Biram Zdravlje logo

5 saveta kako da se brzo rashladite kada je vruće vreme

shadow illustration

Priželjkivali ste leto, a sada tražite način kako da se rashladite? Mahanje rukama ne daje željene rezultate? Rashladite svoj organizam uz ovih pet saveta.

1. Sve je u vodi

Kad kažemo „sve je u vodi”, mislimo da je baš SVE u vodi. Bilo da je pijete ili se njome polivate, ova bistra tečnost je vaš najbolji prijatelj:

Pijte najmanje dva litra vode dnevno.

Hladite ručja pod tekućom hladnom vodom, jer kroz koren šake prolazi jedna od glavnih vena, pa se tako može rashladiti ceo organizam.

Hlađenje glave takođe pomaže hlađenju celog organizma, pa možete na čelo da stavite hladni mokri peškir i tako se osvežite.

Kupanje u bazenu u kome je temperatura vode od jedan do dva stepena niža od telesne, ili tuširanje takvom vodom, mnogo je bolja opcija koja će vas osvežiti na duži vremenski period.

2. Ostanite u hladovini

Sklanjanje od sunca svakako je preporučljivo ako nastojite da se rashladite, ali i radi zaštite vaše kože i organizma. Sunce je najjače između 11 i 15 sati, pa je u to vreme preporučljivo ostati u zatvorenoj prostoriji ili u hladovini. I u svom domu možete napraviti hladovinu spuštanjem roletni ili navlačenjem zavesa tokom dana, pri čemu ćete izbeći prekomerno zagrejavanje prostorija.

3. Razmišljajte o odeći koju nosite

Odeća koju imamo na sebi uveliko utiče na to kako ćemo se nositi s velikim vrućinama. Pritom, naravno, ne mislimo da ćete obući debeli kaput, nego na detalje koji prave razliku. Nosite prirodne i prozračne materijale koji omogućavaju disanje i hlađenje kože. Birajte dugačke široke rukave, pantalone ili suknje, jer tako štitite kožu od štetnih sunčevih zraka, pri čemu svetle boje dodatno odbijaju svetlost i vrućinu. Podignite kombinaciju sa šeširom koji će vas štititi od jakog sunca i pomoći održavanju stabilne i normalne telesne temperature.

shadow illustration

4. Zaštitite kožu sredstvom sa zaštitnim faktorom

Na kožu nanesite sredstvo sa zaštitnim faktorom, bilo da se izlažete direktno suncu ili ne. Osim zaštite od opekotina, sredstvo osigurava zaštitni sloj na koži koji vas štiti i od pregrejavanja. Predlažemo zaštitno sredstvo s dodatkom aloje vere ili barske nane, jer kreme ili losioni s dodatkom ovih biljaka prijatno hlade kožu. Ne zaboravite da koristite losione za hidrataciju kože nakon izlaganja suncu, jer suva i dehidrirana koža pojačava osećaj toplote!

5. Hranite se lagano i osvežavajuće

Hrana takođe utiče na telesnu temperaturu. Od prezačinjene hrane se više znojimo jer organizam pokušava da snizi temperaturu tela. Zato je bolje odabrati više malih laganih obroka raspoređenih tokom dana, s većim udelom proteinskih namirnica. Voćne salate su idealan obrok kada je toplo vreme, jer imaju visok sadržaj vode i pomažu hidrataciji i deluju osvežavajuće. Uz to, probavni sistem sporije razgrađuje ovakvu vrstu hrane, pa se energija oslobađa tokom dužeg perioda, bez naglih udara energije i toplote.

Sunce će uskoro sijati punim sjajem, zato ne dozvolite da vas dočeka nespremne. 

Potražite još saveta za svoju kožu i zdravlje na našem blogu!