Biram Zdravlje logo

Prepoznajte ekcem kod dece na vreme - Atopijski dermatitis i suva koža

shadow illustration

Atopijski dermatitis je najčešći tip ekcema i pogađa više od 9 miliona dece i preko 16 miliona odraslih u svetu.  

Čak jedno od petoro dece pati od ekcema. Osobe sklone ovim promenama na koži imaju najčešće narušen imuni sistem što dodatno oštećuje kožnu barijeru, a koža postaje suva i sklona svrabu.  

 

Kada se javlja atopijski dermatitis?  

Najčešće još  u ranom detinjstvu i to u prvih 6 meseci života. Na sreću, kod jednog broja dece tokom vremena simptomi se lagano povlače, dok kod nekih ostanu čak za ceo život.   

Dva su glavna faktora čijom kombinacijom dolazi do nastanka, a to su izuzetno reaktivan imuni sistem i defekt kožne barijere (koji se najčešće manifestuje izrazito suvom kožom).   

Pojava ekcema je najčešće  nasledna i istraživanja pokazuju da u ranom detinjstvu osobe koje su sklone ekcemu lakše dobijaju respiratorne infekcije, ali i bronhitis i astmu.   

  

Suva koža - jedan od znakova poremećaja ravnoteže na koži  

 Da li vam je poznato da je koža najveći ljudski organ, izrazito važna za odbranu organizma, ali i organ koji pamti?    

Osnovna uloga kože je regulacija telesne temperature i gubitka tečnosti. Predstavlja zaštitu od mehaničkih uticaja, infekcija i toksičnih materija.

Poznato je da koža nema istu debljinu na svim delovima tela, pa je tako najdeblja na stopalima i leđima, a najtanja je upravo na kapcima.  

Na površini kože zastupljene su i bakterije, ali one koje doprinose njenoj normalnoj funkciji i zaštiti.   

Tek kada dođe do poremećaja ravnoteže na površini kože, razvijaju se različita stanja poput akni, perutanja, iritacija, ljuspanja, suve kože.  

 

Atopijski dermatitis se najčešće javlja upravo u hladnijem delu godine, kada je i koža dosta suvlja.  

 

Istraživanja su i pokazala da je svrab kod osoba koje imaju atopijski dermatitis izraženiji i jači zimi nego leti.

Niske temperature, grejanje u prostorijama, manjak sunčeve svetlosti i smanjena vlažnost u vazduhu su uzrok jakog svraba i peckanja po koži.   

Kada je zima jaka, oblačimo više slojeva garderobe, a često i sami materijali odeće ne pogoduju koži i ona ne može da „diše“.   

  

Kako prepoznati atopijski dermatitis?  

 

Javlja se najčešće u prvih tri meseca bebinog života. Tipična mesta na kojima se pojavljuje kod mališana jeste u predelu obraza,čela i brade, dok su  centralni deo lica (nos, perioralna regija) i regija koju pokriva pelena (tzv. pelenska regija) najčešće pošteđeni.

Od osmog do desetog meseca života, atopijski dermatitis se širi na ekstremiteta, a nakon prve godine života i na Gornji deo trupa. 

Kupanje u previše toploj vodi, upotreba jakih sapuna, sintetičke odeće, stres mogu pogoršati stanje.   

 

Mali saveti kako pomoći atopičnoj koži  

Bilo da dete ima atopijski dermatitis ili ste i sami neko ko traži rešenje za suvu kožu koja se peruta i pecka, jako je važno tretirati kožu na pravi način.  

 • Način ishrane i pravilan odabir namirnica pozitivno utiču na smanjenje problema sa kožom  
   
 • Koža sa atopijskim dermatitisom ne trpi duga tuširanja i vrelu vodu. Vrela voda pojačava suvoću kože, a time i svrab.   
   
 • Ne koristite sapune, već proizvode namenjene baš za svoj tip kože.  
   
 • Preporučuje se upotreba uljanih kupki   
   
 • Nemojte nakon tuširanja da grubo trljate kožu peškirom, već višak vode pokupite blagim utapkavanjem.  

VAŽNO!  

Nakon kupanja obavezno namažite na kožu emolijens kako koža ne bi bila suva.   

 • Iako mnogi uživaju u kozmetičkim proizvodima posle kojih koža prelepo miriše, ovakva nega nije povoljna za kožu sklonu ekcemima.   
   
 • Mirisi, odnosno parfemi koji se dodaju proizvodima su supstance koje mogu izazvati iritaciju i pogoršati stanje, naročito osetljive, suve kože. Upravo zbog toga proizvodi za decu ne sadrže jake mirise, a veoma često uopšte ne mirišu.  

  

Preporuka proizvoda kod atopijskog dermatitisa  

Linola medicinski proizvodi sa esencijalnom linolnom kiselinom, emolijensi su za negu kože i pomažu u stanjima atopijskog dermatitisa, neurodermatitisa, seboroičnog dermatitisa, suve, ljuspaste i nadražene kože, kao i kod psorijaze.  

 Linija Linola se primenjuje kao dodatni tretman poremećaja kože koje karakteriše suva koža uključujući i onu koja se peruta.  

SAZNAJTE VIŠE O LINOLA PROIZVODIMA

Brend je dobio naziv po linolnoj  kiselini  koja obezbeđuje  stabilnu strukturu ćelijskih membrana i kože i čini oko 20% svih masnih kiselina prisutnih u zdravoj koži. Kada se ovaj udeo smanji, koža počinje da se peruta, postaje suva i gubi elastičnost. 

Telo i koža nisu u stanju da stvaraju esencijalne masne kiseline, kao što je linolna kiselina,  te je neophodno da se one nadoknade iz biljnih ulja (npr. suncokretovog, čičkovog ili ulja žutog noćurka) ili u čistom obliku.  

 

Kada se nanose u obliku krema koje sadrže linolnu kiselinu, koža može direktno da ih iskoristi i tako se regeneriše i čuva svoju funkcionalnost. 

Linola proizvodi nastali su još davne 1938. godine i  koriste se za negu kože cele porodice. 

 

Proizvodi iz Linola linije u svom sastavu sadrže:  

 • linolnu kiselinu iz biljnih ulja čička, pšeničnih klica i ricinusovog ulje koja neguju i vlaže suvu kožu  
   
 • ulje kanole koje je bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje smanjuje svrab i iritaciju 
   
 • bisabolol iz kamilice koji umiruje kožu  
   
 • urea sprečava upravo isušivanje najvećeg ljudskog organa i omekšava ga.

 

Kako nega atopične kože podrazumeva upotrebu više proizvoda, jako je bitno znati i redosled nanošenja koji će prijati koži sa ekcemom.   

Za higijenu kože (kupanje i tuširanje) preporučuju se kupke i šamponi na bazi ulja, a za svakodnevnu negu kože idelano je koristiti Linola losion - lakše se razmazuju i brže upijaju u kožu.

U akutnim stanjima, gde je koža ispucala, peruta se i ljuspa, potrebno je koristiti intenzivniji tretman – Linola Fett krem koja značajno smanjuje svrab kože i produžuje period lečenja bez upotrebe lokalnih kortikosteroida . 

Za zaštitu kože u pelenskoj regiji i ostalih pregiba na telu od kontaktnih iritacija, preporčuje se upotreba Linola zaštitnog balzama, koji se lako nanosi, a u svom sastavu ne sadrži silikone i mineralna ulja i na taj način omogućava koži da diše.   

KUPI ONLINE LINOLA PROIZVODE