Biram Zdravlje logo

Vrtić i zdravo dete – da li je moguće? 

shadow illustration

Dečije bolesti poput prehlade, gripa i bakterijskih infekcija uglavnom ne traju dugo, ali dosta iscrpljuju, kako dete tako i roditelje.

Najčešća briga roditelja pored adaptacije na kolektiv jeste i kako se izboriti sa strahom od vrtićkih bolesti?  

Prvi korak u građenju imuniteta jeste higijena ruku, a kojom se sprečavaju dalje, najčešće respiratorne infekcije.

Međutim, pored podrške mamama kako saopštiti šefu da će uslediti još par dana bolovanja, neophodno je i dati jednostavne savete kako ojačati imunitet deteta.

  

#Dojenje  

Pored uredno vođene trudnoće, antitela koje majka poklanja detetu putem dojenja su neprocenjiv poklon. Nažalost, nisu sve majke u mogućnosti da doje svoje dete, ali bilo koji period, makar on bio i kraći, dosta će značiti detetu.   

 

#Higijena  

Prvi korak svesnog učenja deteta jeste higijena i pranje ruku i igračaka. Preporuka kod kuće, a i u vrtićima jeste da redovno održavaju higijenu kod dece, igračaka, ali i površina na kojima borave.   

  

#Kreativno učenje  

Iskoristi mali trik da dete naučiš obavezama kojima čuva zdravlje i učiniš ga ponosnim!  

Detetove prve obaveze treba da budu: izuvanje i odlaganje obuće, pranje ruku, voće i povrće svakog dana, dovoljna količina vode i čaja... 

Na jednoj strani papirića napiši obavezu, a sa druge strane papirića  napiši nagradu i pohvalu! Kada završi obavezu, dete otcepa papirić i otkriva čime ga nagrađuješ!  

  

#Suplementi  

Crna zova predstavlja pravu antivirusnu pomoć iz srca prirode, a pre pojave antibiotika se koristila i za lečenje bakterijskih infekcija.

Plod crne zove sadrži vitamine, minerale i ugljene hidrate i odličan je izbor kao dodatak ishrani za decu.

Jačanje imuniteta neophodno je započeti znatno pre dolaska u kolektiv. Do prve godine života sa dojenjem i kvalitetnom ishranom, a od navršenih 12 meseci sa suplementima, pri čemu je važno da ne sadrže konzervanse, ni veštačke boje. 

Jedan takav suplement je Sambucus kids sirup sa crnom zovom. Pored sirupa postoje i Sambucus kids gumene bombone namenjene deci posle 3. godine.

 

 

#Smanjiti slatkiše  

Znamo da deca vole slatko, ali ona koja su naučena na ishranu koja nije bogata šećerima, imaju značajno bolji imunitet. Možda jeste šala iz detinjstva, ali svakako bolje pojesti jednu voćku kada dete oseti potrebu za slatkišima ili domaći kolač sa zaslađivačem poput stevije.   

 

#Vežbanje  

Deca imaju višak energije i dobro ih je usmeriti na sport. Međutim, sport poboljšava i imunitet jer se povećava aktiviranje i izlučivanje imunoglobulina i citokina koji brane organizam od infekcije. Vežbanje utiče i na disanje pa se tako povećava šansa da se mikroorganizmi izbace iz disajnih puteva.  

 

UPOZNAJ SAMBUCUS KIDS ZA JAČI IMUNITET