Biram Zdravlje logo

Suvi kašalj: 7 saveta za ublažavanje

shadow illustration

Najčešće počinje grebanjem u grlu

Pljuvačka stvara zaštitni film koji štiti sluznicu usta i ždrela sve vreme. Poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva, olakšava žvakanje, gutanje i govor.

Suv i klimatizovan vazduh, alergeni, aerozagađenje, kao i dim od cigareta povećavaju rizik od propadanja zaštitnog filma na sluznici grla i sprečavaju njegovu prirodnu funkciju. Na taj način sluznica postaje podložna napadima virusa i bakterija i javljaju se tipične tegobe:

  • grebanje u grlu,
  • nadražajni,
  • suvi kašalj,
  • promuklost
  • ili zapaljenje glasnih žica.

 

Dr Ivan Baljošević sa Instituta za majku i dete ističe da kašalj može biti akutni i hronični.  

Akutni kašalj traje od 2 do 4 nedelje i najčešće je posledica infekcije gornjih disajnih puteva i slivanja sekreta u ždrelo i donje disajne puteve.  

Hronični kašalj traje duže od 4 nedelje i najčešće je posledica bronhitisa i astme. 

Doktor navodi da se kašalj može razlikovati i prema stvaranju sekreta, jer se i lečenje prema tome bitno razlikuje.  

“Nadražajni” kašalj je izuzetno suv kašalj, koji se stvara u grlu i posebno je neprijatan jer se javlja u napadima. Ne dolazi do stvaranja sekreta, odnosno nema iskašljavanja, za razliku od produktivnog. 

shadow illustration

Kako da razlikujemo suvi od produktivnog kašlja i kako ih lečiti? 

Produktivni kašalj (vlažni, odnosno mokri kašalj) podrazumeva prekomerno nastajanje sekreta koji se taloži u disajnim putevima. 

Nakupljeni sekret otežava disanje, pa organizam nastoji da ga izbaci napolje prirodnim mehanizmom iskašljavanja. 

Drugi oblik je neproduktivni (odnosno suvi, nadražajni kašalj) prilikom kojeg ne dolazi do stvaranja sekreta. 

Specijalista Baljošević navodi da se u lečenju kašlja mogu uspešno koristiti biljni lekovi protiv kašlja kao što je sirup Prospan®, koji sadrži zaštićeni ekstrakt lista bršljana.  

Prospan sirup ima bronhiolitičko i sekretolitičko dejstvo, što znači da:

  • proširuje sužene disajne puteve
  • opušta spazam mišića bronhija
  • i tako umiruje kašalj. 
  • Takođe, Prospan® ima i antizapaljenjsko dejstvo, jer smanjuje izlučivanje medijatora zapaljenja, kao što je interleukin 6. 

 

Pulmolog iz Pedijatrijske ordinacije “Dr Žutić’’ mr sc. dr. Dragana Maksimović, spec. pedijatar ističe da suv kašalj kod odojčadi i male dece najčešće je posledica slivanja sekreta iz nosa, niz zadnji zid ždrela. 

Sekret nadražava receptore za kašalj, naročito tokom noći kada dete leži. Kašalj nakon ustajanja, uveče pre spavanja i tokom prvih sat vremena sna je najčešće kašalj od postnazalnog slivanja sekreta. Odojče proguta sekret, pa ga izbaci povraćanjem ili putem stolice.  

Dugotrajni kašalj ošteti sluznicu respiratornog trakta, tako da se simptomi pogoršavaju, kašalj može biti vrlo uporan, ometati san i hranjenje deteta.  

 

Kako da znamo da li je u pitanju alergijski ili virusni kašalj? 

Neki respiratorni virusi izazivaju pojačano stvaranje sekreta i oštećuju sluznicu, “ogoljuju” receptore za kašalj, što dovodi do pojave suvog kašlja.  

Dakle, infekcija gornjih disajnih puteva (virusna ili bakterijska) čest je uzrok akutnog nadražajnog kašlja. 

Suv, promukli (laringealni) kašalj uzrokovan je laringitisom – upalom sluznice grkljana i glasnih žica, koje može biti izazvano virusima i bakterijama.  

Virusni laringitis karakteriše:

  • škripanje pri udisaju
  • i nije praćen povišenom temperaturom.

Bakterijski laringitis praćen je:

  • povišenom temperaturom,
  • opštim lošim stanjem
  • i zahteva hitnu hospitalizaciju. 

Suv kašalj praćen “sviranjem” u plućima ukazuje na bronhoopstrukciju, odnosno suženje srednjih i malih disajnih puteva. Ovaj tip kašlja tipičan je za astmatični napad i bronhiolitis kod beba. 

Uporan, suv kašalj, gotovo neprestano, javlja se kod upale plućne maramice, a može biti izazvan i prisustvom stranog tela u disajnim putevima. Najčešće se radi o aspiraciji hrane u gornje disajne puteve. 

Vlažan ili produktivni kašalj tipičan je za upalu donjih disajnih puteva. Prouzrokovan je stvaranjem velike količine sekreta u srednjim i malim disajnim putevima ili u plućnom tkivu. Ova vrsta kašlja je korisna jer dovodi do izbacivanja sekreta.

 

Razlike između alergijskog i virusnog kašlja 

Alergijski kašalj je: 

  • suv 
  • nadražajan 
  • nije praćen poremećajem opšteg stanja 

Simptomi alergijskog kašlja najčešće podsećaju na prehladu: 

  • curenje nosa 
  • golicanje u grlu 
  • kijanje 
  • svrab u predelu nosa i očiju
     

Virusni kašalj je izazvan virusnim infekcijama koje imaju intenzivnije simptome: 

  • povišena temperatura 
  • malaksalost 
  • gubitkom apetita.  

Kašalj kod virusnih infekcija nastaje zbog infekcije nosa, uvećanih adenoidnih vegetacija i paranazalnih šupljina. 

 

Kako ublažiti simptome suvog kašlja izazvanog virusnim infekcijama?

1) Disanje

Kad god osetite suvoću grla i počnete jako i nekontrolisano da kašljete, plitko i polako udahnite nekoliko puta, kako biste smirili nadraženo grlo.

Ako na kratko zadržite dah, kroz disajne puteve prestaje da prolazi vazduh koji nadražuje i golica grlo. Golicanje će se privremeno ublažiti. Ponovite ove vežbice nekoliko puta i olakšajte sebi.

2) Unosite dovoljno tečnosti   

Tečnost je preporučljivo konzumirati kod svih vrsta kašlja, a njeno delovanje na organizam je još efikasnije ako je topla.  

Ako ste hidrirani, grlo će biti vlažno, tako da se može regenerisati. Treba unositi bar 8 čaša vode dnevno.  

Topla tečnost će smiriti suvi kašalj i podstaknuti iskašljavanje nakupljenog sekreta u disajnim putevima. Jedan od čajeva koji se konzumira za suvi i produktivni kašalj je čaj od bokvice koji sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, smanjuje nadražajni kašalj, a na grlo i dušnik deluje protivupalno.  

Sirup na bazi lekovitog bršljana ne samo da olakšava iskašljavanje već smiruje napade suvog kašlja, a smanjivanjem potrebe za kašljanjem opuštaju se mišići bronhija, olakšava se disanje i smanjuje grčeviti kašalj.

Kontinuirano vlaženje grla možete postići i pomoću pastila za grlo.  

isla® pastile sadrže ekstrakt islandskog lišaja i oblažu sluznicu grla poput balzama, štite je od nadražaja i omogućavaju njen brži oporavak. 

Ispoljavaju blago antimikrobno delovanje i postepeno se otapaju u ustima. Primenom isla® pastila dolazi do: 

  • vlaženja sluznice usta i grla 
  • olakšanog gutanja i zaštite od suvog i zagađenog vazduha.  
  • Koriste se za ublažavanje suvog kašlja, ali i za prevenciju. 

 

3) Izbegavajte iritanse

Dim, parfem, polen, proizvodi za čišćenje, dlake kućnih ljubimaca mogu podstaći refleks kašlja. 

 

4) Koristite med 

Med ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u grlu i suvog kašlja. Dodajte ga u šolju toplog čaja ili tople vode sa limunom.

 

5) Unosite odgovarajuće vitamine

Ponekad vam se čini kako je kašalj zaista uporan i ne želi otići?

Za vreme lečenja kašlja neophodno je pružiti organizmu sve one potrebne hranjive materije koje će podržati jačanje imuno sistema kao što su vitamini D, C, A, kao i mineral cink. Unosite ih balansiranom ishranom, a ukoliko ste već prehlađeni uzmite neki od suplemenata za jačanje imuniteta, kako biste brzo nadomestili povećane potrebe za vitaminima. 

Svakako izbegavajte kafu i alkohol koji imaju svojstva diuretika zbog kojih gubite više tečnosti nego što je unosite u organizam. 

 

6) Vlaženje vazduha  

Suvi vazduh, koji je čest u zimskim mesecima, dodatno isušuje upaljeno tkivo.  

Održavanje vazduha vlažnim u prostoriji, jedna je od uspešnijih metoda lečenja kašlja. Isušeni vazduh može oslabiti sluznicu i isušiti je, što smanjuje njenu otpornost i otvara put za razne virusne infekcije. Moguće je vlažiti vazduh u zagrejanim prostorijama pomoću raznih ovlaživača, posudama sa vodom na radijatoru ili vlažnim peškirima smeštenim pored grejnog tela. 

 

7) Spavajte na podignutom uzglavlju 

Osim što suvi vazduh može pogoršati kašalj, sigurno ste i na sebi primetili kako se sve vrste kašlja češće javljaju noću, kada se zbog ležećeg položaja protok krvi u disajnim organima menja.

Noćni kašalj posebno je izražen kod produktivnog kašlja kada sekret dospeva u donje disajne puteve. Upravo zbog slivanja sekreta preporučljivo je spavati na lagano povišenom uzglavlju. 

 

8) Više vremena provodite na svežem vazduhu. 

9) Redovno provetravajte prostorije 

Poznato je da svež vazduh pozitivno utiče na naše zdravlje. Pogrešna je navika da za vreme trajanja prehlade nikako ne treba otvarati prozore.

U previše zagrejanim prostorijama suvi vazduh isušuje sluznicu disajnih puteva i upravo zato je preporučljivo otvarati prozore kako bi se promeni o vazduh u prostoriji. 

U zimskim danima, otvarajte širom prozore tokom 3 do 4 minuta, jer ćete jedino tako promeniti vazduh u prostoriji bez rashlađivanja zidova oko prozora. Ako prozore držite samo poluotvorene (na “kip”) provetravanje neće biti uspešno. 

Potražite lekara u sledećim situacijama:

  • kašalj se brzo pogoršava
  • imate bol u grudima
  • teško dišete
  • imate oslabljen imuni sistem - na primer, zbog hemoterapije ili dijabetesa
  • hitno potražite lekara ako iskašljavate krv.

 

 

 

 

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na lek ili medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.