Biram Zdravlje logo

Herpes na usni: Ko ga je makar jednom imao, ovo treba da zna

shadow illustration

Kod približno 20%–40% populacije se herpes na usni javlja više puta tokom života.

Kod nekoga se herpes javlja u retkim epizodama, na 5–10 godina, a kod nekoga i svakog meseca, pa i više puta mesečno.

Šta se dešava kada se prvi put zarazimo herpesom?

Kada jednom uđe u telo, virus u organizmu ostaje doživotno. Iz regije usta se premešta u nervni sistem (trigeminalni ganglion) i tu ostaje neaktivan dok se pod uticajem određenih faktora ponovo ne aktivira.

Okidači koji ponovo aktiviraju virus su najčešće druge infekcije, oslabljen imunitet, stres, hormonske promene (menstrualni ciklus, trudnoća), slabost, izloženost UV zracima ili ekstremnoj hladnoći i povreda usana.

 

Faze u formiranju herpesa na usni

Faza 1: Aktivirani virus migrira duž nerava do kože usana i javljaju se crvenilo, osećaj peckanja i svraba.

Faza 2: U ovoj fazi dolazi do formiranja malih, tvrdih plikova ispunjenih tečnošću koji svrbe i koji su bolni na dodir. Oni se vremenom grupišu na usni u području između usne i kože, ali se mogu javiti i na nosu, bradi i obrazima.

Faza 3: Herpes u ovoj fazi je najbolniji i najzarazniji. Plikovi pucaju i formira se veliki, otvoren čir koji vlaži, a iscedak je pun virusa i izuzetno zarazan. U zavisnosti od ozbiljnosti, može doći i do oticanja podviličnih limfnih žlezda.

Faza 4: Formiranjem kraste počinje proces zarastanja. Međutim usled pomeranja usta ili tokom smejanja ili jela može doći do bolnog pucanja kraste što može usporiti zarastanje. Proces zarastanja traje otprilike 7-10 dana.

 

Koliko traje herpes na usni?

Herpes najčešće zaraste u roku 2 - 3 nedelje bez posledičnih ožiljaka. Osoba zaražena herpesom će verovatno imati ponavljano ispoljavanje simptoma s vremena na vreme.

Nakon prve pojave kožnih promena, sledeće su obično blaže i traju otprilike nedelju dana. Neke osobe imaju samo jedno ili dva izbijanja herpesa tokom celog života, a druge nekoliko puta godišnje.

Virus HSV je izuzetno zarazan.

Nosilac virusa može preneti virus i kad nema prisutnih plikova, iako je najzarazniji od trenutka pojave plika do pojave kraste.

Virus, koji je takođe prisutan i u pljuvački, najčešće se prenosi poljupcem, deljenjem zajedničkog pribora (pribora za jelo, četkice za zube, brijača, peškira) i dodirivanjem obolelog mesta. Može se preneti i na druge delove tela (polne organe, oko, prste) gde može izazvati dodatne komplikacije.

shadow illustration

Ako na usnama imate herpes

 

- Izbegavajte dodirivanje zaraženog područja rukama. Plikove nemojte stiskati, ni grebati.

- Dobro operite ruke pre kontakta sa drugom osobom i drugim delovima tela.

- Izbegavajte ljubljenje, seksualni kontakt i sportove gde dolazi do bliskog kontakta dok su plikovi na licu.

- Ne delite pribor za jelo i lični pribor za higijenu sa drugim osobama.

- Izbegavajte dodir sa tek rođenim bebama i osobama koje boluju od ekcema kože jer su oni podložniji infekciji.

- Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju oslabljeni imunološki sistem (osobe obolele od HIV/AIDS-a, osobe koje uzimaju lekove protiv raka ili za transplantaciju) jer ova infekcija može ozbiljno da im ugrozi život.

 

Tretman herpesa na usni

Lek za herpes na usni ne postoji. Terapija koja se koristi je simptomatska (leči simptome a ne uzrok) i usmerena je na skraćenje trajanja i ublažavanje neugodnih simptoma bolesti, kao i skraćenje učestalosti recidiva – odnosno vraćanja infekcije.

U zavisnosti od ozbiljnosti simptoma, stanja organizma i učestalosti ponavljanja, terapija može uključivati oralnu i lokalnu primenu antivirotika a koja treba da se sprovodi isključivo pod lekarskim nadzorom.

Međutim, uzimanjem antivirotika se ne može u potpunosti isključiti dalje širenje infekcije. Primena antivirotika ima ograničenja kod određenih grupa populacije i kod određenih stanja.

Takođe se postavlja pitanje opravdanosti primene topikalnih antivirotika kod labijalnog herpesa uzimajući u obzir mogućnost stvaranja otpornosti na terapiju u poređenju sa samim efektom lečenja.

Postoje i alternativna rešenja koja takođe pomažu u rešavanju ove neprijatnosti, namenjena za sve one koji ne žele da se izlažu farmakološkim preparatima, već biraju prirodna, biljna rešenja koja takođe ublažavaju simptome i skraćuju tok bolesti.

SoreFix Rescue je krem za tretman herpesa na usnama sa dokazanim delovanjem na sve četiri faze herpesa. On blokira okidače herpesa, ublažava peckanje, smanjuje stvaranje plikova, skraćuje vreme zarastanja, sprečava pucanje kraste i poboljšava stanje usana.

 

Važno je poznavati aktivne sastojke proizvoda

 

SoreFix Rescue sadrži:

  • Cink-oksid i cink ricinoleat

Topikalna primena cink-oksida i cink ricinoleata može skratiti trajanje simptoma, naročito ako se primene u početnoj fazi. Takođe oni smanjuju stvaranje plikova, bol, svrab i osećaj peckanja.

Preparati na bazi cinka koji imaju veću koncentraciju rastvorenog cinka u uljanoj formulaciji ispoljavaju bolje dejstvo u tretmanu labijalnog herpesa. Dublje prodiru u kožu, pa samim tim cink ometa ulazak virusa u zdravu ćeliju i tako sprečava njenu infekciju.

Cink-oksid formira zaštitini film preko obolelog područja koji ima UV-zaštitno dejstvo.

  • Ulje semena nara

Dobija se hladnim ceđenjem semena ploda nara (Punica Granatum), koja se odbacuju prilikom dobijanja soka i ekstrakata ploda nara. Ulje je svetlo braon boje, karakterističnog voćnog mirisa, i predstavlja najbogatiji prirodni izvor punicinske kiseline. U zavisnosti od vrste nara, sadržaj punicinske kiseline varira od 60 do 90 odsto.

Punicinska kiselina ima antizapaljensko delovanje i stimuliše sintezu kolagena, zbog čega ulje nara doprinosi zarastanju rana i ublažava simptome groznice na usnama. Ulje semena nara takođe ublažava štetan uticaj izlaganja UV-zracima i odličan je ovlaživač, što je važno jer se tako sprečava pucanje krasti u 4. fazi herpesa.

 

  • Ulje jojobe

Zapravo, to je tečni vosak zlatno žute boje, koji se dobija iz semenki jojoba biljke (Simmondsia chinensis). Nema miris i teže se kvari od ostalih ulja. Po hemijskom sastavu, jojoba ulje je vrlo slično ljudskom sebumu. Lako se apsorbuje u kožu i pruža brzu hidrataciju.

Ovaj prirodni emolijens, zadržava vlagu u koži i stvara efikasnu barijeru od štetnih uticaja sredine. Hidriranjem kože, jojoba ulje vraća koži prirodnu svežinu i elastičnost, a antizapaljensko i antibakterijsko svojstvo ulja smanjuju suvoću i iritaciju kože i ubrzavaju zarastanje rana.

Podstiče prirodnu proizvodnju kolagena, a čisto ulje jojobe ima prirodni zaštitni faktor od UV zračenja.

 

  • Shea buter

Shea buter ili karite maslac je prirodna biljna mast dobijena iz ploda shea drveta (Butyrospermum parkii), koje raste u predelu zapadne Afrike. Shea buter se ekstrahuje iz zrna, koje sadrži 50% čvrste masti.

Sastav je veoma interesantan, jer nije toliko bogat danas popularnim polinezasićenim masnim kiselinama (omega-6 i omega-3), već uglavnom sadrži zasićene masne kiseline (stearinsku i palmitinsku) i nezasićenu oleinsku kiselinu.

Shea buter stvara fini film na koži koji sprečava gubitak vlage iz kože, pruža zaštitu od spoljašnjih faktora, a ujedno izuzetno hrani kožu. Koža u svom metabolizmu može maksimalno da iskoristi molekule shea butera. Osim masnih kiselina, shea buter je veoma bogat vitaminima A i E, kao i proteinima i mineralima.

Shea buter deluje i antizapaljenski i pomaže u zarastanja manjih rana. Koža ga dobro podnosi i ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Zbog toga je shea buter odličan izbor za negu osetljive dečje kože.

Shea buter takođe poseduje i ograničenu sposobnost da apsorbuje UV-zrake.

 

Kompletno rastvoren cink u uljanoj fazi, čime se omogućava bolja raspoloživost cinka na mestu delovanja, prisustvo prirodnih sastojaka sa emolijentnim, antizapaljenskim, zaštitnim i UV-protektivnim dejstvom (SPF-30) čine SoreFix Rescue kompletnim rešenjem za tretman labijalnog herpesa odraslih i dece uzrasta od 4 godine i starije.

 

Za one koji žele da saznaju više o SoreFix Rescue kompletnom tretmanu herpesa na usnama.

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.