Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Zašto je čulo mirisa važno za emocionalni razvoj vašeg deteta?

shadow illustration

Jedan od načina povezivanja bebe sa majkom i prepoznavanja je putem čula mirisa.

Bebe, iako sa nepotpuno razvijenim čulom mirisa, odlično prepoznaju miris majke i majčinog mleka. Već oko 10. nedelje beba počinje da razvija ovo važno čulo.

Prema istraživanjima, olfaktorni sistem se u potpunosti razvija do 8. godine, ali čulo mirisa nema istu snagu tokom celog života. Već od 20. godine ono počinje da slabi!

 

Najbrže je čulo mirisa, ali „ne radi“ dok spavamo

Druga čula, poput čula dodira ili sluha, prenose impulse do mozga preko nekoliko nervnih puteva, dok čulo sluha sve to „preskače“ i već nakon drugog signala nervnih puteva prenosi poruku do mozga.

Čulo mirisa je takođe povezano za centrom za pamćenje u mozgu, tačnije čulo mirisa je deo limbičkog sistema koji nam omogućava da osećamo zadovoljstvo, strah, sreću itd, a deo je i hipokampusa gde živi naše pamćenje – naročito emocionalna sećanja.

Profesor psihijatrije, Rejčel Herc je u svojim istraživanjima dokazala da dok duboko spavamo tj. dok smo u REM fazi ne osećamo mirise. Zbog toga će nas pre neprijatnog mirisa, probuditi uvek buka.

Šteta, lepo bi bilo imati cvetni alarm 😊

 

Da li pratite razvoj čula mirisa deteta?

Čulo mirisa utiče na emocionalni razvoj deteta

Mnogo više pažnje posvećujemo praćenju razvoja drugih čula i sposobnosti kod dece, dok čulo mirisa prilično zanemarujemo. To ne bi trebalo da bude tako. Čulo mirisa se snažno povezuje sa emocijama, pa tako prijatan miris bakine kuhinje i toplih kolača, kod deteta će stvoriti osećaj sreće i sigurnosti, što je važan faktor za stvaranje sredine u kojoj dete razvija svoje pune potencijale.

 

Čulo mirisa utiče i na ponašanje

Ukoliko dete ima slabije razvijeno čulo mirisa, može donositi izbore koji nisu najbolji po njega, naročito kada je u pitanju hrana jer je ovo čulo usko povezano sa čulom ukusa. Čulo mirisa utiče na apetit, a samim tim i izbor namirnica. Kada ne donosimo zdrave životne odluke, to se manifestuje i na naše celokupno ponašanje i način odlučivanja i tokom odrastanja.

 

Čulo mirisa je povezano sa asocijativnim učenjem

Na primer kada dete ode prvi put kod zubara, susretne se sa specifičnim mirisom zubarske ordinacije.

Iskustvo pregleda koje je deci često neprijatno, poveže se sa mirisom zubarske ordinacije, nakon čega putem asocijacija ovaj miris stvara i u budućnosti osećaj anksioznosti kod deteta.

Na isti način, asocijativnim učenjem, mirisi se povezuju i sa prijatnim emocijama, pa samim tim i emocionalnim razvojem deteta.

Ne požurujte trenutke kupanja deteta

Znamo da je na kraju radnog dana ovo samo jedna od aktivnosti koju morate obaviti, ali kupanje je veoma važan trenutak.

Osim što topla kupka utiče na to da se dete opusti i umiri pred spavanje, detetu će veoma biti značajno vreme koje fokusirano provedete sa njim, naročito ako ga pretvorite u zabavna, mirisna, penušava sećanja.

 

Na šta će mirisati srećne uspomene iz detinjstva vašeg deteta?

MIRIS JABUKE - Penušava kupka T-Rex - sadrži ekstra nežnu formulu sa aloe verom, koja je prilagođena osetljivoj dečijoj koži. Bezopasna boja za hranu boji vodu u zeleno, voćni miris jabuke i dugotrajni oblaci pene pozivaju na igru.

MIRIS JAGODE - Penušava kupka Moj jednorog - sadrži hranljive bademove proteine sa voćnim mirisom jagode za osetljivu dečiju kožu. Specijalna formulacija boji vodu u ružičasto.

MIRIS LUBENICEPerle za kupanje za decu Mali astronaut sadrže posebno adaptiranu formulu sa hranljivim bademovim uljem i kakao puterom pogodnim za primenu kod osetljive dečije kože.

Perle čine da voda postane svetlucava dok se kupatilom širi letnji miris lubenice.

MIRIS BRESKVE – Kupka koja menja boju Hokus Pokus - sa hranljivim uljem makadamije i kakao puterom za osetljivu dečiju kožu. Ova kupka menja boju vode iz žute u zelenu, što male čarobnjake posebno oduševljava dok svoja zabavna sećanja vezuju za prijatan miris breskve.

MIRIS ŠUMSKIH BOBICA - Šumska bajka - so za kupanje sa konfetama za decu - sadrži hranljivo ulje jojobe i ima voćni miris šumskih bobica. Magija nastaje kada bezbedna prehrambena boja oboji vodu u ružičasto, dok po površini plutaju konfete različitih oblika. Dodatno, pakovanje kupke u vidu čaše, služi da dete vežba motoričke sposobnosti hvatajući konfete čašom.

NE PROPUSTITE SPECIJALNU PONUDU NA NAŠEM WEBSHIPU

Ovog maja obradujte svoje mališane DexyCo igračkama koje možete dobiti kao poklon za svaku kupovinu dečijih proizvoda (brendova tetesept, Sambucus ili NTC) na našem online shopu u iznosu 990+ RSD. Akcija traje od 04-31.05.2022.