Biram Zdravlje logo

Reč stručnjaka: Opekotine od sunca - oprez u tretmanu

shadow illustration

dr Maša Radivojević - Ilić, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, KCS

Koža ima višestruku ulogu u održavanju hidratacije organizma, temperaturne regulacije tela kao i zaštitu od bakterija i virusa iz spoljne sredine. Ukoliko se naruši ta protektivna barijera kao kod opekotina, pa tako i opekotina od sunca, moguć je poremećaj homeostaze.

Opekotine, nastale pod uticajem bilo koje nokse, najčešće visoke temperature, kao posledicu imaju lokalnu upalnu reakciju bez obzira da li je narušen integritet kože.

shadow illustration

Melem i krema za opekotine – da li je to dobar izbor?

Aplikacijom masnih krema ili melema onemogućava se disanje kože, zatvaraju se izvodni kanali lojnih, znojnih žlezda kao i folikula dlaka koje su bogate normalnom bakterijskom florom.

Samim tim dolazi do umnožavanja bakterija, produbljivanja opekotine što može dovesti i do infekcije rane.

Važno je istaći da je aplikacija melema za opekotine kao i masnih krema apsolutno kontraindikovano bez obzira da li se radi o akutnim ili hroničnim opekotininama, jer se time usporava zarastanje rane, povećava mogućnost infekcije.

Ovaj stav je rezultat brojnih strogo kontrolisanih studija koje se vode protokolom za prvu pomoć opekotina u vidu hidratantnog gela kao i antibiotskog preparata i prihvaćen je u svim vodećim centrima širom sveta (Mayo Klinika, St. John first aid guide, American Burn treatment).

Prva pomoć za opekotine – antibiotski gel

Tyrosur® gel ima upravo taj dvostruki efekat što omogućava proces zarastanja i sprečava upalu, rana može da diše i omogućava apsorpciju eksudata što pomaže zarastanju rane.

Zaključak: Upotreba masnih krema i melema je apsolutno kontraindikovano za lečenje opekotina bez obzira na stepen oštećenja.

Neophodno je koristiti preparate koji hidriraju ranu, ne zatvaraju izvodne kanale čime smanjuju mogućnost infekcije i produbljivanja opekotine.

 

>> Ukoliko želite da saznate više o Tyrosur gelu, možete pročitati više informacija OVDE.