvan.

Oboljenja respiratornog sistema poput bakterijskih i virusnih infekcija praćenih velikom količinom sekreta ili naslaga (bronhitisi, upale sinusa, krajnika i pluća) mogu biti izvor neprijatnog mirisa koji se oseti nakon izdisaja kroz nos ili usta.

Oboljenja poput dijabetesa, anemije, hormonski poremećaji, bolesti bubrega, antibiotici i hronična terapija lekovima koji isušuju usta, takođe mogu biti razlozi za pojavu halitoze.

Pokvareni zubi kao uzrok zadaha iz usta

Jedan od najčešćih razloga je neredovna ili nepravilna oralna higijena, koja prouzrokuje i kvarenje zuba od kojih takođe nastaje zadah zbog truljenja tkiva i razmnožavaja bakterija.

Retko i neadekvano četkanje zuba dovodi do nakupljanja mekih naslaga (plaka) koje pogoduju umnožavanju oralnih bakterija, pa posledično dovode do upale i krvarenja desni, karijesa, parodontopatije i kandidijaze.

Takođe, naslage na mekim tkivima, posebno jeziku (obložen, beo jezik), mogu biti izvor neprijatnog mirisa pa je pored četkanja zuba neophodno dobro oprati i jezik.

Posebnu pažnju na higijenu treba da obrate tinejdžeri koji nose ortodontske aparate, kao i osobe koje imaju protetske radove ili zubne proteze.

Pored paste i četkice neophodna je i upotreba zubnog konca, čistača za jezik i pastila za grlo, kao i tečnosti za ispiranje usta (antiseptici na bazi hlorheksidina).

Može li gorušica izazvati zadah iz usta?

Određena aromatizovana i masna hrana – luk, začini, sirevi i fermentisani mlečni proizvodi mogu dugo (48-72 sata) izazivati neprijatan zadah.

Uzrok pojačanog zadaha može poticati i iz nižih delova digetivnog trakta - jednjaka i želuca, posebno ukoliko postoji čir, heliko bakterija ili pojačano lučenje želudačne kiseline (gorušica).

Gorušica može biti u obliku tečnosti ili gasa koji se iz želuca vraća u usnu duplju, a sadržaj visoke kiselosti izvor je neprijatnog mirisa.

Da li ima razloga za brigu ako se zadah iz usta ponavlja?

Ako patite od zadaha ujutru, ili povremeno - tokom prehlade ili nakon jakih obroka, nema razloga za zabrinutost.

Neke studije čak ukazuju da se svaka osoba u određenom periodu svog života susreće sa zadahom, a da svaki 3. čovek u dužem vremenskom periodu ima ovaj problem.

Ipak, ukoliko primetite da se zadah često ponavlja ili da vam neko iz vašeg bliskog okruženja sreće pažnju na ovaj problem, pokušajte prvo sa prirodnim lekovima, a ukoliko nema poboljšanja javite se svom stomatologu.
 

Posebno obratite pažnju ukoliko je miris specifičan – podseća vas na aceton, vlažnu zemlju, ribu, amonijak, voće ili metal, jer specifičnost mirisa može ukazati na vrstu sistemskog oboljenja.

Prirodna pomoć kod neprijatnog zadaha

  • Održavanje oralne higijene mora biti redovno – posle svakog obroka, a obavezno ujutru i uveče. Koristite pastu i četkicu, tečnosti za ispiranje, konac za zube i čistač za jezik.
     
  • Često unosite manje količine vode.
     
  • Konzumirajte mlak zeleni čaj, čajeve od mente, matičnjaka, čaj od đumbira ili limunadu (sa dodatkom meda i cimeta).
     
  • Jedite hranu bogatu vlaknima i sveže voće i povrće.
     
  • Povremeno izgrickajte list nane ili žalfije, komad đumbira ili karanfilića.
     
  • Uveče isperite usta rastvorom sode bikarbone (nežno promućkajte, zadržite u ustima desetak sekundi i ispljunite).
     
  • Povremeno koristite pastile za grlo koje svojim sastavom podstiču lučenje pljuvačke i hidriraju grlo.
     
  • Kako biste pojačali lučenje pljuvačke koristite žvakaće gume sa pepermintom, bez šećera.
     
  • Redovno posećujte stomatologa, uklanjajte meke i čvrste zubne naslage i ne oklevajte da lekaru izložite svoj problem jer on sigurno ne muči samo vas. Ukoliko je potrebno, stomatolog će vas dalje uputiti lekaru specijalisti.

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.