Biram Zdravlje logo

Kako efikasno iskoristiti kratke zimske dane?

shadow illustration

Kao da smo se još juče preplanuli izležavali na plaži! Najveća briga nam je bila kad ćemo se „baciti” u more i gde treba kupiti jeftinije breskve, jer su bezobrazno skupe blizu plaže!

Zima već kuca na vrata i dani postaju sve kraći.

Budimo se po mraku, vraćamo se kući po mraku. Hvata nas depresija. Nema sunca = nema ni vitamina D. Kada bismo barem mogli kao meda da se zavučemo u pećinu i odspavamo zimski san – od, recimo, 12. do kraja 3. meseca. To bi bilo divno, ali nismo medvedi, život je okrutan i moramo se snaći kako god znamo. Zabundajte se, krećemo!

Imam osećaj da će vam se ovo sviđati! Energičnost zimi možete vratiti u obliku vaše najomiljenije aktivnosti: hrane! 
Nabrojaćemo vam nekoliko namirnica koje vaše telo bukvalno napajaju energijom – shvatite ih kao posebno i veoma fino zimsko gorivo!

Već i ptičice na grani znaju kako treba jesti sezonsku hranu. Jesen je vreme pripremanja zimnice, kuvanja supica i uključivanja rerni (jer se leti otopite kraj navedene). Treba da biramo hranu koja nas „greje” – odnosno zadržava toplotu u telu. Kad smo „zagrejani” – efikasniji smo, zar ne?

Ima glavu kao…

Bundeva nije samo nešto što rezbarimo jedan dan u godini. Ona je bogat izvor beta karotina i snažan podizač imuniteta. Ima vrlo malo kalorija, zasićujuća je i lako svarljiva – zato je idealna i za mršavljenje.

Nemoj misliti na sarmicu!

Teško je ne misliti na sarmu kad je obično spremamo u najvećem loncu koji imamo da nam traje barem nedelju dana! Jedno od najomiljenijih jela zimi upravo je sarma! Znate li koliko je zdrava? Kupus ili zelje pomaže mršavljenju, čisti organizam, jača imunitet i poboljšava probavu. Ne samo to – poboljšava i koncentraciju! Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i minerali: magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum.

shadow illustration

Špajz pun teglica

Sada je pravo vreme za suvo voće i džemove! Zimi nemamo poseban izbor voća, koje je inače najbolje „gorivo” i izvor energije, osim, naravno, južnog voća, koje je bolje ne jesti ili jesti u malim količinama. Naime, voće dolazi najčešće iz tropskih krajeva, hladi organizam, što nam tokom zime zaista nije potrebno. Najbolje je jesti suvo voće, kao i različite džemove i pekmeze. Suvo voće osim svoje slatkoće sadrži i velike količine minerala, poput gvožđa i kalcijuma.

Polaziš ulicom i čuješ pucketanje i miris…

Kesteni pripadaju grupi orašastih plodova, ali se od svojih rođaka (oraha, badema i lešnika) razlikuju po nižem udelu masti i visokom udelu skroba, a i jedini sadrže vitamin C. Imaju visoku energetsku vrednost i pomažu kod probavnih tegoba.

Dodatno…

Adekvatne izvore energije možemo naći u svakom godišnjem dobu. Ali jabuke koje rastu u supermarketu nisu ni približno isto što i one koje rastu na stablu! Pazite šta i kada kupujete! Priroda se pobrinula za to da u svako doba imamo šta da jedemo. Upravo u toj hrani nalazi se ono što telu najviše treba. Energizujte se…

Evo još nekoliko predloga za vaš jelovnik: korenasto povrće, kupus, brokoli, koren peršuna, šargarepa, luk, repa, mahunarke i žitarice. Jedite što više supica, čušpajza i variva. Mahunarke i žitarice čine važan deo zimske ishrane i neophodan izvor belančevina. I jedna zanimljivost za kraj: da li ste znali da kelj ima više vitamina C od narandže?

Prijatno!