Biram Zdravlje logo

Hajdemo zajedno u Go Green avanturu!

shadow illustration

Kako da reciklirate praznu bočicu Prospan® sirupa?

Da li ste znali da više od 52 miliona tona proizvoda od papira je reciklirano u 2018. godini? Ova brojka zvuči ozbiljno, zar ne?

Ako slikovito objasnimo, reciklirana težina papira je jednaka težini 350.000 plavih kitova. Wow, zar ne?

U poređenju, broj stanovnika na Zemlji dosegao je čak 7 milijardi. Upravo taj broj značajno govori o povećanju količine otpada koji se svakodnevno stvara u svakom našem domaćinstvu ili privredi.

Deponije za odlaganje otpada uništavaju tlo, obradivu zemlju, zagađuju celokupnu životnu sredinu, stvarajući zarazu pogubnu za životinjski, biljni, ali i ljudski rod.

Prvi odgovoran korak svakog od nas započinje reciklažom.

 

Zašto je reciklaža obaveza svih nas?

Reciklažom štedimo energiju jer obrada recikliranog materijala troši znatno manje energije nego stvaranje proizvoda od novih sirovina.

Procesi kojima se dobijaju rude i sirovine su izuzetno štetni za Zemlju, pa je reciklaža značajan faktor u očuvanju prirodne sredine. Mnogo je razloga za reciklažu, a jedan od glavnih je da reciklažom štedimo sirovinske resurse.

Šta to znači?

Kada upotrebljene materijale recikliramo dobijajući nove proizvode, smanjujemo potrebu za korišćenjem prirodnih resursa. A kako su upravo ti sirovinski resursi ograničeni, usled neodgovornog ponašanja, susrešćemo se nedostacima osnovih sirovina poput nafte, drveta, uglja...

 

Reciklaža je dar života prirodi...

Priroda je oduvek bila veran prijatelj i istinska oaza zdravlja. Kada se na putu uspeha, poštujući standarde i tehnološka dostignuća, priroda udruži sa vrhunskim timom nemačkih stručnjaka, rodi se Prospan®.

Zato ako ste poklonik fitoterapije, sigurno ste čuli i koristili naš Prospan®, sirup za decu i odrasle. Jedinstven zaštićen ekstrakt bršljana EA 575® nalazi se u sastavu ovog biljnog leka broj 1 u svetu protiv kašlja, koji ove godine puni 20 godina u Srbiji.

Naš junak Prospi, razdragana maskota Prospan® brenda, tu je za sve naše roditelje koji su ga zvali u pomoć kada god je deci zatrebala podrška u borbi protiv kašlja. Jer dan je za igru, a noć da se mirno spava, bez kašlja.

Sa našim Prospijem smo započeli jednu divnu avanturu, Go Green putovanje, u cilju da sačuvamo zdravlje svih nas, a upravo čuvajući prirodu koja nam je poklonila taj neprikosnoveni sastojak bršljan, koji je spas za odrasle, ali i decu.

Da se mobilni telefoni i video igrice zamene kreativnim, a možemo reći, pametnim i korisnim stvarima, naš Go Green projekat je tu da zajedno iskoristimo dragoceno vreme i stvorimo nešto drugačije.

 

Prirodi je potrebno 1000 godina da razgradi plastiku

Da li ste znali za ovaj podatak? Kada se okrenete oko sebe, koliko plastičnih stvari vidite? Da li se neke od njih mogu zameniti staklenim? Naš pomoćnik Prospi ima sjajnu ideju!  

Staklene bočice Prospan® sirupa  se mogu uz malo magije pretvoriti u razne svakodnevne predmete koji su nam potrebni.

Za svaki od narednih predloga biće vam potrebno nekoliko sastojaka, a većinu njih možete pronaći u apotekama, drogerijama ili radnjama zdrave hrane, dok ćete neke kreativne detalje pronaći u svim knjižarama, radnjama sa pozamanterijom itd. 

 

Kako da reciklirate prazne bočice Prospan® sirupa?

Napravite sprej za zaštitu od komaraca koristeći praznu bočicu Prospan® sirupa

Letnje večeri mogu biti prava borba sa malim napastima poput komaraca, posebno ako živite u blizini šume ili vode (mora, reke, jezera...). Kako mnogi od nas ne žele da se izlažu raznim hemikalijama i time spreče ubode insekata, Prospi je udružio pametno, lepo i korisno.  

Napravite sami svoju zaštitu za komarce od svega par sastojaka.  

POTREBNO: 

  • Prazna Prospan® bočica
  • Odgovarajuća pumpica/prskalica (iskoristite prskalice sa raznih pakovanja koja ste planirali da bacite, sačuvajte prirodu i nađite novu namenu proizvodu).
  • Etarsko ulje limuna  
  • Kokosovo ulje 
  • Destilovana voda 
  • Etarsko ulje citronele 
  • Ulje limunske trave 

Uživajte u mirišljavom i bezbednom rešenju protiv uboda insekata za decu i odrasle 

Naš savet je da za upotrebu na koži koristite isključivo prirodna, čista etarska ulja. Zato se kod prodavca raspitajte o sastavu etarskih ulja. 

 

Napravite bočicu za tečni sapun koristeći praznu bočicu Prospan® sirupa

Ukrasite praznu staklenu bočicu Prospan® sirupa i pretvorite je u bočicu za tečni sapun koja će biti lep detalj u kupatilu. Ovde vaša krativnost dolazi do izražaja, pa verujemo da ćete biti ponosni na sebe.

 

POTREBNO:

  • Prazna Prospan® bočica sirupa
  • Odgovarajuća pumpica (iskoristite prskalice sa pakovanja koja ste planirali da bacite, sačuvajte prirodu i nađite novu namenu proizvodu)
  • Etarsko ulje limuna
  • Materijal za ukrašavanje
  • Lepak
  • Tečni sapun (da podsetimo da i sapun možete napraviti sami 😊)

Možda ste sada spremni da obogatite svoj profil na društvenim mrežama i pokažete svoju „uradi sam“ kreaciju?

 

Napravite osveživač biljaka ili višenamenski prskalicu koristeći praznu bočicu Prospan® sirupa

Samo zalivanje biljaka nekada nije dovoljno. Neophodno je i listove prebrisati ili osvežiti. Prospi ti donosi ideju kako da iskoristiš bočicu sirupa na koristan način.  

POTREBNO: 

  • Prazna Prospan® bočica sirupa  Odgovarajuća pumpica/ prskalica (iskoristite prskalice sa pakovanja koja ste planirali da bacite, sačuvajte prirodu i nađite novu namenu proizvodu)
  • Etarsko ulje limuna 
  • Destilovana voda
  • Etarsko ulje po izboru.


U zavisnosti da li pravite osveživač za biljke ili lice, odaberite odgovarajuće etarsko ulje. Etarska ulja poput ulja peperminta, ruzmarina, karanfilića, bosiljka, lavande itd. odlično su prirodno rešenje protiv štetočina koje napadaju biljke.  

Ulja poput etarskog ulja čajevca, peperminta, limuna, mogu biti idealno osveženje za vaše lice u letnjim danima. Ulje čajevca ima protivupalno dejstvo tako da je veoma pogodan i za lice.  
 
Slažete li se da je jednostavno, a praktično? 

 

Napravite dekorativnu, romantičnu lampu koristeći praznu bočicu Prospan® sirupa

Naš Prospi se dosetio da noći mogu biti još lepše uz njega. Bočica Prospan® sirupa može obasjati vašu sobu ili terasu kada je pretvorimo u romantičnu lampu.
 

POTREBNO:

  • Prazna Prospan® bočica sirupa
  • Materijal za ukrašavanje
  • Lepak
  • Lampice

Gledanje omiljenog filma ili slušanje muzike sada su još lepši uz svetlost vaše kreacije, zar ne?

Nadamo se da će Prospi saveti biti još jedan povod da kreativno provedete vreme. Sami ili sa vašim najmlađim.

Budite društveno odgovorni, budite Go Green i ostavite svoj kreativan Prospi otisak.

Prospan sirup dostupan je u svim apotekama.

Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.