Biram Zdravlje logo

KAKO DA POBEDITE SVOJE OŽILJKE

shadow illustration

Iako pokušavamo da ih zaboravimo, ožiljci su tu da nas podsete na neki bolan trenutak. Pored toga utiču i na naše samopouzdanje. Osećamo se loše i mislimo da kada nas neko pogleda vidi samo njega – taj upečatljivi ožiljak. Koliko puta vam se dešava da kožu skrivate ispod odeće, samo zato što ne izgleda privlačno? Još ukoliko je ožiljak na licu, pogled u ogledalo je dovoljan da izazove nervozu i osećaj nemoći.

Kako biste povratili svoje samopouzdanje i umanjili ožiljke, donosimo vam savete kako postupati sa ranama i ožiljcima.

Za početak, jako je važno kako negujete ranu, kako ne bi od nje nastao ožiljak. Ukoliko je u pitanju manja rana koja ne zahteva lekarsku intervenciju, treba je očistiti vodom (kao i kožu oko rane), naneti lokalni antibiotik i ostaviti. Kod većih rana, poželjno je ranu prakriti sterilnom gazom i svakodnevno je menjati. Važno je pridržavati se dodatnih pravila kako od rane ne bi nastao ožiljak.

shadow illustration

KAKO NASTAJU OŽILJCI I KAKO IH MINIMIZOVATI?

Zaštitu od sunca bi trebalo koristiti obavezno nakon stvaranja ožiljka nakon 6 meseci do jedne godine.

Izbegavajte nošenje uske odeće koja može dovesti do trenja.

Oštećeno tkivo je osetljivije pa može reagovati u vidu crvenila ili stvrdnjavanjem kože, zato treba pravilno tretirati oštećeno mesto.

Ožiljci koji se nalaze na koži iznad kostiju zglobova (na laktovima, na kolenima) bi trebalo naročito biti zaštićeni.

Sveži ožiljci oko zlobova se lako mogu proširiti pri sportskim aktivnostima, zato moramo voditi računa da ne preteramo s vežbanjem ili sa naglim pokretima.

OŽILJKE TREBA PRAVILNO TRETIRATI

Nakon što rana zaraste i skinu se konci (ukoliko ih ima), potrebno je pravilno tretirati mesto rane, kako se ne bi pojavili ožiljci. Potrebno je povremeno prati ožiljna mesta mlakom vodom. Jedan od načina kako da tretirate oštećeno tkivo jeste da omekšate povređeno mesto koristeći čist, vlažan i topao sunđer, a potom uz nanošenje Contractubex gela masirati ožiljak.

shadow illustration