Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Ekcem kod dece - šta je važno da znate o terapiji i ekcemu

shadow illustration

Ukoliko je ekcem kod dece problem koji muči i vašu porodicu, u ovom tekstu ćete saznati neke od najbitnijih informacija za negu kože sa ekcemom.

Ekcem kod dece pogađa više od 9 miliona dece i preko 16 miliona odraslih u svetu. Osobe sklone ovim promenama na koži imaju najčešće izražene simptome suvoće i svraba kože, koji značajno narušavaju kvalitet života i zahtevaju adekvatnu negu. 

Koža je naš najveći organ i najviše je u kontaktu sa spoljašnjom sredinom, pa njen izgled ukazuje na različite uticaje iz okruženja.

Osnovna uloga kože je održavanje ravnoteže organizma kroz regulaciju telesne temperature i gubitka vode, a zahvaljujući spoljašnjem sloju (stratum corneum) predstavlja zaštitu od mehaničkih uticaja, infekcija i toksičnih materija.

Kako nastaje ekcem kod dece?

Glavni razlozi nastanka ekcema kod dece su:

  1. genetska predispozicija,
  2. oštećena kožna barijera
  3. i faktori spoljašnje sredine – alergeni iz hrane, iritansi i inhalatorni alergeni. 

Ako oba roditelja imaju atopijski dermatitis, verovatnoća nastanka kod deteta je čak 80%, dok je verovatnoća manja kod prisutva atopijskog dermatitisa kod jednog roditelja i iznosi oko 56%. 

Kako mikrobiom kože i protein filagrin utiču na pojavu ekcema?

Skup svih mikroorganizama koji u odgovarajućim uslovima žive na koži i njihovih metabolita čini mikrobiom kože.

Mikrobiota, odnosno mikroorganizmi zastupljeni na koži, formirana u ranom periodu života ima važnu ulogu u razvoju adekvatnog imunog sistema, pa s tim u vezi koža igra i imunološku ulogu.

Neravnoteža mikrobiote je dokazano jedan od razloga različitih patoloških procesa poput atopijskog dermatitisa, prorijaze, rozacee, akni i sl. 

Ovaj imunološki sistem kože udružen sa različitim spoljašnjim faktorima, genetskim faktorima i proteinima zadužen je za očuvanje zdravlja kože.

Među značajnim proteinima povezanim sa nastankom atopijskog dermatitisa, odnosno ekcema, je filagrin. 

Ekcemi se upravo zbog toga mogu i podeliti na:

  • filagrin pozitivne
  • i filagrin negativne. 

Najprepoznatljiviji simptomi ekcema kod dece 

U zavisnosti da li je faza mirovanja ili pogoršanja, najčešći simptomi ekcema kod dece su: 

  1. crvenilo, 
  2. sitni mehurići,  
  3. gruba kože na obrazima, čelu, bradi i pregibima, 
  4. izražen svrab kože,  
  5. stalni osećaj hladnoće, 
  6. blede fleke na određenim delovima tela, 
  7. promene raspoloženja.

Tokom dužeg prisustva promena, koža postaje gruba i ljuspa se. Najčešće je centralni deo lica bez promena, ali je često moguće i proširenje ovih promena na veće površine tela.

Deca često zbog svraba i češanja mogu napraviti ranice i doprineti pogoršanju stanja. 

Atopija je kompleksan poremećaj i često je pored kožnih manifestacija udružena sa alergijskim rinitisom i astmom. Kod dece se usled intenzivnog svraba (pruritusa) javlja posledično i poremećaj sna, slabljenje apetita, poremećaj raspoloženja. Zbog toga je važno na vreme prepoznati ove promene i obratiti se lekaru. 

Samo suva koža, kao stanje koje nastaje više zbog uticaja spoljašnjih faktora, nema karakteristične promene povezane sa ekcemom i često je generalizovana (na celom telu). Karakteriše se ljuspanjem i zahteva drugačiji tretman.  

Šta je važno znati o ekcemu kod dece?

Nega i higijena kože zahteva posebnu pažnju, a izbegavanje provocirajućih faktora je ključno za održavanje dobrog stanja kože. 

Iritacija sapunima, sintetičkim materijalima i vunom je čest faktor pogoršanja simptoma.

Kada je zima jaka, oblačimo više slojeva garderobe, a često i sami materijali odeće ne pogoduju koži i ona ne može da „diše“.

Provocirajući faktori su takođe vlaga i hladnoća. Niske temperature, grejanje u prostorijama, manjak sunčeve svetlosti i smanjena vlažnost u vazduhu su uzrok jakog svraba i peckanja po koži.    

Ekcem kod dece i ishrana

Preporuka je da kod dece koja imaju ekcem i navedene promene izbegavamo kikiriki, soju, koštunjavo voće, ribu, mleko i belance kao okidače. 

Pored prilagođene ishrane, životinjska dlaka, polen, grinje i prašina mogu biti razlog pojave simptoma, pa je preporuka smanjiti izloženost deteta ovim faktorima. 

Bakterijska infekcija takođe može biti razlog pogoršanja simptoma. 

Terapija ekcema kod dece - da li mora uključivati kortikosteroide?

Najvažnije je na vreme prepoznati promene i obratiti se lekaru koji će prepisati odgovarajuću terapiju za ekcem kod dece.

U skladu sa stanjem kože, terapija ne mora podrazumevati upotrebu lekova (kortikosteroidi, inhibitori kalcineurina ili antibiotici ako je okidač bakterijska infekcija) već samo upotrebu emolijenasa (održavaju vlažnost kože i jačaju zaštitnu barijeru).  

 

Linola medicinski proizvodi sa esencijalnom linolnom kiselinom, emolijensi su za negu kože i pomažu u stanjima atopijskog dermatitisa, neurodermatitisa, seboroičnog dermatitisa, suve, ljuspaste i nadražene kože, kao i kod psorijaze.   

Linija Linola se primenjuje kao dodatni tretman poremećaja kože koje karakteriše suva koža uključujući i onu koja se peruta.  

VAŽNO: Redovna upotreba emolijenasa smanjuje suvoću kože i osećaj svraba, ali i poboljšava barijernu funkciju kože. 

Šta može pogoršati ekcem kod deteta?

  1. Koža sa ekcemom ne trpi duga tuširanja i vrelu vodu. Vrela voda pojačava suvoću kože, a time i svrab.     
  2. Ne koristiti sapune, već blage proizvode za pranje. 
  3. Preporučuje se upotreba uljanih kupki. 
  4. Ne trljati kožu peškirom nakon kupanja, već višak vode pokupiti blagim utapkavanjem.   

VAŽNO!   

Nakon kupanja obavezno namažite na kožu emolijens kako koža ne bi bila suva.    

Iako mnogi uživaju u kozmetičkim proizvodima posle kojih koža prelepo miriše, ovakva nega nije povoljna za kožu sklonu ekcemima. Izbegavajte upotrebu mirišljavih proizvoda, jer oni sadrže iritanse poput mirisa, sastojaka etarskih ulja i biljnih komponenti. 

Mirisi, odnosno parfemi koji se dodaju proizvodima su supstance koje mogu izazvati iritaciju i pogoršati stanje, naročito osetljive, suve kože.

Upravo zbog toga proizvodi za decu ne sadrže jake mirise, a veoma često uopšte ne mirišu.

Da li ekcem može vremenom nestati? 

Kod 50% dece ekcem se spontano povlači do kraja 2. godine, ali karakteristike svih navedenih promena i njihovog trajanja zavise od imunog sistema, izloženosti okidačima i pravilne terapije. 

Ako se spontano ne povuče, ne postoji terapija koja može 100% izlečiti atopijski dermatitis.

Cilj je ublažiti simptome, smanjiti učestalost pojave promena na koži i uticati na tok bolesti.