Biram Zdravlje logo

Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja

shadow illustration

Bršljan je imao važnu ulogu u prošlim vremenima.

Kroz istoriju je bio simbol plodnosti i besmrtnosti, Rimljani su njime ukrašavali vrtove, a posebnu popularnost stekao je u Viktorijansko doba, kada se proširio širom sveta.

Već od davnih vremena bršljan je stekao izuzetnu važnost u medicini i postao je jedan od glavnih sastojaka za lečenje kašlja. Lekoviti bršljan, o kome je ovde reč, raste svuda oko nas, a botaničko ime mu je “Hedera helix Linné”. Plodovi bršljana (bobice) su otrovni, međutim pojedine supstance izdvojene iz lista bršljana posebnim metodama su lekovite i najčešće se koriste samo u obliku gotovih farmaceutskih proizvoda .

Vrste kašlja

U našem blog postu “Dečji kašalj – kako ga prepoznati i lečiti” , govorili smo o vrstama kašlja. Spomenuli smo osnovne podele kašlja na suvi i produktivni. Kod produktivnog kašlja u disajnim putevima postoji sekret koji otežava disanje, može izazvati nadražaj želuca, ali i dalje komplikacije bolesti i upalni proces. Kod suvog kašlja nema sekreta u disajnim putevima, a kašalj je nadražujući i često je vrlo snažan. U lečenju kašlja postoje biljke koje se mogu koristiti kod obe vrste kašlja. To su islandski lišaj i bršljan. Zato su sirupi za kašaljčesto napravljeni upravo od ovih biljaka jer istovremeno podstiču rastvaranje sekreta i iskašljavanje kod produktivnog kašlja, a kod suvog kašlja smiruju sluznicu i podstiču stvaranje zaštitnog sekreta.

shadow illustration

Lekovita svojstva

Listovi bršljana se mogu brati cele godine iako je sadržaj lekovitih supstanci najveći pre cvetanja u avgustu i septembru. Kada se oberu, suše se oprezno i polako, na svetlom mestu ili na suncu. Listovi bršljana sadrže veliki broj aktivnih supstanci od kojih izdvajamosaponine. Kada se saponini rastvore u vodi, stvaraju penu. Toj osobini duguju i svoj naziv, koji potiče od latinske reči “sapo”, a znači sapun. Danas se, nakon preciznih istraživanja, postavio i naučni temelj stogodišnjoj upotrebi ove lekovite biljke.

Bršljan na tri lekovita načina deluje na disajni sistem:

Olakšava iskašljavanje – saponini iz lišća olakšavaju iskašljavanje jer rastvaraju gustu sluz u bronhijama.

Ublažava kašalj – rastvorena sluz može se uklanjati trepljicama, čime se olakšava kašalj i smanjuje potreba za kašljanjem.

Pomaže u suzbijanju napada kašlja – smanjivanjem potrebe za kašljanjem opuštaju se mišići bronhija, olakšava disanje i smanjuje grčeviti kašalj. Zbog efikasnog delovanja na disajne puteve ova lekovita biljka se upotrebljava i u borbi protiv astme.

Preparati

Važno je napomenuti, kod pripreme čaja od bršljana da se ne preporučuje uzimati više od dve kašike usitnjenog lista bršljana na 1 l vode niti više od 1 lista bršljana u čajnim mešavinama. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male dece i nemojte ih koristiti za pripremanje čaja. 
Kako biste bili sigurni da je upotreba ove lekovite biljke bezbedna za primenu i da ne izaziva nikakve štetne posledice za organizam, preporučuje se da kupite preparat bršljana kao gotov preparat. Danas postoji niz preparata izrađenih od ekstrakta lista bršljana. Ekstrakt se dobija tako što se osušeni listovi najpre isperu smesom vode i alkohola, kako bi se sastojci oslobodili. Nakon te faze tzv. ekstrakcije, alkohol se uklanja, a preostali koncentrat suši. Tako se dobijaju sastojci u njihovu najčišćem obliku. Taj suvi ekstrakt potom se prerađuje tako, da oblik u kojem se daje (sirup , šumeće tablete, kapi za oralnu primenu ) uvek sadrži jednaku količinu lekovitih sastojaka iz lista bršljana.