Biram Zdravlje logo

Maslinovo ulje- zlatna kapljica zdravlja

shadow illustration

Mi vam donosimo pregled najvažnijih svojstava ove dragocene namirnice uz poneki savet za njegovu primenu.

Još pre 4000 godina naši preci su otkrili važnost maslinovog ulja i počeli da ga upotrebljavaju u svakodnevnom životu. Ta tradicija se zadržala i do danas, ali se proširila i van granica Mediterana. 

Lekovita svojstva maslinovog ulja

Masline su bogat izvor hranjivih supstanci i vitamina zbog čega ulje dobijeno iz njih ima mnoštvo lekovitih svojstava. Od vitamina je najzastupljeniji vitamin E zbog kojeg ulje ima visoka antioksidativna svojstva.
Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola pa se zbog toga posebno preporučuje ljudima koji pate od začepljenosti krvnih sudova. Naime, ono u isto vreme snižava loš, LDL holesterol i štiti dobar, HDL holesterol i na taj način čisti krvne sudove. Pomaže u sprečavanju krvnih ugrušaka i uopšte poboljšava zdravlje arterija.
Međutim, važno je napomenuti da se preporučuje konzumiranje maslinovog ulja bez prethodnog zagrejavanja jer na taj način ono zadržava sve svoje korisne sastojke.

Maslinovim uljem do bolje probave

Osim do sada navedenih lekovitih svojstava, maslinovo ulje povoljno utiče i na našu probavu . Unošenje samo jedne kašičice maslinovog ulja dnevno uveliko utiče na poboljšanje upijanja hranjivih supstanci, a primećeno je i da olakšava tegobe osobama koje pate od gastritisa.

Leči bolove u mišićima, kožna oboljenja i infekcije

este li znali da pomoću maslinovog ulja možete otkloniti i bol u mišićima? Sve što treba da uradite je da zagrejete ulje, umasirate ga na bolni mišić i bol će polako nestati.
Zbog svojih antivirusnih, antibakterijskih i protuupalnih svojstava može se koristiti i za lečenje gljivičnih infekcija, upale pluća, gripa i prehlade. Maslinovo ulje je takođe i snažan saveznik u borbi protiv različitih kožnih oboljenja kao što su psorijaza i različiti osipi.

shadow illustration

Maslinovo ulje i prevencija zloćudnih bolesti

Mnogobrojna istraživanja sprovedena u raznim delovima sveta su potvrdila da konzumiranje maslinovog ulja pomaže u sprečavanju raznih bolesti, od kojih se najviše ističe karcinom dojke. Za to je zaslužna oleinska kiselina koje u maslinovom ulju ima u izobilju.
Časopis British Journal of Nutrition je objavio studiju u kojoj je dokazano da Mediteranska ishrana, čiji je najvažniji sastojak maslinovo ulje, uveliko smanjuje mogućnost razvoja degenerativnih bolesti kao što su ateroskleroza, dijabetes, astma, karcinom debelog creva i artritis.

Maslinovo ulje i lepota

Maslinovo ulje se često koristi i u službi lepote; za lepši ten, za mekaniju i zdraviju kosu, kao zaštita od sunca u letnjim mesecima.
U nastavku vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da na prirodan način rešite probleme poput ispucale kože ili suve i beživotne kose.

1. Čini kožu na petama glatkom

Ako imate suvu kožu jednostavna masaža maslinovim uljem će pomoći u hidrataciji i učiniti je glatkom i mekanom.
Dodatni savet za ispucale pete: obilno namažite područje na petama, a zatim obucite pamučne čarape kako bi ulje prodrlo što dublje u kožu.

2. Hrani kožu na ispucalim rukama

Prirodni i hranjivi piling za ispucale ruke možete dobiti tako da pomešate dve kašičice maslinovog ulja sa dve kašičice smeđeg šećera. Smesu utrljajte na ruke dok se šećer ne rastopi. Na taj način će vitamini kojima maslinovo ulje obiluje ući dublje u kožu.

3. Osvežava suvu kosu

Ako vam je kosa suva i beživotna osvežite je pomoću maslinovog ulja. Potrebno je samo zagrejati ulje i dobro ga umasirati u teme. Kosu zatim zamotajte peškirom ili kapom za tuširanje i ostavite da se ulje upije, 20 do 30 minuta. Na kraju tretmana kosu dobro isperite šamponom koji i inače koristite, a rezultat će biti mekana kosa koja blista od zdravlja!