Biram Zdravlje logo

Sitnice koje mogu spasiti vaše zimovanje

shadow illustration

Svi naravno jedva čekamo da se pojavimo na nekoj planini prepunoj snegom, sa dobrom opremo na nama i pod nama, međutim retko ko taj period iščekivanja upotrebi na pravi način, spremajući se za te dane na snegu.

Asist. dr Marko Majstorovic, hirurg na Odeljenju plastične hirurgije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj

 

Bez obzira da li smo došli radi skijanja, sankanja ili samo šetnji po prirodi, velika nadmorska visina, razređen vazduh i neizostavna hladnoća iscediće iz nas za čas svo znanje i iskustvo ako ne postoji snaga i kondicija da nas zaštiti.

Kao višedecenijski član Gorske Službe Spasavanja mogu da kažem da su povrede najčešće prvih dana, kao i poslednjih dana. Isto tako vrlo su česte u popodnevnim časovima, naravno zbog umora.

Postoje povrede koje će vas koštati zimovanja, a postoje i one manje, koje će vam samo smanjiti uživanje, kao što su sitne posekotine, ogrebotine ili oderotine, vrlo česte prilikom padova na tvrdu podlogu.

Kako biti spreman za eventualne blaže povrede?

U tom slučaju, ako želite sebi da olakšate muke i koliko toliko nastavite svoje uživanje na snegu, poželjno je da imate nešto u obliku gela ili praška što će sprečiti infekciju i ubrzati zarastanje rane. Priznaćete da je vrlo bitno da neki ovakav lek imate u svojoj putnoj apoteci, jer jedna povreda ne mora da znači prekid odmora.