Biram Zdravlje logo

Da li prepoznajete dečaka sa slike?

shadow illustration

Zahvaljujući učiteljici Cveti, od dečaka koji je došao sa drugog govornog područja i koji se teško snalazio u školi, postao je jedan od vodećih autoriteta na polju obrazovanja i predsednik svetske Mense za nadarenu decu.
 

Dr Ranko Rajović je stručnjak za razvoj inteligencije kod dece. Predaje na Pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji. Specijalista je interne medicine, magistar neuroendokrinologije i doktor sportskih nauka i predavač na webinaru „Skrivena opasnost novih tehnologija – Deca zarobljena u virtuelnom svetu“, koji će se održati 10. decembra u 18 sati putem online platforme ZOOM.
 

Za sve uspehe i ono što je postao danas, zaslužna je i njegova učiteljica Cveta, a više o odrastanju dr Rajovića saznajte u našem razgovoru sa njim.
 

Poznati ste po svom zalaganju da se deca što više kreću i da su u kontaktu sa prirodom. Kakvo je bilo vaše detinjstvo? Kako ste provodili vreme?

Odrastanje u šumi obeležilo je prve godine mog detinjstva, a prva sećanja vezana su za idilično selo na granici Slovenije i Italije, gde je tada bila jedna prodavnica, jedna ambulanta, mali vrtić, škola i nepregledne šume.

Čak je i put od kuće do vrtića uglavnom išao kroz šumu. Tamo se odvijao život većine dece iz Divače, nismo imali ravnu livadu, već se sve odvijalo na nizbrdici, među krošnjama divovskih stabala.

Kako ste se snalazili u školi? Kakve vas uspomene vežu za školu?

Moji su roditelji odlučili da se iz Divače presele u Bačku Palanku, grad u Vojvodini, pa sam tako u prvi razred krenuo u sasvim drugom okruženju.
Stigao sam u ravne, jednake ulice, bez i najmanjeg brda, pored ogromne reke koja mi je izgledala poput mora. Deca su igrala meni neke nepoznate igre, a škola je bila noćna mora.

Nisam dobro poznavao jezik. Ako nisam pronašao pravu reč, koristio sam slovenačke reči, a bi zasmejavalo nove prijatelje. Pojedinci su me ismejavali i ponavljali neke reči za mnom.

To je trajalo danima, nedeljama. Ne znam kako bi se sve završilo da učiteljica nije kaznila grupu dečaka koji su prednjačili u tom maltretiranju.
 

Kakva je bila učiteljica Cveta?

Prava učiteljica koja je o svima brinula. Detetu nije potrebno puno da nekog zavoli pa sam od toga dana, kada me zaštitila, bezbrižno išao u školu. Trudio sam se da pokažem učiteljici da zaslužujem njeno poverenje i zavoleo sam školu.

Čak i kasnije, kada je moja učiteljica otišla u penziju, uvek sam joj se javljao, govorio gde sam i šta radim i posećivao sam je dok je bila živa.

Tako da školu nisam doživeo kao nešto teško i problematično, pre svega zahvaljujući njoj - učiteljici Cveti.

 

Ne propustite priliku da učite od Dr Rajovića, stručnjaka za razvoj inteligencije kod dece, na novom webinaru 10.12.2020. u 18.

>> Više o temi webinara, uplati kotizacije i registraciji na webinar saznajte na https://bit.ly/33gngkU