Biram Zdravlje logo

Upala spoljašnjeg uva

shadow illustration

Upala spoljašnjeg uva predstavlja upalu kože slušnog hodnika, koja je vrlo tanka i bez potkožnog masnog tkiva pa je čvrsto srasla s košću i hrskavicom. Zbog toga je koža spoljašnjeg slušnog hodnika izrazito osetljiva na bol. Dete navodi osećaj neprijatnosti, koja ima raspon od svraba do vrlo jakog bola koji se pojačava pomeranjem uva, otvaranjem usta i žvakanjem. Tokom upale koža slušnog hodnika se zacrveni i otekne, što dovodi dozatvaranja kanala kojim zvuk putuje do srednjeg uva, pa zbog toga dete slabije čuje. Uz to se može javiti i iscedak iz uva.

Upale spoljašnjeg uva su češće leti, a zimi obično samo kod one dece koja se bave vodenim sportovima (bazeni), jer stalna vlažnost uva predstavlja podlogu za razvoj bakterija i gljivica.

shadow illustration

Nekoliko mudrih saveta:

1. Ako ste na letovanju i Vaše dete se nakon kupanja žali na bol u uvunema temperaturu i nije mu začepljen nos, verovatno ima upalu spoljašnjeg uva.
2. Probali ste da nakapate kapi u uvo, ali jednostavno ne prolaze? Verovatno je koža slušnog hodnika veoma otečena, a kanal u potpunosti zatvoren, pa kapi ne mogu da uđu. U tom slučaju otorinolaringolog će u slušni hodnik postaviti trakicu s antibiotskom i protivupalnom mašću kako bi se postiglo otvaranje kanala, što će omogućiti daljnje lečenje kapima. Trakica ostaje u uvu dva dana.
3. Tokom upale spoljašnjeg uva ne kvasite bolesno uvo. Zaštitite ga vatom koju sa spoljašnje strane možete premazati vazelinskom kremom.
4. Obavezno dajte detetu analgetik na usta dok se upala ne smiri.

 

Kako sprečiti ponavljanje upale spoljašnjeg uva?

1. Ne čistite uši štapićima za uvo ni bilo čim drugim (ukosnicama, čačkalicama, pincetama), jer na taj način možete oštetiti kožu slušnog hodnika i otvoriti vrata za ulaz bakterija i gljivica u kožu, što uvo predisponira upali!
Osim toga, štapićima “nabijate” ušnu smolu do bubne opne, odakle više ne može izaćiprirodnim putem (pomeranjem slušnog hodnika tokom govora, plakanja, zevanja i žvakanja), a to dovodi do daljnjeg osećaja neprijatnosti i zaglušenostiUšna smola (cerumen) se čisti samo s onog dela ušne školjke i slušnog hodnika koji je dostupan pogledu (to se uradi prstom omotanim u gazicu)! Dobro je da su uši malo “zamašćene” ušnom mašću – ona imaprotivbakterijsko delovanje. Ponekad možete koristiti blaga ceruminolitička sredstva za otapanje cerumena.
Stari otorinolaringolozi kažu:

2. Ne perite uši sapunom i/ili šamponom – odmašćena koža je osetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože, čime se gubi njena prirodna zaštita.
3. Nakon kupanja obrišite uvo kako je već rečeno i svaku ušnu školjku i slušni hodnik sušite fenom za kosu podešenim na najmanju snagu i udaljenim 30 cm od uva. Bakterije i gljivice ne mogu da rastu bez vlage.
4. Vodite računa o higijeni slušalica za uši koje veća deca redovno razmenjuju.

SPREČITE BOLNE UPALE UVA!

Lečenje upale spoljašnjeg uva gotovo uvek je lokalno (masti, kapi), uz uzimanje analgetika na usta, i traje oko sedam dana. Samo u slučaju vrlo jake upale potrebno je davatiantibiotik na usta, a nakon sanacije upale dete uredno čuje.

Autorka teksta:

Prof. dr sc. Željka Roje
Privatna specijalistička ordinacija za otorinolaringologiju prof. dr sc. Željka Roje
Kranjčevićeva 45, Split