Biram Zdravlje logo

ŠTA DEDA MRAZ KRIJE PO DŽEPOVIMA?

shadow illustration

Bliži nam se novogodišnja noć. Za većinu nas to je praznik pun čarolije, lepih želja i novih nadanja. Ali za jednog čikicu ovo je dan u godini kada ima najviše posla.

Znate ga. Znate za njegovu belu bradu, crveno odelo i flotu vernih irvasa. Znate za njegove namere i znate da želi da se svi osećamo bolje. Ali na koji način se on brine o svojim osećanjima? Na koji način uspeva da sačuva svoje zdravlje u noći tokom koje obiđe čitavu planetu? Pokušali smo da stupimo u kontakt sa njim i saznamo odgovore na ova pitanja. Šta nam je rekao, prenosimo u tekstu ispod.

U rodnoj mu Laponiji je hladno tokom čitave godine. Pa svaki put kada želi da odmori od čitanja pristiglih pisama, kada prošeta da obiđe svoje irvase, ili proveri kako vilenjaci napreduju sa izradom igračaka, on mora da se utopli. Slojevita odeća i zimska obuća su mu svakodnevica. Svestan da tople zimske cipele predstavljaju pogodno tlo za razvoj gljivica, redovno koristi Mycosan, pa tako i u „najluđoj“ noći.

shadow illustration

Kada nije na dužnosti obično se gologlav šeta bajkovitim predelima Severnog pola, jer mu duga, gusta kosa predstavlja adekvatnu zaštitu. Nenaviknuti da ga vidimo bez crvene kape sa belom kićankom, čudimo se ovoj pojavi. Objašnjava nam da se na početku karijere suočio sa opadanjem kose, pa tako bio primoran da nosi kapu.

Srećom, na vreme je saznao za Pantogar i rešio svoj problem. Ali kapa mu je postala zaštitni znak, pa je odlučio da je nosi, samo u novogodišnjoj noći.

Dok vrši poslednje pripreme za put, proveravajući da li su svi pokloni sa spiska spakovani u saonice, uživa uz omiljeni čaj. U njemu je prethodno rastvorio Prospan šumeće tablete, jer kada je kašalj u pitanju, uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Objašnjava da su me dečija pisma omiljeni deo posla, čak namerava da otvori e-mail adresu kako bi svima omogućio da mu još lakše šalju svoje želje. Takođe, primetio je da se sa godinama dosta promenio. Pre je bio strožiji, pa nevaljali mališani nisu dobijali poklone. Sada im sve češće gleda kroz prste, jer kako kaže, na ulasku u Novu godinu svi zaslužujemo sreću i zdravlje.

Svima nam omiljeni „Ho ho ho“ zvuk je prva stvar koju izgovara kada sedne na svoje sanke. Irvasi u njemu najviše uživaju, motivisaniji su i srećniji kada ga čuju. Zbog toga ova tri pevljiva sloga ponavlja često i glasno. Svestan da tako izlaže grlo dodatnim naporima, on redovno uzima Isla pastile. Priznaje nam da mu je Isla moos omiljeni ukus, i da se u njegovim džepovima uvek može naći koja kutijica.

Nakon toga sve je lako. Irvasi obavljaju veći deo posla, a njemu ostaje samo da se spusti niz dimnjake i deci u zalog ostavi osmehe sa kojima će početi Novu godinu.

Za kraj, želeli smo da saznamo koji mu je omiljeni filmski Deda Mraz. Šta mislite da je odgovorio?