Biram Zdravlje logo

Islandski lišaj, sve tajne njegove lekovitosti

shadow illustration

Teško gutanje, promuklost i bolno grlo problemi su sa kojim se susrećemo više puta godišnje. U jesenjim i zimskim mesecima, upravo su usna šupljina i ždrelo najosetljiviji organi sa kojima virusi i bakterije dolaze u kontakt pri ulasku u naš organizam uzrokujući tako bol ili osećaj žarenja u grlu, otežano gutanje, suvu sluznicu i nadražajni kašalj. Moćni saveznik protiv negativnih sezonskih uticaja upravo je islandski lišaj (Cetraria islandica) čije lekovite tajne potiču još od 17. veka, od kada se koristi u tradicionalnoj medicini.

 

Islandski lišaj – prirodni antibiotik za lečenje tegoba disajnih puteva

 

Islandski lišaj jedan je od najpoznatijih prirodnih saveznika za lečenje kašlja i upalnih stanja gornjeg dela disajnih puteva. Glavni sastojci lišaja su gorke materije i sluzi (polisaharidi) koji deluju tako da oblažu zaštitnim slojem nadraženu i oštećenu sluznicu.
Visok sadržaj polisaharida lihenina koji se nalazi u ovoj lekovitoj biljci odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice. Osim što oblažu upaljenu sluznicu, deluju protiv upalno i smanjuju nadražaj na kašalj. Pročitajte na našem blogu 5 saveta koji će vam pomoći kad vas muči kašalj!

Usinska kiselina, koja je sastavni deo islandskog lišaja, ima izuzetna antibiotska svojstva i upravo zbog toga islandski lišaj se smatra vrednim prirodnim antibiotikom.
Preparati islandskog lišaja na tržištu su najčešće u obliku pastila za grlo , čaja, tableta i sirupa.

shadow illustration

Lekovito delovanje islandskog lišaja

Lekoviti preparati islandskog lišaja primjenjuju se kod svih vrsta prehlada, a najčešće se koriste kao sredstva:

• za smirivanje kašlja i promuklosti kod upala gornjih disajnih puteva
• kao pomoć pri dodatnom naporu glasnica
• za smirivanje upala usne šupljine i ždrela
• u stanjima otežanog disanja kroz nos
 za zaštitu isušene sluznice gornjih disajnih puteva koja se najčešće javlja za vreme hladnijih dana u godini.

Bolest disajnih puteva najčešće se javlja u jesenjim i zimskim mesecima. Pročitajte na našem blogu: Kako sprečiti upalne bolesti disajnih puteva kod dece?

Preparati islandskog lišaja koriste se u lečenju svih vrsta prehlada i upala, kod suvih nadražujućih upala usne šupljine i ždrela, kod bronhijalnog katara, kašlja, prehlade sa prekomernim sekretom. Ova izuzetno vredna lekovita biljka koristi se kod svih oboljenja pluća kao i kod slabih pluća jer ih čisti i jača.

Osim polisaharida (koji su gorkog ukusa), stabljika islandskog lišaja takođe sadrži pektine, vitamine B kompleksa i provitamin A. Zahvaljujući svojim vrednim sastojcima islandski lišaj koristi se i kod jačanja i čišćenja sluznice želuca, creva, slezine, jetre, gušterače, bubrega i mokraćne bešike. Kombinacija sluzi i gorkih materija islandskog lišaja jača organizam nakon iscrpljujućih bolesti i odlično je sredstvo za poboljšanje obroka i probave.

Gde raste islandski lišaj

Kao što smo već spomenuli, islandski lišaj koristi se u tradicionalnoj medicini još od 17. veka. Osim što je cenjena zbog svoje farmakološke aktivnosti, ova lekovita biljka bez naročitog mirisa i gorkog ukusa, u severnim krajevima naše planete je bila prepoznata kao hrana za ljude i životinje.
Suvi lišaj se mleo u brašno i od toga pravio hleb i pogačice. Služio je kao povrće (prilog uz jela od mesa).

U medicinske svrhe najpre se koristio na Islandu, ali primena mu se vrlo brzo proširila i na druge zemlje. Blede je kestenjaste boje, iako ima i sivobelih primeraka, a naraste do oko 10 cm visine. Zbog svoje neobične strukture (nije raščlanjen na koren stabljiku i listove) ubraja se u grmaste lišajeve, u posebnu grupu biljnih organizama.
Lekoviti lišaj najviše raste u severnim zemljama, posebno na Islandu, na padinama sa lavom i ravnicama zapadnog i severnog dela (otoka) ostrva. Raste i u Walesu, severnoj Engleskoj i jugozapadu Irske. Ima ga i u severnoj Americi, a u našim krajevima ga ima po planinama.
Islandski lišaj vrlo je važan u ekologiji jer ne podnosi zagađeni vazduh, tako na mestima gde on raste znamo da je vazduh čist.

Jednostavan recept za pripremu čaja od islandskog lišajaProkuvajte vodu i u čajnik dodajte 1 kašiku suvog islandskog lišaja, prelijte sa 2,5 dcl vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Zasladite po želji. Popijte jednu do dve šoljice dnevno. Svakako se pre upotrebe posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom.

 

Izvori:

 

  1. commons.wikimedia.org
  2.  http://cajeviza.net/islandski-lisaj-kao-lek-caj-od-lisaja-za-grlo-i-kasalj-b/)
  3. http://www.herbateka.eu/islandski )
  4. http://cajeviza.net/islandski-lisaj-caj-lekovitost/)