Biram Zdravlje logo

Kako sprečiti zapaljenske bolesti disajnih puteva?

shadow illustration

Poznato je da su najzdravija deca ona koja se po ceo dan igraju napolju, šmrkavci crvenih obraza. 

U čemu je tajna njihovog zdravlja?

Sluznica disajnih puteva ima efikasne mehanizme kojima se štiti od brojnih “napadača” (bakterija, virusi, gljivica…). Na površini sluznice nalazi se sluz koja sadrži antitela, koja trenutno uništavaju potencijalne napadače. Sluznica ima trepljice koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret obično iskašljemo ili izduvamo kroz nos.Bolesti disajnih puteva najčešće su u jesenjim i zimskim mesecima. Tada deca uglavnom borave u zatvorenim, zagrejanim prostorima. U previše zagrejanim prostorijama isušeni vazduh suši sluznicu disajnih puteva: sluz se zgusne, nema antitela, trepljice se slepe – čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suva i ranjiva. Izlaskom na svež i hladan vazduhsluznica reaguje i počinje pojačano da luči sekret (kada je zima deci curi nos, suze oči) – time se pojačava efikasnost čišćenja. Deca koja borave u zadimljenim prostorijama višestruko češće oboljevaju od upala disajnih puteva (npr. tri puta češće oboljevaju od upala uha ili od bronhitisa). Podjednako, život u područjima visokih nivoa zagađenosti vazduha povećava učestalost upala disajnih puteva višestruko.

Treba se kretati

Uz probleme koje izaziva suv i topao vazduh, boravak u zatvorenom prostoru povezan je s manje kretanja. Kretanjem se ubrzava disanje, strujanje vazduha postaje višestruko brže, a time i čišćenje disajnih puteva. Dok dete mirno sedi, vazduh se izmenjuje samo u trećini pluća, a u preostalom delu nakuplja se sekret i ustajali vazduh koji pogoduje razvoju bakterija. Umerena telesna aktivnost podstiče imuni sistem. 

shadow illustration

Čistoća

Većina upala disajnih puteva se širi rukama! Smatra se da je najopasnije ući u prostoriju u kojoj boravi prehlađena osoba. Ipak, pokazalo se da se pranjem ruku i korišćenjem papirnih ubrusa znatno smanjuje učestalost oboljevanja. Deca obično rukama raznose sekret koji se na njima nakupi zbog stavljanja ruke na usta tokom kašljanja ili brisanja nosa. Naučite decu da kijaju i kašlju u rukav, pa će im šake ostati čiste. Ta metoda je efikasnija od zaklanjanja usta maramicom tokom kašljanja ili kijanja. U doba prehlada treba učestalo prati i dezinfikovati igračke i površine na kojima se deca igraju.

Čišćenje nosa

Sluznica nosa prva je linija odbrane od većine uzročnika upale disajnih puteva. Nesumnjivo je od ogromnog značaja održavati nos čistim. Vlaženjem sluznice pomoću fiziološkog rastvora sekret se razređuje, pa ga sluznica može efikasnije ukloniti. Povećavaju se šanse za brže izlečenje, ali se i smanjuje opasnost od upale srednjeg uha. Na kraju nosne šupljine nalazi se limfno tkivo, treći krajnik, koji se povećava dok je u pojačanoj funkciji odbrane od uzročnika infekcije. Ponekad je treći krajnik tako veliki da detetu onemogućava disanje na nos. Deca tada dišu na usta, govore kroz nos, loše spavaju i hrču za vreme spavanja.
Zato treba posvetiti posebnu pažnju čišćenju nosne šupljine.

Vrlo su efikasni sistemi cevčica koji pod pritiskom isisavaju sekret iz nosa.
Često se kod novorođenčadi susrećemo s problemom hroptanja u nosu. Najčešće se to događa zbog toga što se mleko iz želuca vraća u ždrelo (bljuckanje), ali i u nos. Pomaže ako se bebi podigne uzglavlje (podignuti krevet na strani gde je glava, a jastuke nikako ne stavljati u krevetić), uz primenu fiziološkog rastvora i vlaženja vazduha. Tek ukoliko dete pokaže veće smetnje pri disanju na nos tokom hranjenja, nos se može očistiti cevčicom.