Naš webshop tim je na letnjem odmoru od 29.07. do 16.08. Druge kolege će preuzeti slanje porudžbina, pa vas molimo za strpljenje ukoliko dostava bude prolongirana par dana. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Pravilan tretman rana i ožiljaka

shadow illustration

Neke povrede ne mogu proći bez intervencije i pomoći lekara, dok lakše povrede tipa posekotina, ogrebotina, manjih ubodnih rana, uglavnom zbrinjavamo sami.

Međutim, iako se radi o manjim povredama, pogrešnim ili neadekvatnim lečenjem može doći do infekcije ili upale, a proces zarastanja se usporava.

 

Korak 1: Zaustavljanje krvarenja

Ako rana krvari, potrebno je zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu sterilnom gazom natopljenom hidrogen-peroksidom.

ZABLUDA: Rane se čiste alkoholom

Alkohol širi krvne sudove i pogoršava krvarenje iz rane, pa tako otežava zarastanje!

Apotekarski alkohol može da se koristi za alkoholne obloge, ali se nikada ne stavlja na oštećenu kožu!

 

Korak 2: Ispranje rane fiziološkim rastvorom ili vodom iz česme

Sve vrste rana neophodno je očistiti, kao i kožu oko rane (od čestica prašine i peska) jer one predstavljaju otvorena vrata za prodor mikroorganizama u telo.

 

Korak 3: Prevencija infekcije – topikalnim antibiotikom

Topikalni antibiotik je idealno rešenje za ovakve tipove rana i neizostavni je deo svake kućne i putne apoteke.

Tyrosur® gel se nanosi na čistu ranu, bezbojan je, ne peče i ne masti odeću. Može se koristiti na vlasištu i drugim delovima tela obraslim dlakama, na licu ili pregibima.

Tyrosur® prašak za kožu, namenjen za površinske, umereno vlažne rane. Pogodan je za tretman rana kod dece, jer se rana tretira bezbolno, bez direknog dodira.

Tyrosur® se u Nemačkoj proizvode duže od 50 godina, u našim apotekama dostupan je bez lekarskog recepta, i važan je deo svake kućne i putne apoteke.

 

 

shadow illustration

Korak 4: Zaštita rane - po potrebi

Kod lakših površinskih rana ogrebotina i posekotina, previjanje rane nije neophodno.

Kod većih povreda (oderotina, opekotina i ogrebotina veće površine) i „vlažnih“ rana, nakon nanošenja antibiotika poželjno je ranu prekriti sterilnom kompresom.

 

Korak 5: Prevencija nastanka ožiljka

Sa prevencijom nastanka ožiljnog tkiva, započinje se 5 dana nakon povrede ili neposredno nakon skidanja konaca, ukoliko je u pitanju hirurška intervenicja.

Nemački lek Contractubex® gel deluje duboko u koži i smanjuje ožiljak zahvaljujući farmakološki aktivnim sastojcima: ekstrakt crnog luka, alantoin i heparin.

Aktivni sastojci gela deluju tako što:

  1. Sprečavaju formiranje prekomernog ožiljnog tkiva
  2. Smanjuju crvenilo, svrab i osećaj zatezanja
  3. Čine ožiljak glatkim i poboljšavaju elastičnost

Za vidljive rezultate tretman ožiljaka bi trebalo da traje minimum 9 meseci, dok je process formiranja ožiljnog tkiva najaktivniji.

Pored lokalnog tretmana ožiljnog tkiva, takođe je važno da se ožiljak ne izlaže suncu prvih 6 meseci i da se nekoliko puta u toku dana ožiljak izmasira jačim pritiscima.

Vremenom će se ožiljak smanjivati, omekšavati i bledeti i Vaše samopouzdanje će se vratiti.

 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom!