Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Patite li od jesenje alergije?

shadow illustration

U ovo doba godine kada je temperatura oko 23 stepena, a količina vlage u vazduhu se približava 60% povećava se rizik od pojave alergija.

Verovatno ste pomislili kako je najneprijatnije razdoblje alergija daleko iza vas, dok se niste iznenadili kada ste shvatili da niste ostali pošteđeni ni sada, u jesen.

Šta je glavni izvor jesenjih alergija?

Ako nam je u proleće glavni neprijatelj polen, leti se povećava mogućnost alergija uzrokovanih hranom zahvaljujući sezonskim namirnicama poput breskve i kajsije, u jesen se treba suočiti sa alergijama koje su povezane sa disajnim putevima. U nastavku ćemo navesti nekoliko glavnih uzroka jesenjih alergija:

Ambrozija

Jesen je godišnje doba koje pogoduje širenju polena isto kao i u proleće. Razlike u temperaturi između noćnih sati kada je oko 10 stepeni do dnevnih 20 stepeni podstiče cvetanje biljaka. Polen ambrozije važan je uzročnik alergije čije cvetanje započinje krajem leta i početkom jeseni, a traje sve do početka hladnih dana.

Ambrozija sadrži veoma sitan polen koji veoma lako prodire u disajne puteveizazivajući tako u nekim situacijama i astmu. Svaki četvrti stanovnik naše planete pati od polenske alergije, a svaki osmi je alergičan na polen ambrozije.

Osobe koje su alergične na polen ambrozije trebalo bi u ovom periodu da izbegavaju provetravanje prostorija u jutarnjim satima. Ako planirate boravak u prirodi neka to bude za vreme ne preterano vetrovitih dana u poslepodnevnim satima i predveče.

Grinje i prašina

Dok su alergije u proleće najčešće izazvane boravkom na otvorenom u jesen se pojavljuju kao posledica boravka u zatvorenom prostoru. Zatvoreni zagrejani prostori, domovi, škole, kancelarije, centri za rekreaciju ispune se nevidljivim alergenima.
Topla i vlažna klima pruža idealne uslove za razvoj grinja i prašine. U kupatilu i kuhinji sa zatvorenim prozorima proizvodi se topla i vlažna klima idealna za širenje grinja. Sada kada provodimo više vremena u zatvorenom dolazimo više u kontakt sa alergenima i upravo iz ovog razloga jesen i zima ne predstavljaju pogodan period za one koji pate od alergija.

shadow illustration

Jesenje lišće

Povećanjem vlage i smanjenjem količine dnevnog svetla, prašina se širi kako po domovima tako po drvima i vlažnom lišću. Stoga ako imate dvorište, redovito ga čistite od lišća, a drva čuvajte u dobro izolovanoj prostoriji. Tako ćete izbeći stvaranje prašine jednog od uzročnika simptoma alergije.

Imate li prehladu ili alergiju?

Jesenja alergija počinje već u avgustu i traje sve do oktobra. Nekoliko osnovnih simptoma alergije su:

  • Svrab očiju, crvene i suzne oči
  • Svrab i bol u grlu
  • Kijanje koje se ponavlja nekoliko puta za redom
  • Povećan sekret u nosu i grlu

S obzirom na to da su simptomi jesenje alergije i prehlade vrlo slični, ponekad ih je teško razlikovati ali se mogu razlikovati na osnovu nekoliko pokazatelja:

  • Svrab očiju i nosa javlja se kod alergija, a ne kod prehlade
  • Obratite pažnju koliko dugo traju simptomi. Prehlada se izleči za dva dana, za razliku od alergije koja traje duže
  • Sekret koji se nalazi u nosu i grlu kod alergija je vodenast i proziran dok je kod prehlade gust i žuto-zelen.
  • Kod alergije kijavica se ponavlja nekoliko puta za redom
  • Svakako obratite pažnju javljaju li se simptomi učestalo svake godine u istom vremenskom periodu
  • Osetljivi na sezonske alergije sa terapijom treba da počnu na vreme i da je sprovode sve dok je alergen prisutan u vazduhu.

Postoje i prirodna sredstva koja mogu pomoći u borbi protiv alergija kao što su kalcijumkoji reguliše propustljivost krvnih sudova i tako ublažava alergijsku reakciju, zatim vitamin C koji snižava nivo histamina tako da je koristan u ublažavanju alergijske reakcije kao i cinkkoji jača imuni sistem i pomaže da ne dođe do alergijske reakcije.