Biram Zdravlje logo

Kako promene vremena utiču na zdravlje

shadow illustration

Dani su sve kraći, kiše sve češće, a ten bledi.

Jedne godine imamo samo leto i zimu, a već sledeće se jesen i proleće stapaju u sva četiri godišnja doba. Nije ni čudo da je telo zbunjeno i izmoreno od borbi na svim frontovima. Ne možemo normalno da razmišljamo, čak ni da jedemo i pijemo, a to nam je i te kako potrebno za borbu protiv opakih neprijatelja. Srećom pa se loše promene mogu sprečiti.

Ne moramo biti dokazane meteoropate niti da šetamo bosi po jesenjoj kiši da osetimo promene u našem zdravlju. Koliko god pazili na ishranu, navike i prevenciju problema, borimo se protiv lukavih alergija, virusa i bakterija. Nisu ni oni od juče. Kako u filmovima Marsovci napadaju Zemlju, slična ružna stvorenja pokušavaju da od nas naprave svoj dom.

Iz dubina ormara izvlačimo kape, šalove, kapute i donje rublje, koje više liči na padobran ili šator iz Drugog svetskog rata nego na nešto u čemu bismo se šepurili pred svojom voljenom polovinom. Počinjemo da spavamo u čarapama, a poslužiće i drečava trenerka popularna u prošlom milenijumu. Ali nije dovoljna samo toplotna izolacija. Organizmu je potrebna sva moguća podrška spolja i iznutra.


Poplave se u zadnje vreme sve redovnije događaju. Ako imamo tu sreću da zaobiđu naša mesta, svakako će se pojaviti u našim nosevima. Količina izbačene materije je približno ista.
Pola prašuma se poseče svakog dana, a polovina te drvne građe odlazi samo na maramice koje potrošimo za jedno poslepodne. Ako smo uspravni, iz nosa teče kao iz slavine, a kad pokušamo da zaspimo, jastuci postaju delta Nila. Ne na dobar način.

Na ulici razmičemo prolaznike kašljem kao cunami. Ljudi pokušavaju da se pomere od kijanja, ali izbacujemo svojih 40 000 kapljica sa milijardama mikroskopskih neprijatelja metrima oko sebe. Pri brzini od oko 100 km/h – srećno prilikom pomeranja. Kišobrani postaju kihobrani.
Žurimo po šumeće tablete i sirup jer ako se ne rešimo kašljanja, nećemo rešiti ništa drugo.

Ako ste već zaglibili s grloboljom, dok čitate zadnje rečenice ovog bloga, ništa strašno se ne događa. U apoteke je stigla Isla Medic Hydro + koja će sačuvati vaše grlo od novih oštećenja i pomoći mu da se brzo oporavi.

Spremni ili nespremni za ove vremenske promene, za svaki problem postoji rešenje.

Samo je jedno bitno – da što pre ozdravite!