Biram Zdravlje logo

Antibiotici dostupni bez lekarskog recepta

shadow illustration

Tekst priredila: Dipl. farm. spec. Tatjana Milošević, ZU Apoteka Melem, Šabac.

Šta je preduslov da lek može da se uzme u apoteci bez lekarskog recepta?

Prvo što lekovi treba da zadovolje, da bi mogli da se kupe u slobodnoj prodaja, je da budu bezbedni  i da nemaju ozbiljna neželjena dejstva, čak i kod primene visokih doza.

Pored toga, lek mora biti dovoljno dugo na tržištu da bi bili sigurni u njegovu neškodljivost. Za ove lekove je važno da se mogu primenjivati bez nadzora lekara.

Kada su antibiotici u pitanju, jedini lek koji se može kupiti u apoteci bez lekarskog recepta,  je lokalni  antibiotik TIROTRICIN.

On je na tržištu preko 60 godina i za sve to vreme, nije uočen rizik od neželjenih dejstava, kada se primenjuje lokalno, niti je registrovano da je došlo do smanjenja njegove efikasnosti ili do pojave rezistencije.


Bezreceptni lokalni antibiotik za kožu

Tirotricin se u našoj zemlji u apotekama nalazi kao Tyrosur gel i prašak za lokalnu upotrebu na koži. Koristi se za tretman manjih površnskih rana kod kojih postoji infekcija izazvana bakterijama osetljivim na ovaj antibiotik.

Tyrosur, lokalni antibiotik za kožu, leči inficiranu ranu i ubrzava zarastanje.

shadow illustration

Bezreceptni lokalni antibiotik za bol u grlu

Trachisan je lek za grlo koji u svom sastavu takođe sadrži tirotricin, lokalni antibiotik.

Ovaj lek je odličan saveznik u borbi protiv lakših bakterijskih infekcija, jer brzo ublažava bol u grlu, olakšava gutanje i  govor, ima širok spektar antimikrobnog delovanja, a pri tome ne dovodi do razvoja antimikrobne rezistencije.

Većinu respiratornih  infekcija uzrokuju  virusi  i njih ne treba lečiti antibioticima.

Neke respiratorne infekcije su uzrokovane bakterijama i u takvim situacijama ne treba uvek posezati za sistemskim antibiotikom.

Prvo treba, uz pomoć farmaceuta, proceniti da li je samolečenje opravdano ili postoji razlog da se odmah potraži pomoć lekara, a zatim ustanoviti da li simptomi ukazuju na virusnu ili postoji sumnja na bakterijsku infekciju.

Ako se radi o virusnoj infekciji, upotreba antibiotika nije potrebna, a ako postoji sumnja da se radi o blagoj bakterijskoj infekciji, prvo treba pokušati sa lokalnim antibiotikom -Trachisanom, jedan do dva dana, ako takav tretman ne da rezultat, onda se ipak treba obratiti lekaru.

Sistemske antibiotike treba primenjivati samo kada su indikovani i propisani od strane lekara.

 

 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.