Biram Zdravlje logo

Pravilan tretman rana i ožiljaka

shadow illustration

Neke povrede ne mogu proći bez intervencije i pomoći lekara, dok lakše povrede tipa posekotina, ogrebotina, manjih ubodnih rana, uglavnom zbrinjavamo sami.

Međutim, iako se radi o manjim povredama, pogrešnim ili neadekvatnim lečenjem može doći do infekcije ili upale, a proces zarastanja se usporava.

 

Korak 1: Zaustavljanje krvarenja

Ako rana krvari, potrebno je zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu sterilnom gazom natopljenom hidrogen-peroksidom.

ZABLUDA: Rane se čiste alkoholom

Alkohol širi krvne sudove i pogoršava krvarenje iz rane, pa tako otežava zarastanje!

Apotekarski alkohol može da se koristi za alkoholne obloge, ali se nikada ne stavlja na oštećenu kožu!

 

Korak 2: Ispranje rane fiziološkim rastvorom ili vodom iz česme

Sve vrste rana neophodno je očistiti, kao i kožu oko rane (od čestica prašine i peska) jer one predstavljaju otvorena vrata za prodor mikroorganizama u telo.

 

Korak 3: Prevencija infekcije – topikalnim antibiotikom

Topikalni antibiotik je idealno rešenje za ovakve tipove rana i neizostavni je deo svake kućne i putne apoteke.

Tyrosur® gel se nanosi na čistu ranu, bezbojan je, ne peče i ne masti odeću. Može se koristiti na vlasištu i drugim delovima tela obraslim dlakama, na licu ili pregibima.

Tyrosur® prašak za kožu, namenjen za površinske, umereno vlažne rane. Pogodan je za tretman rana kod dece, jer se rana tretira bezbolno, bez direknog dodira.

Tyrosur® se u Nemačkoj proizvode duže od 50 godina, u našim apotekama dostupan je bez lekarskog recepta, i važan je deo svake kućne i putne apoteke.

 

 

shadow illustration

Korak 4: Zaštita rane - po potrebi

Kod lakših površinskih rana ogrebotina i posekotina, previjanje rane nije neophodno.

Kod većih povreda (oderotina, opekotina i ogrebotina veće površine) i „vlažnih“ rana, nakon nanošenja antibiotika poželjno je ranu prekriti sterilnom kompresom.

 

Korak 5: Prevencija nastanka ožiljka

Sa prevencijom nastanka ožiljnog tkiva, započinje se 5 dana nakon povrede ili neposredno nakon skidanja konaca, ukoliko je u pitanju hirurška intervenicja.

Nemački lek Contractubex® gel deluje duboko u koži i smanjuje ožiljak zahvaljujući farmakološki aktivnim sastojcima: ekstrakt crnog luka, alantoin i heparin.

Aktivni sastojci gela deluju tako što:

  1. Sprečavaju formiranje prekomernog ožiljnog tkiva
  2. Smanjuju crvenilo, svrab i osećaj zatezanja
  3. Čine ožiljak glatkim i poboljšavaju elastičnost

Za vidljive rezultate tretman ožiljaka bi trebalo da traje minimum 9 meseci, dok je process formiranja ožiljnog tkiva najaktivniji.

Pored lokalnog tretmana ožiljnog tkiva, takođe je važno da se ožiljak ne izlaže suncu prvih 6 meseci i da se nekoliko puta u toku dana ožiljak izmasira jačim pritiscima.

Vremenom će se ožiljak smanjivati, omekšavati i bledeti i Vaše samopouzdanje će se vratiti.

 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom!