Biram Zdravlje logo

Vežbanje napolju zimi – dobro ili loše za zdravlje

shadow illustration

Svi koji ne mogu nijedan dan bez vežbanja i čistog vazduha gledaju u ovaj naslov u čudu i u sebi su već izgovorili: „Dobra? Odlična ideja!“

I u pravu su. Samo zato što je napolju temperatura manja od nule ne znači da treba odustati.

No, treba se zaštititi jer dug boravak na niskim temperaturama nam nije prirodan. Zato nam je i potrebna topla odeća, šalovi, kape, radijatori i kamini, a leto obožavamo. Mi volimo kad nam je toplo.

Šal, kapa i rukavice može, a vuneni džemper?

Evo nekoliko praktičnih saveta pre nego što nos promolite kroz vrata na hladnoću, a onda hrabro zakoračite prateći ga bez pitanja.

Obucite se slojevito. Ne treba da se obučete pretoplo. Vežbanje će vas zagrejati, pa se može desiti i da vam bude previše vruće. Blizu tela obucite sintetičku odeću jer uklanja znoj, dok pamuk zadržava vlagu.

Zaštitite glavu, noge i ruke. Obujte zimske čarape, na ruke stavite jedne tanke rukavice pa na njih deblje, a kapa je apsolutno obavezna.

Pijte mnogo tečnosti. Samo zato što napolju nije toplo ne znači da ne možete dehidrirati. Neka su voda ili sportska pića uvek uz vas.

Ne zaboravite UV zaštitu. Sunce može biti vrlo jako i zimi, čak toliko da možete izgoreti. Koristite zaštitne kreme s najmanjim faktorom 15, a na oči stavite naočare za sunce.

Posavetujte se s lekarom. Dobar doktor zna šta se godinama dešava u vašem telu i daće vam najbolji savet, posebno ako imate problema s disanjem ili s krvnim sistemom.

A što ako se dogodi…

Promrzline. Prvi znakovi upozorenja su bledoća lica, gubitak osećaja dodira, ukočenost ili lagano bockanje i drhtanje. Odmah se sklonite s hladnoće i ugrejte smrznuta mesta laganim trljanjem.

Hipotermija ili smrznutost. Ubrzano disanje i rad srca, povišen krvni pritisak i zbunjenost. Odmah potražite pomoć lekara.

Problemi s disanjem. Ako disanje postane teško i neugodno, prebacite se u toplije prostorije i ugrejte.

Koji je onda pravi odgovor na pitanje iz naslova? Vežbanje na otvorenom zimi može biti užitak i pomoći će vam da zadržite aktivan životni stil. Možda će u početku malo boleti mišići, možda vas uhvati i kakva manja prehlada, ali uvek možete i samo prošetati. Zimski san, ipak, ostavite medvedima.