Biram Zdravlje logo

Kako odabrati dečiju četkicu za zube i koliko paste je dovoljno?

shadow illustration

Piše: dr Ivana Švabić

Vrlo je važno i da kao roditelji obratimo pažnju i stvorimo dobre životne navike kod naših mališana dok su još mali.

Umešnost svakog roditelja je da kroz igru, a najbolje ličnim primerom ustali potrebu i naviku kod svog deteta da redovno pere zube.

Kako odabrati ili preporučiti pravu četkicu i pastu za dečije zubiće?

Na tržištu postoji veliki broj kvalitetnih četkica za zube. Preporuke za izbor odgovarajuće četkice se odnose na uzrast i manuelnu sposobnost deteta, a to znači četkica sa malom glavom tj. radnom površinom i mekim vlaknima („soft“). Sam izgled četkice prepustite mališanu. Dopadljivost, boja, crtani junak na četkici nije vaša stvar. To je isključivo izbor (vašeg) deteta, jer će ono i koristiti.

Po istom principu biramo i pastu za zube, koja se uvodi od druge godine života. Izbor paste zavisi od afiniteta deteta, tj. odabir ukusa koje dete voli. Ono o čemu roditelj mora da vodi računa je da pasta bude prilagođena uzrastu deteta i da sadrži fluor koji štiti zube od karijesa. Od druge godine se na četkicu aplikuje mala količina paste, a kada dete nauči da ispljune pastu, količina se povećava do veličine zrna graška.

 

Do kada je potrebna pomoć roditelja u toku pranja zubića

Zube treba prati najmanje dva puta dnevno. Ujutru je to prva, a uveče poslednja stvar koje dete treba da uradi pred spavanje. Kada je dete mlađe roditelj mu može prati zube tako što će stati iza njegovih leđa ili ga stavite da sedi u krilu. Starija deca prirodno će poželeti da preuzmu posao u svoje ruke, a roditelji treba samo da budu sigurni da deca peru zube kako treba. Asistencija roditelja je neophodna sve do uzrasta 7-8 godine, tj. dok dete ne nauči pisana slova, da vezuje pertle ili samo pere kosu. Tek tada je manuelno sposobno da samostalno i upotpunosti opere svoje zube.

Savete o čuvanju oralnog zdravlja treba potražiti po rođenju deteta zajedno sa svim savetima koji roditelji dobijaju od lekara. Prva poseta stomatologu treba da bude sa svim zdravim zubima i svakako mnogo pre nego što nastane neko urgentno stanje (bol, otok).

Zato redovni stomatološki pregled treba uraditi barem jednom godišnje i veoma je važno da dete ide kod dečjeg stomatologa na redovne kontrole, kao i da kada se prehlade koriste pastile za grlo bez šećera ili sirup za iskašljavanje bez šećera.