Biram Zdravlje logo

Koji poznati nemački brend je nastao u maloj porodičnoj apoteci?

shadow illustration

Želja svakog roditelja je da za svoju decu napravi nešto vredno, što će ga nadživeti, što će nositi porodično prezime i nastaviti porodičnu tradiciju.

Sve je počelo od "Rosen Apotheke" u Frankfurtu davne 1826. kada je porodica Engelhard osnovala apoteku.

1860. Karl Phillip Engelhard, strastveni istraživač i zaljubljenik u proizvodnju galenskih preparata, napravio je formulaciju od vodenog ekstrakta islandskog lišaja za olakšanje problema sa grlom.
 

Engelhard i njegova porodica su sve proizvodili ručno

Ekstrakt islandskog lišaja bi zgusnuli u bakarnim kotlovima zagrejanim na plin koje je šegrt ručno mešao bez prekida. Zatim su gotove trake paste (kasnije su to postale pastile) svi članovi porodice umotavali pojedinačno u papir i pakovali u kutije. 📦🌿

U novembru 1872, Engelhard porodica je mogla mesečno da proizvede i zapakuje 1265 kutija isla moos pastila, a tek nakon 30 goina od kada je Karl P. Engelhard napravio čuvenu formulaciju od vodenog ekstrakta islandskog lišaja, proizvodnja je prešla na fabričku.

Gde raste islandski lišaj, vazduh je čist

Islandski lišaj koristi se u tradicionalnoj medicini još od 17. veka. Osim što je cenjen zbog svoje farmakološke aktivnosti, ova lekovita biljka bez naročitog mirisa i gorkog ukusa, u severnim krajevima naše planete je bila prepoznata kao hrana za ljude i životinje.

Suvi lišaj se mleo u brašno i od toga pravio hleb i pogačice. Služio je kao povrće i prilog uz jelo.

Lekoviti lišaj najviše raste u severnim zemljama, posebno na Islandu, na padinama sa lavom i ravnicama zapadnog i severnog dela ostrva.

Islandski lišaj vrlo je važan u ekologiji jer ne podnosi zagađeni vazduh, tako na mestima gde on raste znamo da je vazduh čist.
 

Gde možemo pronaći lekoviti islandski lišaj kod nas?

Zbog svega navedenog kao i zbog svog lekovitog dejstva, naročito kada su u pitanju disajni putevi, usta i ždrelo, nije ni čudo što islandski lišaj (islandsku mahovinu) zovu i plućnik.

Kod nas islandski lišaj raste po planinama, a za sve ljubitelje proizvoda na bazi bilja, na našem tržištu su dostupne upravo biljne isla pastile, među kojima i originalni, prvi biljni ukus isla moos na bazi islandskog lišaja.

Da li su potomci porodice Engelhard nastavili tradiciju?


Engelhard je danas internacionalna kompanija,  a ono što je zanimljivo jeste da je i dalje u porodičnom vlasništvu i da se ljubav prema farmaciji i dalje neguje.

Sve je počelo sa malom apotekom i ručnom proizvodnjom originalnog leka, a rezultiralo je inovacijama u fitoterapiji. 

U 150 godina stali su trud i rad nekoliko generacija, usponi i padovi,  ali i ono najbitnije - poverenje pacijenata! 


isla® moos biljne pastile sa originalnim ekstraktom islandskog lišaja ublažavaju nadražajni kašalj i promuklost i možete ih potražiti u vama najbližoj apoteci.