Biram Zdravlje logo

Kako šećer slabi imunitet?

shadow illustration

Konzumiranje prevelike količine šećera, a nekada i uz lošu genetiku, dovodi do insulinske rezistencije, a potom i do dijabetesa.

Svi nosimo po neku šaljivu uspomenu iz detinjstva, ali ona bakina “Uzmi jabuku ako ti se jede slatko”, je ipak pobeda, ne kao šala, već kao osnova za zdrave navike.   

Konzumiranje prevelike količine šećera, a nekada i uz lošu genetiku, dovodi do insulinske rezistencije, a potom i do dijabetesa. Imati povišene vrednosti glukoze u krvi znači biti u hroničnom inflamatornom stanju, što opterećuje imuni sistem i čini ga sporijim u borbi protiv bolesti.   

Kada je u pitanju naš imuni sistem, ono što jedemo je veoma važno. I nijedan sastojak nije štetniji za imunitet od šećera.   

  

Šećer uništava imunitet  

Povišen šećer je uzrokovan mnogim faktorima, ali najviše lošom ishranom koja podrazumeva prekomeran unos šećera.

Neko će reći da ne jede slatkiše, ali pije sokove. Neko ne pije sokove, ali unosi skrivene šećere koji se nalaze u velikom broju industrijskih proizvoda, a da na to i ne obrati pažnju – kečap, konzervirana hrana, pirinač…

Dakle, nije problem samo u slatkišima.  

Povećan nivo glukoze može ukazivati na insulinsku rezistenciju koja uz gojaznost podstiče citokin, oštećuje krvne sudove i aktivira imuni sistem da pomognu u oporavku.

Na ovaj način otvara se put virusima i bakterijama da probiju odbranu našeg organizma.   

 

U ring za snažan imunitet  

Eliminisanje prostih šećera iz ishrane značajno pomaže u smanjenju nivoa glukoze u krvi, a fizička aktivnost koja je značajna i za imunitet, dodatno pospešuje proces smanjenja šećera u organizmu.   

Nije dovoljno izbaciti keks i čokoladu iz ishrane.

Potrebno je mnogo dublje sagledati sastav proizvoda jer verovali ili ne, u čak 100 ml mleka krije se gotovo 1 kafena kašičica šećera.

Ako popijemo šolju mleka, kafu sa mlekom, možda i dodamo po kašičicu žutog šećera u nju, mi smo već prekoračili dozvoljeni dnevni unos.

Da ne govorimo o sosevima, pa čak i nekom voću jer i prekomerno unošenje fruktoze može uticati na nastanak dijabetesa, odnosno loš imunitet.  

  

Ojačaj imunitet danas  

#Izbaci ili barem smanji šećer iz ishrane – kockica čokolade preko 80% kakaa, bez dodatog šećera, jabuka ili ceđena pomorandža često mogu da utole potrebu za slatkišima.  


#Čitaj sastav – obrati pažnju na dodati šećer o kome smo pričali, a posebno na namirnice koje važe za “zdrave”, a koje se prodaju u zdravoj hrani jer često to ne opravdavaju.  


#Jedi hranu bogatu vlaknima – vlakna podržavaju varenje hrane, usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, a samim tim nema naglih skokova koncentracije glukoze.  


#Uvrsti dijetetske suplemente u ishranu – podrška imunitetu nije potrebna samo deci, već i odraslima.
 

Mnogo se danas govori o crnoj zovi koja je bogata moćnim biljnim pigmentima koji smanjuju upale i imaju antivirusna svojstva.

Pre pojave antibiotika, crna zova je imala tu ulogu.   

Sambucus kids proizvodi za  imunitet dece, na bazi crne zove, jedan su od retkih proizvoda za odbranu organizma od virusa i bakterija koji su pogodni za decu stariju od 12 meseci meseci, odnosno baš onda kada im je najpotrebnije.
 

SAZNAJ VIŠE O SAMBUCUS KIDS

   

Immusan C 800 je namenjen odraslima- onda kada shvatiš da nemaš snage za osnovne dnevne aktivnosti i kada je vreme da ojačaš imunitet. 

Ako ne voliš da piješ 5 različitih tableta kako bi uneo potrebnu dnevnu dozu vitamina i minerala, Immusan C 800 5u1 je namenjen za tebe.   

 

SAZNAJ VIŠE O IMMUSAN C 800

 

#Redovna vežba - fizička aktivnost jača imunitet. Povećava aktiviranje i izlučivanje imunoglobulina i citokina, najvažnijih ćelija u odbrani organizma od infekcija.

  • Ubrzava cirkulaciju krvi i na taj način i ćelije koje napadaju mikroorganizme i brane nas od infekcije.
     
  • Vežbom se podiže temperaturu tela i na taj način pomaže antitelima u borbi protiv moguće infekcije.
     
  • Smanjuju upalne procese u telu i tako omogućava imunom sistemu da radi bolje.
     
  • Fizička aktivnost utiče na smanjenje nivoa stresa koji je dodatan uzrok pada imuniteta.   

  

Redovnom i izbalansiranom ishranom bogatom zdravim namirnicama uz miran život i odgovarajuće suplemente, možemo očekivati da i ove i narednih zima budemo mirni u borbi protiv bakterija i virusa.