Biram Zdravlje logo

Gljivične infekcije kože i noktiju: da li i prekomerna higijena može biti uzrok?

shadow illustration

mag.farm. Sanja Lončar

Zdrava i negovana koža može da se izbori uglavnom sa većinom mikroorganizama i ima sposobnost brze regeneracije.

Međutim, ako koža nije zdrava, ako je tretirana različitim sredstvima, ukoliko je narušena njena fiziološka mikroflora, rizik od nastanka gljivičnih infekcija je mnogo veći.

Gljivične infekcije na koži i noktima - uzrok

Uzimajući u obzir naše navike u proteklom periodu, skoro dva meseca sprovodimo različite mere prevencije kako ne bismo došli u kontakt sa virusom i srečili infekciju, među kojima je i pojačana higijena ruku i upotreba različitih dezificijenasa.

Učestalo pranje i dezinfekcija ruku predstavljaju neizbežan napor za kožu. Postoje različiti preparati za dezinfekciju i pranje ruku, ali je činjenica da upotreba deterdženata dovodi do poremećaja barijere kože, suvoće i iritema.

Zanimljivo je znati, da preparati na bazi alkohola pokazuju minimalnu iritaciju kože.

Uslov za pravilnu dezinfekciju ruku je zdrava, glatka, neoštećena koža, pa je zbog toga za održavanje zdravlja ruku važna njihova redovna nega.

Pored pojačane higijene ruku, nošenje zaštitnih rukavica dodatno pogoršava stanje kože i noktiju šaka.

Rukavice uslovljavaju vlažnu, toplu i tamnu sredinu, koja pogoduje razvoju gljivica, pa je neophodna dodatna mera opreza o stanju nokatnih površina i kože na rukama, ali i na nogama.

shadow illustration

Simptomi gljivične infekcije kože i noktiju

Ukoliko se pojavi svrab, pečenje, crvenilo, perutanje na koži, plikovi, bol, promena boje nokatne površine, verovatno se radi o gljivičnoj infekciji.

Učestalost gljivičnih infekcija je ogromna i incidenca se iz godine u godinu stalno povećava. 50% populacije je pogođeno gljivičnim ingekcijama, a svaka četvrta gljivična infekcija zahvata nokte i stopala.

Dužina lečenja zavisi od vrste uzročnika, lokacije, stadijuma infekcije, faktora rizika, načina lečenja i može trajati i godinu dana. Lako se prenosi sa osobe na osobu direktnim ili indirektnim putem (preko zaraženih predmeta), pa je zbog svega ovoga prevencija i početak tretmana u ranoj fazi od ključnog značaja.

Gljivice na nogama - Atletsko stopalo

Tinea pedis ili atletsko stopalo je vrsta dermatomikoze koja se javlja na stopalu, najčešće između prstiju. Obično je prisutna kod osoba koje često i dugo nose zatvorenu obuću kao što su npr.sportisti i češće se javlja leti.

Glavni simptomi su pojava suve kože, ljuštenja, pucanja, crvenila ili pojave plikova i ranica uglavnom između prstiju ruku i nogu. Prisutan je neprijatan i specifičan miris kože.

 

Prevencija se odnosi na smanjivanje faktora rizika kao i na sprovođenje higijenskih mera.

Navodimo neke preporuke:

  • Održavanje kože suvom i čistom pogotovo između prstiju
  • Nošenje čistih i pamučnih čarapa, obuće koja “diše”, odgovarajuće veličine
  • Na javnim mestima (bazeni, sportski klubovi, hotelske sobe, saune) koristiti svoju obuću

Terapija je lokalna, sistemska ili kombinovana uz primenu nefarmakoloških mera zaštite.

Za pojavu gljivičnih infekcija stopala i noktiju, kao i terapiju, od ključnog značaja je prevencija i početak tretmana u ranoj fazi pojave bolesti, već nakon prvih simptoma.

 

Što se pre započne tretman, dužina trajanja tretmana i šansa za pojavom komplikacija je manja.

 

Za prevenciju i tretman atletskog stopala i gljivičnih infekcija noktiju kod nas na tržištu postoji linija proizvoda Mycosan.

Mycosan tretman za atletsko stopalo predstavlja lokalni tretman gljivične infekcije stopala (može da se tretira i mikoza na šakama).

U svom sastavu sadrži triacetin (koji smanjuje pH vrednost mikrookruženja i time stvara nepovoljnu sredinu za opstanak gljivica) i filtrat fermentisane raži (onemogućava ishranu gljivica i inhibira njihov rast). Mycosan tretman za atletsko stopalo poseduje aplikator tj.četkicu za higijensku primenu, čime se omogućava bezkontaktno i ciljano nanošenje preparata.

Gljivična infekcija na noktima

Mycosan set za tretman gljivičnih infekcija noktiju se koristi i za prevenciju infekcije. Set sadrži četkicu za precizno nanošenje seruma, 10 turpija za nokte i dnevnik primene preparata

Mycosan tretman za atletsko stopalo i set za tretman gljivičnih infekcija noktiju predstavljaju potpun tretman gljivičnih infekcija noktiju i stopala. Dokazano su efikasni u prevenciji nastanka ponovne infekcije.

 

Pogodni su za dijabetičare i decu stariju od 4 godine.

 

Kako bi sačuvali zaštitnu barijeru kože, uzimajući u obzir mnogobrojne faktore rizika, neophodno je sprovoditi niz preventivnih mera, prepoznati na vreme promene i u konsultaciji sa stručnim licem, preduzeti adekvatne mere.

Zdrava i negovana koža ruku i stopala predstavlja veliki izazov, ali i imperativ savremenog čoveka.

 

  Više o proizvodima Mycosan pročitajte OVDE

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.
shadow illustration