Biram Zdravlje logo

U loncu punom začina zrna koja menjaju život

shadow illustration

Kada bismo rekli da vaše najomiljenije jelo može svaki put da ima drugačiji ukus, učini vas srećnijim, pobudi libido, ublaži bol, ojača vam srce i pritom vam donese sreću i uspeh… Pomislili biste da smo čarobnjaci. Nismo čarobnjaci, ali „zagolicali smo vam maštu”, nećemo stavljati „so na ranu”, ali stavićemo „šećer na kraj”.

 

Kralj i kraljica

Često se naziva „kraljem začina” i bio je simbol mudrosti i bogatstva – govorimo o šafranu. Šolja šafranovog čaja čini vas srećnijim – jer povećava nivo serotonina. Kao začin jača imunitet i produžuje vitalnost. „Kralj začina” je takođe i prirodan afrodizijak.

shadow illustration

„Kraljicu začina” Indijanci smatraju svetom hranom jer štiti od zla, donosi sreću i uspeh.Kurkuma se nekada koristila za jačanje i zagrejavanje tela. Prirodan je antibiotik koji ublažava upalne procese, poput reumatoidnog artritisa, kolitisa, Kronove bolesti, psorijaze… Čuva dobre bakterije u crevima i želucu. Štiti vaše srce i krvne sudove.

 

Antistres začin

Kardamon je slatko začinjenog ukusa i koristi se u proizvodnji parfema, što znači da miriše fantastično! Ima antistres delovanje, poboljšava rad pluća, ublažava kašalj i vrlo je dobar za detoksikaciju organizma.

 

Možete li savladati Tonku?

Zabranjena, slatka kao med i stavlja se u parfem… Tonka je oraščić koji se ponekad koristi kao zamena za vanilu, jer sladak miris podseća na nju, bademe, karanfilić i cimet. U nekim zemljama je čak i zabranjena jer u velikim količinama uzrokuje maligne bolesti kod glodara, ali u malim količinama kod ljudi nema nikakva negativna svojstva. Čak se „šuška” da je prirodni afrodizijak.

 

"Brrrr", stiže zima

S hladnim vremenom dolaze šalovi i rukavice. One nas ne štite uvek od promrzlina, a šal ne štiti od angina. Začin koji vas u obliku losiona štiti od promrzlina je galangal. Kada se primenjuje spolja, takođe leči grlobolje s anginom! Uopšte deluje protivupalno i ima pozitivno dejstvo na celi probavni sistem. Leči nadutost, gastritis i cistitis.

Šećer na kraju

Zamislite kolač s vitaminima i mineralima, koji podiže imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, upale, a pritom je i afrodizijak. Ne pada vam nijedan na pamet? Anis je sladak začin koji se dodaje u kolače i ima upravo takva svojstva.