Naš webshop tim je na letnjem odmoru od 29.07. do 16.08. Druge kolege će preuzeti slanje porudžbina, pa vas molimo za strpljenje ukoliko dostava bude prolongirana par dana. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Suva usta - jednostavno otklonite ovaj problem

shadow illustration

Bol u grlu i suva usta mogu biti veoma neprijatni. Usled narušavanja zaštitnog filma sluznice povećava se podložnost infekcijama.

Zato je najbolje da se na vreme obratimo svom farmaceutu, pre nego što se blagi simptomi razviju u prehladu ili infekciju disajnih puteva. Ovo je posebno važno za starije osobe, kod kojih blaga upala grla i suva usta mogu biti izazvani dugotrajnom upotrebom određenih lekova. Obratite pažnju na to!

Za pljuvačku se često kaže da predstavlja jednu od prvih linija odbrane našeg organizma. Svojim sastavom i prisutnošću omogućava početak procesa varenja, samočišćenje i vlaženje služnice, natapanje hrane uz formiranje zalogaja kao i imunološku odbranu.

Suvoća usne duplje javlja se usled nedovoljnog prisutsva pljuvačke na šta mogu uticati različiti faktori. Najčešće su u pitanju spoljni faktori koji utiču na smanjenu funkciju pljuvačnih žlezda, a u ređim slučajevima se dešava da su u pitanju oboljenja samih žlezda ili različite sistemske bolesti.

Niste sigurni zbog čega su vam suva usta?

Često se dešava da lekovi kao neželjeno dejstvo imaju upravo suva usta, jer utiču na smanjenje lučenja pljuvačke.

Neki od lekova sa takvim dejstvom koriste se u terapiji:

  • visokog krvnog pritiska - antihiperenzivi i diuretici
  • šećerne bolesti
  • bolnih stanja - analgetici
  • alergija i opstruktivnih bolesti – antihistaminici i bronhodilatatori
  • psihijatrijskih i neuroloških bolesti (Alchajmerova i Parkinsonova bolest) – antiepileptici, benzodijazepini i antipsihotici.

Manje je poznato da i pojedini antibiotici koji se koriste za infekcije uha, sinusa, kože i pluća mogu izazvati iste simptome.

Kako je upotreba antibiotika dosta kraća u odnosu na svakodnevnu terapiju kod hroničnih bolesnika, tegobe kraće traju, ali vrlo često nisu zanemarljive.
 

Postoji podatak da čak 400-600 lekova može kao neželjeno dejstvo imati smanjeno lučenje pljuvačke, pa ukoliko sumnjate da je suvoća usta povezana se nekim od lekova koji svakodnevno uzimate, posavetujte se sa svojim lekarom.


Lekar može zameniti neki od spornih lekova ili prilagoditi njegove doze i dati vam korisne savete kako da ublažite simptome.

Suva usta kao posledica bolesti

Šećerna bolest je često praćenja osećajem žeđi, suvoćom u ustima i ispucalim usanama. Smatra se da povišen šećer u krvi vezuje tečnost i smanjuje lučenje pljuvačke.

Sjegrenov sindrom je autoimuna bolest u kojoj dolazi do atrofije žlezdanih struktura i izostanka telesnih tečnosti poput suza i pljuvačke.

HIV i druge infektivne bolesti mogu dovesti do oticanja pljuvačnih žlezda i njihovih izvodnih kanala, dok bolesti štitnjače zbog uticaja na čitav metabolizam i druge žlezde mogu umanjiti produkciju pljuvačke.

Akutni stres i anksioznost zbog uticaja na autonomni nervni sistem smanjuju lučenje pljuvačnih žlezda i ubrzavaju disanje što dodatno suši usta.

Neurološke bolesti (Alchajmerova i Parkinsonova bolest) povezane su sa radom centralnog i perifernog nervnog sistema koji između ostalog utiču i na rad pljuvačnih žlezda kao i na osećaj žeđi. Anemije zbog nedostatka gvožđa kao simptom mogu imati izrazitu suvoću usta.

 

Zračenje i suvoća usta

Kod onkoloških pacijenata koji su zračeni u predelu glave može doći do smanjene funkcije pljuvačnih žlezda ili čak potpunog odsustva pljuvačke.

Hemoterapija i imunoterapija takođe mogu uticati na smanjenu količinu i povećanu gustinu pljuvačke.

 

Trauma i operacije

Povrede nerava u predelu glave i vrata kao i operacije uklanjanja pljuvačnih žlezda (tumori, povrede, kamen u žlezdi) mogu dovesti do potpune suvoće usne duplje i izrazito lepljive sluznice.
 

Suvoća usta usled dehidratacije

Dehidratacija se javlja tokom različitih stanja i odlikuje se smanjenim prisustvom tečnosti u organizmu što se svakako odražava i na količinu pljuvačke. Najčešće je dehidratacija izražena tokom intenzivnog vežbanja, prilikom dijareje/povraćanja i povišene telesne temperature.
 

Životne navike i suvoća usta

Učestala konzumacije alkohola i cigareta, veoma začinjena hrana, ishrana bogata ugljenim hidratima i odsustvo navike unosa tečnosti su faktori koji utiču na pojavu suvuh usta i peckanja u ustima.

Disanje na usta usled zapušenog nosa ili nosne devijacije dodatno isušuje sluznicu.

Zašto je sušenje usta često kod starijih osoba?

Starenje je prirodan proces u kome se usporava i smanjuje funkcija svih žlezda, organizam je manje bogat tečnošću, pa po pravilu starije osobe imaju male količine guste pljuvačke.

Takođe, u starijoj životnoj dobi česta je dehidratacija i upotreba lekova koji dodatno mogu pogoršati simptome.

Hormonske promene, poput menopauze kod žena, odlikuju se smanjenim lučenjem različitih sekreta, između ostalog i pljuvačke.

Stariji pacijenti neretko zaboravljaju ili zanemaruju oralno-higijenske navike i kao alternativu koriste tečnosti za ispiranje usta. Ovakve tečnosti mogu sadržati alkohol i agresivne antiseptike, koji nisu namenjeni za svakodnevnu upotrebu, jer u tom slučaju remete prirodni tok pljuvačke i dodatno suše usta.

Svi gore navedeni faktori često postoje istovremeno kod starijih osoba i imaju kumulativni efekat, pa svaki od njih dodatno pogoršava simptome.

Suva usta u trudnoći i menopauzi

Trudnoću sa razlogom nazivamo „drugo stanje“ jer je praćena promenom metabolizma tečnosti – povećana je potreba za unosom vode, učestalije je mokrenje i intenzivno znojenje.

Takođe, značajno se menja hormonski status, a moguća je i pojava gestacijskog dijabetesa.

Trudnice tokom 2. i 3. trimestra uglavnom pate od poremećaja sna i nesanice, zapušenog nosa, te čestog hrkanja i disanja na usta što suši usne i sluznicu usta.

Svi ovi faktori pojedinačno ili kombinovano mogu izazivati osećaj suvoće i mnogobrojne dodatne oralne probleme - oboljenja desni, parodontopatiju i kandidu.

Različite studije dokazuju da čak 50% žena u menopauzi i postmenopauzi pati od sindroma suvih usta. Prvi simptomi postoje već na samom početku menopauze, ali kako ona odmiče, tegobe su sve izraženije. Razlog tome je značajan pad u nivou ženskog polnog hormona estrogena i tzv. pljuvačnog estradiola koji su odgovorni za adekvatan metabolizam tečnosti čiji potencijalni izostanak izaziva suvoću usta.

Suva usta kod dece

Pojava suvoće usne duplje i ispucalih usana česta je kod dece posebno prilikom sezone alergija i učestalih infekcija koje su praćene povišenom telesnom temperaturom, dehidratacijom i disanjem na usta usled zapušenog nosa.

Redovnom higijeno nosa, ali i usta i grla, možete olakšati deci. isla junior pastile za grlo su napravljene posebno za njih, jer na prirodan način mogu da pomognu kod otklanjanja simptoma suvih usta, suvog kašlja i bola u grlu, ali i da doprinesu jačem imunitetu, kako bi se učestalost infekcija smanjila.

Deca će posebno biti oduševljena ukusom jagode - u pitanju je prirodna aroma.

Resenje-za-suva-usta-i-suv-kasalj-kod-dece

Šta kada suva usta prate i drugi simptomi?

Obratite pažnju ako imate:

  • potrebu za stalnim unosom tečnosti,
  • zadah,
  • česte upale grla i promuklost,
  • lepljive usne i jezik,
  • poremećaj ukusa,
  • peckanje, žarenje i crvenilo jezika,
  • ispucale usne,
  • otežan govor i gutanje,
  • poremećaj sna,
  • češta pojava infekcija (gljivične infekcije, karijes, parodontopatija, afte).

Većina ovih simptoma je lako rešiva, ali isto tako ne treba zanemariti činjenicu da mogu ukazati na mnogobrojna oboljenja ili posledice određene terapije, pa ako se suvoća usta dugo i često javlja i predstavlja svakodnevnu neprijatnost, neophodna je konsutacija sa stomatologom ili lekarom.

Kada su simptomi najizraženiji?

Lepljivost usana i jezika, otežan govor i potreba za vlaženjem usne duplje najizraženiji su tokom noći i ujutru kada naše pljuvačne žlezde fiziološki miruju i proizvode manje količine pljuvačke zbog odsustva nadražaja (hrane i pića, govora, gutanja).

Pojava suvih usta neposredno nakon jela najčešće je posledica konzumacije suve i slane hrane, a upotreba alkohola pre ili nakon obroka takođe može pogoršati simptome jer alkohol pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma.

Godišnja doba utiču na navedene simptome jer se letnji period, ali i grejna sezona odlikuju toplim i suvim vazduhom usled čega se koža i sluzokoža lakše suše i dehidriraju.

Takođe, u prolećnom periodu, usled alergije, može doći do izrazite suvoće sluznice zbog disanja na usta, ali i svakodnevne upotrebe antihistaminika.

Simptomi su izraženiji i onda kada fiziološki dolazi do većeg gubitka tečnosti, odnosno intenzivnog znojenja prilikom fizičkih aktivnosti, treninga, pešačenja i boravka na otvorenom na visokim temperaturama.

Prva pomoć kod suvih usta – šta uvek da ponesete sa sobom

Česta pojava suvih usta i usana može predstavljati izazovnu situaciju ukoliko duže vremena boravite van kuće ili se bavite poslom koji zahteva da često razgovarate.

Pored neprijatnosti u vidu otežanog govora, zadaha, lepljivih usna i jezika, senzacije mogu prerasti u bol i peckanje koji izazivaju nervozu i neraspoloženje.

Kako biste izbegli svaku vrstu nelagode, pokušajte da kod sebe imate nekoliko stvari koje vam mogu poslužiti kao prva pomoć – flašica vode, paket žvakaćih guma bez šećera, kremu za usne i pakovanje biljnih pastila obogaćenih hijaluronom i hidrogelom.

Prijatne isla pastile kontinuirano hidriraju grlo i zahvaljujući ekstraktu islandskog lišaja štite sluznicu od dehidratacije i drugih nadražaja.

Otapanje ovih pastila u ustima formira mekani zaštitni sloj koji neprestano hidrira grlo, posebno tokom gutanja.

Intenzivna hidratacija podržava prirodnu regeneraciju narušene sluznice. isla pastile su dostupne u više ukusa: moos, cassis, mint i ginger.
 

Kako sprečiti suvoću usne duplje?

Ako se dešava da imate simptome suve sluznice usta, pokušajte sa nekim od sledećih saveta:

  • Unesite najmanje 1,5-2 l vode u toku dana (8-10 čaša)
  • Izbegavajte kofein, alkohol, cigarete i veoma začinjenu ili slatku hranu
  • U vašu ishranu uvedite što više voća i povrća bogatih tečnošću (krastavac, paradajz, jabuke..), sokove od citrusnog voća (limun, narandže, kivi, grejpfrut) i začine koji podstiču rad pljuvačnih žlezda (kajenska paprika, kardamom, cimet, piskavica)
  • Preferirajte kuvana jela, čorbe i supe, pre nego suvu hranu
  • Upotrebljavajte žvakaće gume bez šećera jer one stimulacijom malih pljuvačnih žlezda i receptora za ukus mogu pokrenuti dodatno lučenje pljuvačke
  • Aromatični čajevi poput đumbira, komorača i majčine dušice mogu povoljno uticati na pljuvačne žlezde
  • Tokom grejne sezone izbegavajte da spavate blizu izvora toplote (radijator/klima uređaj) i koristite ovlaživač vazduha
  • Tokom noći nemojte nositi zubnu protezu
  • Redovno održavajte higijenu usta i zuba uz uklanjanje naslaga sa jezika i ispiranje usta mlakom vodom
  • U apoteci potražite biljne pastile sa dodatkom hijalurona ili hidrogela – pored oblaganja i zaštite sluznice pastile će mehanički pokrenuti lučenje pljuvačnih žlezda
  • Pokušajte sa preparatima veštačke pljuvačke (sprejevi i tečnosti) ali imajte u vidu da ona svojim kvalitetom nikada ne može zameniti prirodnu pljuvačku

U slučaju da suvoća usta traje duže od mesec dana ili se javlja veoma učestalo obratite se lekaru.

Lekar vam može modifikovati terapiju koja potencijalno izaziva suvoću ili uputiti na dalja ispitivanja. Takođe, postoje lekovi koji pozitivno utiču na stvaranje pljuvačke, ali njih može propisati isključivo lekar.

 

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.