Biram Zdravlje logo

Reč stručnjaka: Akne – kako ih lečiti kod kuće

shadow illustration

dr S. Šoškić, spec dermatovenerolog

Tokom izolacije, telefon je bio pun fotografija lica pacijenata s pogoršanjem postojećih, ranije dovedenih u red, akni.

Akne su inače poremećaj lučenja sebuma i procesa keratinizacije, kolonizacije Propionibacterium acnes i posledičnog oslobađanja medijatora upale.

Šta to sve znači?

Kad god čujemo da je nešto multifaktorijalno, zapravo nismo baš ni sigurni šta može, a šta ne može uticati.

Zbog međusobnih uticaja i komplikovanih povratnih sprega, gotovo da nema procesa u organizmu koji na neki način ne može uticati na pojavu akni i njihov tok.

Na sreću, mnogo odgovora već znamo, mnogo njih ćemo tek saznati.

Akne se javljaju kod preko 80% adolescenata i to podjednako kod oba pola. Adultne akne predstavljaju posebnu formu sa posebnim terapeutskim pristupom.

shadow illustration

Lečenje akni zavisi, nećete verovati, od mnogo faktora

U zavisnosti od tipa akni, lokacije, uzrasta pacijenta, pola itd. postoje protokoli koji nam pomažu u njihovom lečenju.

Svaki lekar i pacijent koji su se susreli s problemom lečenja akni, znaju da taj put nije lak i odmah se treba naoružati strpljenjem.

Lečenje će biti sistemsko uz primenu određenih lekova, ali i lokalno uz preporuku određenih kozmetičkih tretmana. Ne postoji ozbiljno lečenje akni bez pratećeg adekvatnog kozmetičkog tretmana i koliko god se kolege bunile to je tako i uvek će biti.

Nažalost, taj tretman ne možemo prirediti u kućnim uslovima sa domaćim sastojcima.

Sada se ustvari, vraćamo na početak - Šta je to što možemo napraviti sami kod kuće?

Lečenje akni kod kuće

Dakle, lokalni tretman za kućnu upotrebu. Oni ne uspevaju uvek, naročito ako već duže vreme pokušavamo sa istim preparatom, ali možemo pokušati sa adekvatnom higijenom, negom i povremenim pilingom.

Pravo osveženje i hit savet u uslovima izolacije, a sada i nakon toga, za mene je postao već dugo poznati Tyrosur gel. Dugo poznati da, ali sa novom indikacijom.

Možete ga dobiti bez recepta, a većina ga već ima u kućnim apotekama.

Koristimo ga kod ogrebotina, rana, hirurških rezova…

Ali s obzirom na to da se radi o polipeptidnom antibiotiku na koji bakterije ne razvijaju rezistenciju i deluje protivupalno, zašto ga ne bismo koristili kod papulopustuloznih akni?!

Moram napomenuti da postoji i klinička studija upravo na ovu temu.

Studija je sprovedena na Univerzitetskoj klinici u Berlinu, na dermatološkom odseku i odeljenju za biometriju i kliničku epidemiologiju, na temu “Redukcija inflamiranih i neinflamiranih lezija Tyrothrocinom 0.1% u tretmanu srednje teških papulopustuloznih akni”.

Studija je dokazala da je 0.1% Tyrothrocin dao rezultate u smanjivanju broja lezija (čitaj bubuljica) nakon nanošenja 1x dnevno u periodu od 3 nedelje.

Iskustva do kojih dolazim u toku ove epidemije takođe dokazuju efikasnost 0.1% Thyrotrocina, a bez opasnosti za pojavu pogoršanja ili nekih drugih neželjenih efekata.

Tretman akni Tyrosur gelom - pravilna upotreba

Direktno na papulopustuloznu promenu (opet čitaj bubuljicu), naneti malu količinu gela jednom dnevno, najbolje pre spavanja.

Može se koristiti u kombinaciji sa drugim proizvodima, kao što su benzyl peroxid ili adapalen, ali ne u isto vreme, već odvojeno, kao jutarnja i noćna doza.

Preporučeno trajanje terapije je do 3 nedelje u skladu sa kliničkom slikom.

 

Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.