Biram Zdravlje logo

Čaj od đumbira: Zašto bi svaki dan trebalo da popijete šoljicu

shadow illustration

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin za slatka i slana jela već kao i lek.

Ova lekovita začinska biljka potiče iz južne Azije. Najkvalitetniji đumbir danas se uzgaja u Australiji i Jamajci, zatim u Indiji i Kini, a dolaskom u Europu, koren đumbira ubrzo je postao neizostavni dodatak svakom jelu.

Aktivni sastojak đumbira je gingerol – uljasta gusta tečnost ljutkastog ukusa, ima svojstvo analgetika, deluje protivupalno i antioksidativno i ima antibakterijski efekat.

Nutritivna vrednost đumbira je zapanjujuća. Sadrži vitamin C, vitamine B grupe, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor. Dakle, sigurno je da ovaj neverovatan začin zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima ima brojne dobrobiti za zdravlje!

Sigurno ste do sada već naišli na kulinarske recepte u kojima se narendani đumbir dodaje slatkim i slanim jelima ili testu za kolače. Ali ovo nije jedina namena ove biljke. Često se u svrhu lekovitog svojstva priprema čaj od svežeg đumbira koji prijatno zagreva celo telo.Čaj od đumbira se koristi u ublažavanju raznih tegoba, a u nastavku pročitajte zašto bi svaki dan trebalo da pošijete šoljicu čaja od đumbira.

Đumbir podstiče probavu i čisti organizam

Đumbir se već stotinama godina koristi za dobro varenje i za ublažavanje crevnih tegoba. Ova začinska biljka ima protivupalna svojstva i sadrži enzim zingibain, koji pomaže u varenju proteina. Čaj od đumbira efikasno deluje na neprijatne digestivne tegobe i čisti organizam od otrovnih toksina koji se talože u organizmu.

Priprema čaja od đumbira

  1. Stavite oljušteni đumbir (2 komada od 5 cm debljine) u pola litra provrele vode i kuvajte ga na laganoj vatri 20 minuta.
  2. Čaj procedite i po želji dodajte med i limun.
  3. Pijte često ovaj melem za želudac i creva, vaša probava će vam biti zahvalna, a nadutost uzrokovana brzim i prekomernim jedenjem će biti smanjena.

Čaj od đumbira kao prirodni lek protiv gripa i prehlade

Prirodni lekovi koji nam pomažu u borbi protiv prehlade i gripa su svuda oko nas, bitno je znati da ih prepoznamo i primenimo. Čaj od đumbira je već od davnina prepoznat kao lek protiv prehlade i gripa, smiruje kašalj i zbog svog antibiotskog svojstva djeluje efikasno protiv upala. 

Ovaj lekoviti napitak je čudesna prevencija protiv prehlada i gripa koji nas očekuju tokom nadolazećih hladnih meseci.
Kako biste dočekali zimu spremno i očuvali imuni sistem organizma, savetujemo da već sada počnete konzumirati sledeći napitak:

  1. 2,5 dl vrele vode dodajte 4 do pet tankih komada oljuštenog đumbira. 
  2. Kuvajte poklopljeno 5 minuta i sklonite s vatre da odstoji još 5 minuta poklopljeno.
  3. Kada procedite čaj, dodajte sok od pola limuna i zasladite kašičicom meda.

Ako volite ukus đumbira, na tržištu su dostupne i biljne isla pastile sa ukusom đumbira, koje olakšavaju simptome prehlade ili alergije poput: grebanja u grlu i nadražajnog suvog kašlja.

Poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanog udara

Poznato je da je voda najveći prijatelj zdravlja, ako nedostaje voda, pritisak u organizmu pada, a cirkulacija postaje otežana. Za normalnu cirkulaciju potrebno je popiti oko litru i po vode dnevno. 

Čaj od đumbira takođe podstiče cirkulaciju, zagreva celo telo tako da potiskuje krv do kapilara na površinu kože. Zahvaljujući svom aktivnom sastojku gingerolu pospešuje cirkulaciju krvi, sprečava zgrušavanje i smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova.


Redovnom konzumacijom čaja od svežeg đumbira sprečićete nakupljanje plaka u arterijama i značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Čaj od đumbira ublažava mučninu

Čaj od đumbira ima vrlo smirujući efekat, a brojna istraživanja potvrđuju da đumbirsprečava jutarnju mučninu kod trudnica, morsku bolest, povraćanje i mučninu pri vožnji.

Kada osetite prve znakove mučnine popijte čaj od đumbira, delovaće umirujuće na vaš organizam i sprečićete mučninu i povraćanje.

Brojna su lekovita svojstva koja krase ovu biljku. Osim navedenih karakteristika čaj od đumbira ublažava simptome artritisa, koristi se kod alergija, delotvoran je lek protiv migrene, deluje kao antiseptik, snažan je antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir je odličan prirodni lek koji deluje protiv-upalno, a njegova upotreba u svakodnevnoj ishrani u obliku čaja ili kao začin će doprineti celokupnom zdravlju vašeg organizma.