Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Mravinjanje i trnjenje ruku i nogu - kako tretirati dijabetesnu neuropatiju?  

shadow illustration

Dijabetesna polineuropatija je oštećenje nerava koje se se javlja usled dijabetesa kod 8 od 10 pacijenata.

Reč stručnjaka: Dr Stojan Perić, neurolog

Različite vrste oštećenja nerava izazivaju različite simptome neuropatije.   

Simptomi mogu da variraju od bola i utrnulosti u stopalima do problema sa funkcijama unutrašnjih organa, kao što su srce i bešika.

Dijabetesna neuropatija uzrokovana je procesima oštećenja krvnih sudova nerava, kao i oštećenja završetaka nerava.   

   

Šta utiče na nastanak dijabetesne neuropatije?   

Dijabetesna polineuropatija je uzrokovana lošom regulacijom glikemije.   

Povišene vrednosti šećera u krvi su jako štetne za periferne nerve, ali pored loše regulisane glikemije, odnosno šećera, i neki drugi faktori značajno doprinose nastanku dijabetesne polineuropatije.    

Neki od tih faktora su i povišen krvni pritisak, povećana koncentracija masnoća u krvi, ali i duvan i alkohol. Na sve ove faktore možemo uticati.    

Sa druge strane, postoje i neki faktori na koje ne možemo da utičemo, a to je početak dijabetesa, starost osobe, kao i njena visina.    

 Visokim osobama se periferni nervi brže oštećuju i češće imaju dijabetesnu polineuropatiju.    

  

Kako ublažiti simptome dijabetesne neuropatije?   

Primena alfa – lipoinske kiseline, odnosno LipineRve®-a, može biti veoma korisna kod dijabetesne neuropatije, jer deluje višestruko na njen nastanak.    

  

Zašto koristiti alfa-lipoinsku kiselinu?   

  Alfa-lipoinska kiselina ima 5 delovanja:   

  1. antiinflamatorno (protivzapaljensko) dejstvo - predstavlja jak antioksidans koji sprečava oksidativni stres koji nastaje u perifernom nervu, a jedan je od glavnih uzroka nastanka dijabetesne neuropatije.

    Pacijenti oboleli od dijabetesa, pa čak i oni koji nemaju dijabetes nego samo predijabetes, se nalaze u jednom stalnom stanju hroničnog blagog zapaljenja u organizmu,  koje je veoma štetno, a posebno za  krvne sudove.   
     
  2. direktno deluje na periferne nerve i pojačava njihovo obnavljanje.    
     
  3. antinociceptivno dejstvo (antineuropatsko) -  deluje i na neuropatski bol koji je veoma značajan u patogenezi dijabetesne polineuropatije, odnosno na simptome koji su veoma karakteristični i koji najviše smetaju pacijentu – žarenje, paljenje, bockanje, trnjenje, osećaj hladnoće ili toplote, udari struje, mravinjanje.   
     
  4. metaboličko dejstvo - smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, tako da pacijenti koji su najčešće na oralnoj antidijabetesnoj terapiji, kada počnu da uzimaju alfa – lipoinsku kiselinu shvataju da je potrebno čak da malo i redukuju dozu svojih oralnih antiglikemika, jer sama alfa – lipoinska kiselina dodatno smanjuje koncentraciju šećera u krvi.   
     
  5. deluje i na samu patogenezu odnosno na procese koji uzrokuju dijabetesnu polineuropatiju.   

   

Navedena dejstva ukazuju da je upravo LipineRve® terapija izbora za dijabetesnu polineuropatiju. Značajno smanjuje njene simptome i deluje na same patogenetske mehanizme nastanka dijabetesne polineuropatije. 

Kako se koristi LipineRve®?   

Lipinerve sadrži samo čist biološki aktivan – R oblik alfa lipoinske kiseline, za razliku od drugih preparata koji sadrže mešavinu R i L oblika.

Iz tog razloga kako je u pitanju čist oblik potrebno doziranje je 300 mg dnevno (1 tableta), a i rezultati su iz istog razloga brži i dugotrajniji.   

Lipinerve brzo i efikasno ublažava simptome periferne neuropatije, neurodegerativnih poremećaja i neuropatskog bola (grčevi, utrnulost, mravinjanje, žarenje, probadanje).    

Idealno vreme kada treba uzimati LipineRve® je pola sata pre doručka.

Važno je znati da se kapsula ne uzima uz  mleko i mlečne proizvode, jer kalcijum koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima može da se vezuje za alfa – lipoinsku kiselinu, što može da dovede do toga da se ona izbaci stolicom, a ne resorbuje u crevima i ne iskoristi u potpunosti.    

 

Kada se uočavaju prvi efekti upotrebe LipineRve®?   

Zvanične studije sa alfa – lipoinskom kiselinom obično pokazuju da se prvi efekti javljaju posle nekih 4 – 6 nedelja od uzimanja preparata alfa – lipoinske kiseline. Međutim, iskustva korisnika su pokazala da su nakon upotrebe LipineRve®-a rezultati  mnogo brži i prvi efekti se mogu očekivati već posle nekih desetak dana ili dve nedelje.   

   

Koliko dugo se sme koristiti LipineRve®?   

Poboljšanje se veoma brzo oseti pa se pacijenti pitaju da li je neophodno da  dalje koristie LipineRve? Odgovor je DA!      

Ukoliko imate dijabetesnu polineuropatiju treba da uzimate ovaj preparat praktično do kraja života.    

 Ne postoji ni jedan razlog, u smislu  neželjenih ili štetnih dejstava, zbog kojih bi trebalo da se prestane sa upotrebom alfa – lipoinske kiseline.

KUPI ONLINE