Biram Zdravlje logo

Kako sprečiti zaraze (sebe i drugih)

shadow illustration

Uzročnici bolesti su svuda oko nas, na nama i u nama, a zima je njihovo najomiljenije doba godine.

Bakterije i virusi oko nas i na nama

Uzročnici bolesti su svuda oko nas, na nama i u nama, a zima je njihovo najomiljenije doba godine. Procene pokazuju da se u ljudskom telu nalazi veći broj mikrobioloških nego ljudskih ćelija. To ne znači nužno da smo više bakterije i virusi nego što smo ljudi, jer bez velikog broja tih istih organizama naš organizam jednostavno ne bi mogao da funkcioniše.

No, postoje i oni zlotvori, s kojima se borimo bukvalno oduvek! Nismo ih pobedili niti ćemo u skorijoj budućnosti, ali nećemo se ni predati tako lako!

Bolje sprečiti nego lečiti!

Narodne mudrosti su najčešće istinite, pa ni ova nije izuzetak. Kako se onda pobrinuti da se ne zarazimo i da uopšte i ne dođe do lečenja?

Pranje ruku. Jedna od prvih veština koju naučimo i pre nego što savladamo da pravilno govorimo ili hodamo. S razlogom je tako, jer su nam ruke glavni alat i pomagalo, a samim tim i najveći prenosnik podlih neprijatelja.

– Njima dodirujemo novac i kvake, u njih kijamo i kašljemo, njima se peremo i hranimo. Rezultat su milioni patogena koji svakog dana prođu preko naših ruku.

– Topla voda, sapun i 20 sekundi pranja rešiće većinu nepozvanih gostiju na rukama.

Vakcinisanje. Najsigurniji oblik preventive bolesti, posebno je bitno kod dece i starijih.

Čišćenje. Redovno provetrite prostorije gde boravite, održavajte čistoću doma, tela i radnog mesta; redovno očistite mobilni, tastaturu, volan u autu…

Priprema hrane. Koristiti sveže i smrznute namirnice, termički ih dobro obraditi, temeljno očistiti radne površine.

Seks. Svi znamo da se polne bolesti prenose seksualnim odnosima, ali nezaštićenim seksom riskiramo da se zarazimo i mnogim manje opasnim bolestima. 

Vežba. Ako je telo zdravo i u formi, borba protiv bolesti je neizmerno lakša.

Lični predmeti. Nemojte da delite kozmetiku, šminku, slamke, čaše, pribor za jelo, brijače ili četkice za zube, jer tako će lako doći do unutrašnje ili spoljašnje infekcije.

shadow illustration

Ako nismo uspeli da sprečimo…

Nadmudrujemo se s bolestima vekovima, pa će naša odbrana ponekad i da popusti. Probaćemo da bar ostali ne moraju da pate kao mi.

Ostanite kod kuće. Najbolje ćete sprečiti širenje svojih bacila ako izbegavate kontakt s ostalima, osim u slučaju da idete kod lekara. Budite obzirni prema ukućanima, kolegama i saputnicima u javnom prevozu.

Antibiotici. Samo i isključivo slušati lekare, ni više ni manje!

Pranje ruku. Opet, svaki put kad ste u njih kinuli ili kašljali i svaki put kad ste izduvali nos

Spavanje. Bolesnom organizmu je veoma potreban odmor, zato – u krpe!

Vežba. Nemojte da forsirate uobičajene teške vežbe. Biće dovoljno lagano istezanje i malo svežeg vazduha.

Stres.  Jedan od najvećih uzročnika pada imuniteta, zato probajte da ga izbegavate bar kad ste bolesni.

Tečnosti. Vrlo su bitne za izbacivanje svega nepotrebnog. Pijte isključivo vodu i čaj, alkohol i gazirani sokovi ne dolaze u obzir.

Hrana. Telu je za borbu s bolešću potrebna energija – voće, povrće, supe, sveža i lagana hrana predstavljaju ključ uspeha.

Ostanite zdravi ili, ako već niste imali sreće, držite druge zdravima i – zdravi bili!