Biram Zdravlje logo

Test – prepoznajte gljivičnu infekciju stopala ili nokta

shadow illustration

Da li ćete svoja stopala ovog leta prošetati plažom, kroz grad, na bazenu ili na planini, vrlo je verovatno da će neko baciti pogled na njih.

Ako je verovati izreci „Kakva su ti stopala, takva si u srcu“ mnoge dame bi više pažnje posvetile nezi stopala, nego kose. Koliko negujemo svoju kožu i kosu, toliko je važno da vodimo računa i o stopalima. Nega noktiju ne podrazumeva samo pedikir. Pre skoka u sandale i lakiranja noktiju, bilo bi dobro da testirate svoja stopala.

Istraživanja su pokazala da je svaka druga osoba bar jednom u životu imala gljivičnu infekciju stopala ili nokta. Na žalost, svakoj četvrtoj osobi, infekcija se vraća.

Rešavanjem kratkog testa, znaćete da li je potrebno prvo konsultovati stručnu pomoć ili se odmah možete pohvaliti zdravim stopalima i krenuti u avanturu.

shadow illustration

1. Da li ste imali ili radili nešto od sledećeg, u skorije vreme?

a) Povredili nokat ili imali gljivičnu infekciju nokta

b) Hodali bosi u bazenu ili javnom kupatilu (teretana, sauna, hotelska soba) ili imali atletsko stopalo

c) Ništa od ponuđenog

 

2. Da li imate neki od sledećih simptoma?

a) Nokat je pri vrhu postao lomljiv, istanjio se i razvio zadebljane

b) Stopalo neprijatno miriše, osećate svrab ili peckanje

c) Ništa od navedenog

 

3. Kako izgleda vaše stopalo ili nokat koji Vas brine?

a) Nokat je promenio boju

b) Među prstima na stopalu odvajaju se ljuspice kože

c) Ništa od navedenog

 

4. Da li neko od Vaših ukućana ima

a) Gljivičnu infekciju noktiju

b) Atletsko stopalo

c) Ništa od navedenog

 

Saberite odgovore kojih imate najviše i pronađite odgovor u nastavku.

Ako imate najviše odgovora pod A

Postoji mogućnost da se pojavila gljivična infekcija noktiju. Preporučujemo da se konsultujete sa vašim farmaceutom, koji će vam predložiti terapiju i pomoći u rešavanju ovog upornog problema. Mycosan® set za tretman gljivičnih infekcija noktiju možete koristiti u terapiji ili dok čekate pregled kod dermatologa.  

 

 

 

Ako imate najviše odgovora pod B

Odgovori ukazuju na visok rizik od postojanja atletskog stopala, gljivične infekcije koja zahvata kožu stopala. U apoteci možete pronaći Mycosan® tretman za atletsko stopalo, koji odmah po nanošenju uklanja simptome kao što su svrab, peckanje i neprijatan miris. Za preciznu dijagnozu posavetujte se sa dermatologom.

 

Ako imate najviše odgovora pod C

Poput brige o koži ili kosi, podjednako brige poklanjate i stopalima. Spremni ste da dočekate leto u novim sandalama ili pretrčite kilometre peščane plaže. Bravo! Ukoliko ste ipak zabrinuti zbog određenog nokta, možete konsultovati svog farmaceuta ili lekara.

 

 

 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

shadow illustration