[INFOGRAFIK] Top 6 prolećnih namirnica!

1. Špargle
Špargle svakako preporučujemo da se nađu na vašem stolu u ovim prolećnim danima upravo zbog svog bogatog nutritivnog svojstva. Uz folnu kiselinu, špargle su vrlo dobar izvor vitamina B6, koji je važan za sniženje nivoa homocisteina, rizičnog faktora za razvoj bolesti srca.
Nutrijenti kojima obiluje imaju snažnu antioksidativnu moć, konkretno vitamini C i A, cink i selen zbog čega su dobre za detoksikaciju organizma. Energetska vrednost špargli je vrlo mala, pa u njoj možete uživati bez osećaja krivice i straha da ćete nakupiti višak kilograma pre leta.
2. Kajsija
Kajsija štiti kožu od opasnog UV-zračenja, a svoju privlačnu boju duguje bogatstvu karotenoida koji poseduju snažnu antioksidativnu aktivnost.
Kajsije su bogate vrednim nutrijentima kao što su vitamin C i A i kalijum, a u manjim količinama sadrže i vitamine B grupe i poput većine svežeg voća siromašne su kalorijama.
Kajsije predstavljaju dobar izvor prehrambenih vlakana pogodnih za redovno pražnjenje creva, a veruje se i da štite od karcinoma debelog creva. Takođe je dokazano da poboljšavaju rad mozga, podižu koncentraciju i pomažu kod savladavanja prolećnog umora.
3. Rotkvica
Rotkvica je niskokalorično povrće, punog ukusa i hrskave teksture. Svojom intenzivnom crvenom bojom ulepšava sva jela. Boju duguje pigmentu betacijaninu koji ima brojne koristi za organizam kao što su zaštita od bolesti srca i mokraćnih organa, detoksikacija i bolje pamćenje. Odličan je izvor folne kiseline zbog čega se preporučuje trudnicama.
Obiluje vitaminom C, naročito bitnim za savladavanje prolećnog umora i predstavlja iskoristiv izvor gvožđa upravo zbog vitamina C koji podstiče njegovu apsorpciju.
4. Šargarepa
Smatra se jednom od najzdravijih namirnica sveta. Izvrstan je izvor antioksidansa – karotenoida, koji pomaže u zaštiti od bolesti krvnog sistema, tumora, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Beta – karoten, koji se nalazi u šargarepi, u organizmu se transformiše u vitamin A, nužan za pravilan rad imunološkog sistema. Antioksidativno delovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vraćaju prirodni sjaj.
Dobro je znati da je šargarepa prirodni lek koji se koristi kod šećerne bolesti, uroloških tegoba, gihta i reume. Neutralizuje prekomernu želudačnu kiselinu, uklanja gorušicu, crevne gliste, a pomaže i kod viška kilograma.
5. Jagode
Jagode svojom žarkom bojom i privlačnim izgledom mame naša nepca. Dobra vest je da uživanje u jagodama donosi brojne blagodati za naš organizam. Naime izuzetno je bogata vodom (90%), a siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćom. Posebno je bogata vitaminom C i kalijumom koji dobro utiče na nervni sistem. Jagoda takođe sadrži kalcijum i fosfor, minerale koji su sastavni deo kostiju, magnezijum koji pomaže u borbi protiv stresa, gvožđe koje daje energiju mišićima. Osim toga, važna je za lepu kožu jer je revitalizuje, osvežava ten, sprečava stvaranje bora i ima sposobnosti zatezanja kože.
6. Limeta
Limeta se svrstava među najskiselije voće, a poznata je po izuzetno lekovitom svojstvu. Najbolji je prijatelj probavnog sustava te se odlikuje antibakterijskim svojstvima.
Ovaj egzotični citrus sadrži kalcijum i folnu kiselinu, dve hranjive supstance veoma važne za žene u post-menopauzi. Antioksidansi, lekoviti spojevi u limeti, sprečavaju rak debelog creva i želuca. Limunska kiselina prirodni je sastojak limete koji sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca.
Pokušajte da pomenute namirnice što više uvrstite u svakodnevni jelovnik, jer osim dobrog zdravlja i izgleda verujemo da ćete se osećati bolje i biti spremniji za leto koje nam dolazi!