Zbog predstojećih praznika porudžbine ostvarene u periodu od 30.04-06.05. će biti realizovane od 07.05.2024. Hvala što volite naše brendove!
Biram Zdravlje logo

Korak ispred: 7 razloga zašto više ne odlažem obaveze za sutra

shadow illustration

Rano je jutro, gledam se u ogledalu. Popunilo se, pomislim. I onda se setih svega - kao da je bilo juče.

Ne tako davno moj odraz je izgledao potpuno drugačije: umorna faca, dvadeset kilograma više i proređivanje kose na čelu. Sećam se teških buđenja ujutru i velikog umora koji me je pratio ceo dan. Kao i kod svih koji odlažu svoje obaveze imao sam puno ideja, ali malo realizacija.

Ok, težinu sam osećao, ali istina je da nisam čak ni znao koj su znaci opadanja kose kod muškaraca. Na pragu tridesete godine sam shvatio da je potrebno nešto promeniti.

Mojih top 7 razloga zašto ne treba odlagati obaveze za sutra:

1. Zato što je to uvek lakše rešenje.

Odugovlačenje izgleda kao prečica u rešavanju problema. Ubeđeni smo da će se stvari same srediti tokom noći.

Obaveze odlažemo za sutra kada nas čeka izazov, nešto što nas pomera iz zone komfora. Stoga vreme ispunjavamo sitnim, beznačajnim stvarima, kako bismo se osetili korisnim.

Najteže mi je bilo da ustajem sat vremena ranije. Zašto? Zato što sam želeo sat više u svom životu. Niko ne živi večno, ali na ovaj način bih živeo duže.

2. Zato što sam počeo da mislim o svojoj budućnosti.

Svakodnevne obaveze se čine bitnim u momentu, ali čovek se lako prepustim rutini i zaboravi glavni fokus – šta je to što želimo da budemo u budućnosti. Ako nemamo jasno definisan svoj put, onda ćemo verovatno hodati po tuđim stazama.

Najteže je bilo pokrenuti se. Ali kada sam shvatio da je to jedini način da smanjim kilažu i saznam kako da zaustavim opadanje kose, nije mi trebalo dugo. Počeo sam sa pravljenjem planova za svaki dan.

shadow illustration

3. Zato što sam počeo da mislim na svoje zdravlje.

Statistike pokazuju da ljudi koja žive sedentarni način života imaju veću verovatnoću da obole od bolesti kao što su: dijabetes, srčani ili moždani udar.

Shvatio sam da u zdravlje treba ulagati. Oborio sam pogled, obukao staru trenerku i sramno ušao na vrata teretane koju sam do tada zaobilazio. U apoteci pitam koji je najbolji lek protiv opadanja kose kod muškaraca? Pantogar šampon, ok, uzimam ga. Ima i losion? Nikada nisam razumeo te ostale stvari koje se koriste osim šampona. Ali izlazak iz zone komfora podrazumeva nove stvari. Uzimam i njega!

4. Zato što odlaganje vodi lošim rezultatima.

Odložene obaveze se nagomilavaju i vremenom postanu toliko opterećujuće da nam je potrebno duplo više vremena da ih savladamo. U poslednjem minutu brzamo i postajemo aljkavi.

Nije dovoljno ući u teretanu jednom, potrebna je istrajnost. Nije dovoljno kupiti šampon za jačanje kose, potrebno ga je i koristiti.

5. Zato što treba imati više pravog zadovoljstva u životu.

Postupci bez cilja nam mogu dati samo kratkoročnu pohvalu, samo sekund slatkoće.

Kada svakodnevno investiraš u svoje kvalitete, na kraju je cena svega značajno veća. Sada, svaki momenat slobode je momenat uživanja.

6. Više samopouzdanja.

Kalimo se u skladu sa izazovima koje smo spremni da prihvatimo na sebe. Svaki javni nastup nas gradi, svaka neuspela prodajakao i svaki korak napravljen na traci za trčanje. Kada napokon isplivamo iz tih davljeničkih voda izazova, onda osećamo svoju snagu. I spremni smo da opet, jači, uskočimo u kovitlac odnosa i sidbinskih pokušaja.

Zakucao sam na hiljadu vrata, koja su mi se zatvorila i shvatio da uvek postoje ona još jedna. Ali u tom procesu naučio sam da kucam, uđem i pretstavim se.

7. Sutra za tren postane juče.

„E, da mi je ova pamet bila tada“, misao koja je svojstvena mnogima. Za sekund je sutra postalo danas, a vrlo lako postaje juče. Iskoristiti trenutak daje vrednost u našem vremenu, a to je sve što imamo.

Pogledam se u ogledalo – popunilo se. Mislim na retku kosu, naravno. Stomak stoji ravan.

shadow illustration