Biram Zdravlje logo

Groznica na usni – koliko traje i kako se leči

shadow illustration

Groznica na usni se često javlja kada je povišena temperatura, pa je po tome i dobila naziv groznica.

Autor teksta: doc. dr Vesna Karanikolić, KC Niš

 

Groznica (herpes labialis) je izazvana humanim Herpes simplex virusom.

Ovaj virus obuhvata dva tipa virusa, HSV -1 (izaziva herpes labialis) i HSV-2 (genitalni herpes).

Stepen zaraznosti herpesa je veliki i prenosi se direktnim kontaktom. Često se javlja kod mlađe populacije i to najčešće u ranom detinjstvu direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom inficirane osobe.

Tokom prvog kontakta i zaraze herpes virusom, nastaje primarna infekcija. Groznica se najčešće javlja na usni, u vidu otoka i crvenila, dolazi do pojave ranica, otežanog gutanja, praćeno povišenom temperaturom i uvećanim limfnim žlezdama.

Promene se povlače nakon 2 nedelje. Primarna infekcija može proći i bez simptoma. Virus nakon toga ostaje neaktivan u nervnim ćelijama.

 

Uzroci pojave groznice na usnama
 

Do ponovne aktivacije virusa najčešće dolazi nakon intenzivnog izlaganja suncu, premora, trauma, smanjenog imuniteta, emocionalnog stresa, infekcija gornjih disajnih puteva.

Virus se lako prenosi kapljičnim putem. Širi se upotrebom zajedničkog pribora za jelo i higijenu i direktnim kontaktom. Najveći stepen prenošenja virusa je kada se pojave mehurići, a zatim pucaju, ostavljajući ranice.

 

Kako prepoznati prve simptome i faze herpesa na usnama?
 

Nakon što se virus aktivira, promene se najčešće javljaju na usnama, a nešto ređe se mogu javiti i na koži oko usana, sluzokoži nosa i usta.

Groznica na usni prolazi kroz 4 faze

Faza 1svrab, peckanje, crvenilo na usni

Par dana pre izbijanja promena na koži javlja se svrab i/ili peckanje i crvenilo, obično na granici usne i kože. Mesto na kome se javlja groznica je otečeno i bolno.

Faza 2 – na usni su vidljivi mehurići ispunjeni tečnošću

Faza 3 - mehurići prskaju stvarajući ranice

Faza 4 - ranice se suše formirajući žućkaste kraste

 

Kompletan oporavak traje 8-10 dana, a ukoliko groznicu na usni tretiramo sredstvima za lečenje, taj period može biti i kraći.

Herpes na usni je zarazan dok god se koža kompletno ne zaleči!

 

Koliko se često javlja?

Kod osoba koje su sklone učestaloj pojavi groznice na usni, promene se javljaju 3-4 puta godišnje, a nekada i češće. Na mestu gde je nekada bio herpes moguća je pojava beličastih fleka.

 

Da li majka može preneti groznicu na usnama bebi?
 

Da, može. Period majčinstva, naročito u prvoj godini je veoma stresan za roditelje, a naročito za majke čije telo je prošlo kroz brojne promene. Usled neredovnog spavanja, novih obaveza i neredovnog ritma života i stresa, majke su podložne padu imuniteta i čestoj pojavi herpesa na usni.

Najčešće se dešava da majke sasvim slučajno prenesu svojoj bebi i deci herpes, proveravajući da li je hrana prevruća, ljubeći ih, ili upotrebom istog pribora kod starije dece, trudeći se da nahrane decu koja nemaju jak apetit.

shadow illustration

Kako sprečiti ponovnu aktivaciju i širenje herpes virusa?
 

  • Oprati svaku stvar koja je možda imala kontakt sa herpesom
     
  • Ne deliti pribor za jelo i druge lične stvari sa osobom koja ima groznicu na usni
     
  • Ne deliti kreme za lečenje groznice sa drugim osobama.
     
  • Ne ljubiti se ili imati oralni seks sa osobama koje imaju simptome groznice.
     
  • Ne dirati prstima mehuriće ili ranice u cilju sprečavanja širenja na ostale delove tela. U slučaju kontakta sa promenom, obavezno oprati ruke.

 

Lečenje – zašto aciklovir mast nije rešenje za groznicu?
 

Pored osnovnih mera prevencije, postoje i određeni proizvodi kojima možemo ublažiti nastalu infekciju (umanjiti bolove i upalu, zasušiti mehuriće) i skratiti period infekcije.

Lečenje antivirusnim preparatom, aciklovirom u obliku masti je poslednjih godina ređe zbog pojave efikasnijih preparata koji deluju u sve 4 faze, za razliku od aciklovir masti, koja deluje samo u prve 2 faze nastanka groznice na usni.

Kako je virus herpesa aktivan i zarazan od prvog do poslednjeg dana dok postoje promene na koži, važno je izabrati preparate koji deluju tokom sve 4 faze.

SoreFix Rescue je krem na bazi cinka koji se koristi u lečenju groznice na usnama i koji skraćuje trajanje infekcije do 2 dana i deluje u sve 4 faze.

Zahvaljujući sastavu krema (cink-ricinoleat, cink-oksid, ulje semena jojobe, ulje semena nara, pčelinji vosak, mikrokristalni vosak, vitamin E, shea buter)

- brzo deluje

- pruža brzi oporavak

- štiti i vlaži ranu


 

SoreFix Rescue deluje u sve 4 faze herpesa:

Tokom faze 1 - ublažava peckanje

Tokom faze 2 - smanjuje mehuriće

faza 3 - ubrzava vreme zarastanja ranice, jer je bogat prirodnim uljima i vitaminom E

faza 4 - sprečava pucanje krasti
 

Krem se nanosi 3-6 puta do 14 dana.

Nove tehnologije izrade i rastvaranja cinka u uljima omogućili su da preparat na bazi cinka po prvi put bude potpuno proziran i bezbojan, tako da krem nije vidljiv na usni.

 

Groznica na usni u trudnoći i SoreFix Rescue
 

SoreFix Rescue je biljni preparat koji potpuno bezbedno mogu da koriste odrasli, deca starija od 4 godine, trudnice i dojilje, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom.

 

Potražite proizvod u vama najbližoj apoteci.

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.