Biram Zdravlje logo

Osnovci mogu da reše ovaj zadatak. Da li možete i vi?

shadow illustration

Malo, malo pa internetom počne da kruži neka slika dečijeg odgovora na zadatak u školi, koji je ocenjen nižom ocenom ili okarakterisan kao promašena tema, iako je dečiji odgovor kreativan, često i logičan, ali nije onaj koji je očekivan.

Ako dete strogo pozovemo da dođe, rečenicom– „Da si se nacrtao odmah ovde“, a ono uzme olovku i nacrta sebe na listu papira – morate priznati da biste to prepričavali prijateljima kao genijalnu anegdotu svog deteta.
 

Da li ste znali da predškolska deca crtaju isključivo ono što osećaju, dok školska deca u crtežima prikazuju ono što vide? Setite se ove rečenice kada sledećeg puta budete gledali crtež svog deteta.



Da se vratimo na prvu temu, evo jedna pitalica: „Šta je to, kada hoda- ne vidimo ga, a ostavlja vidljiv trag na zemlji?". Svi imate informacije potrebne za rešavanje ovog zadatka, samo ih je potrebno povezati.“ Razmislite koji trenutak.

.... Ne čitajte dalje! Razmislite! Ovo je takođe pitanje iz trećeg razreda osnovne.

Ne, nije senka.

Sada sigurno u svojoj glavi prizivate slikovite asocijacije i pokušavate da pronađete rešenje.

Hej, pa vi se sada igrate! Razmišljate, povezujete, dobijate nove ideje i zaključujete! Deca upravo tako najbolje uče – kroz igru.

Međutim, nije ni svaka igra ista, kao što nije isto da li dete nacrta crtež tako što mu vi pomažete držeći olovku i navodeći ga kako bi predmet trebalo da izgleda, ili ako brišete konture koje je dete nacrtalo kako bi ponovio pravilniji oblik.

Možda su se igre promenile, ali deca se i dalje igraju. Zašto onda ipak sve teže uče?

Sigurno ste kao roditelj do sada na internetu naišli na tekstove ili video predavanja i gostovanja dr Ranka Rajovića, stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod dece i autora NTC programa učenja kroz igru, u kojima govori o tome kako treba da što više dopuštamo deci da se kreću, gackaju po blatu, da trče, vrte se, kao i da dete predškolskog uzrasta koje sedi 2-3 sata za tabletom, pred ekranom – ono tog dana ima oko 40 000 motoričkih pokreta MANJE, nego dete pre 30 godina koje se mnogo više kretalo.

Ovo možda na prvi pogled ne zvuči kao veliki problem, ali ako znamo da su pokret i motoričke aktivnosti važne za razvoj mozga, onda je jasno da je razvoj mozga naše dece usporen, što može uticati na pojavu kognitivnih smetnji.

 

 ►Saznajte više o NTC programu učenja kroz igru u videu!

 

Ravna stopala su glavni pokazatelj problema cele nacije

Pre dvadesetak godina, na Balkanu je u proseku 10-15% dece imalo ravna stopala (i to se godinama nije menjalo). Danas, preko 50% dece na istom području ima ravna stopala ili deformitete stopala.

Jedan od glavnih razloga za ovu pojavu je što deca ne rade svoj prvi i najvažniji domaći zadatak ne kreću se dovoljno!

Manjak kretanja dovodi do razvojnih smetnji i smanjenog razvoja kognitivnih sposobnosti, što kasnije dovodi do problema sa učenjem u školi, držanjem pažnje I koncentracijom deteta.


Nije tačno da se ne uči biti roditelj!

Svom detetu možete olakšati učenje! Za 60min na uživo online predavanju dr Ranka Rajovića “Zašto deca sve teže uče”, čućete i naučiti niz proverenih metoda, praktičnih primera i korisnih saveta o tome kako pridobiti detetovu pažnju, kako mu što bolje objasniti gradivo i na koji način ga naučiti da zavoli knjigu.

 

Dr Ranko Rajović će na online predavanju podeliti zanimljive informacije i savete, koje ne možete pronaći na internetu, čak i ukoliko ste odgledali sva njegova gostovanja i predavanja na youtube kanalu NTC – učenje kroz igru.

 

Prijavite se klikom na dugme ispod, uplatite kotizaciju u iznosu od 10e (na mesto  broj porudžbine/rezervacije unesite datum uplate) i dobićete na svoj mejl pristupni link webinaru.

 

 

 

Kao što radi sa decom, dr Rajović jednako radi i sa roditeljima – 60 min (+15 min za odgovore i pitanja) ćete provesti kvalitetno, a zabavni, slikoviti praktični primeri iz bogatog naučnog i radnog iskustva dr Rajovića pomoći će vam da sve proverene metode lakše zapamtite kako biste kasnije mogli da ih primenite u radu sa detetom.

►Jedinstvena prilika da uživo online slušate dr Ranka Rajovića uz specijalnu cenu kotizacije od 10 po osobi! Prijavite se na https://bit.ly/PrijavaZaWebinar

*NTC program se sprovodi u 17 država Evrope, a u 7 država (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Češka) akreditovan je od strane Ministarstva obrazovanja.

 

A da, interesuje vas odgovor na 2 pitanja sa početka teksta?

Odgovor na drugo je krtica, a vi nam napišite u komentaru ispod objave koje je rešenje prvog pitanja sa slike?