Biram Zdravlje logo

Trčanje – misliš da se tu ne može reći ništa novo?

shadow illustration

Među nama rečeno, koliko ste puta „od ponedeljka” ili „od prvog u mesecu” odlučili da počnete da vežbate?

Nema ništa lakše od donošenja te odluke, ali ništa teže od toga da konačno započnete. Ne treba previše pisati o tome koliko je fiskultura korisna i zdrava, jer to već svi znate, ali možemo vas motivisati da počnete. Najbolje je započeti s najstarijim i evolucijski najprirodnijim oblikom fiskulture – trčanjem. Pročitajte nekoliko saveta za početnike.

Jedino što je potrebno za početak – motivacija

Zašto baš trčanje za početak? Razlozi su sledeći:

  • To je najprirodniji način kretanja i fiskulture za koji smo evolucijski predodređeni.
  • Ne treba vam puno vremena i besplatno je.
  • Obučete patike, trenerku i izađete iz kuće – ništa jednostavnije.
  • Ne treba vam posebna priprema, lični trener, specijalna oprema ili teren.
  • Ako trčite ispravno, vaše telo će imati velike koristi od toga.
  • Možete trčati bilo gde, u bilo koje vreme.
  • Treba vam samo malo znanja i puno volje.

Odakle početi?

Obuli ste patike i uzeli ključeve od stana – odlično! Već ste puno uradili i prvi korak je uspešno odrađen. Počnite od 30-minutne šetnje. Nakon nekoliko puta, kad vam šetnja postane suviše lagana – krenite s brzim hodanjem bez odmora, u istom vremenskom trajanju. Sledeći korak je ubacivanje kratkih deonica trčanja između brzog hodanja, a s vremenom te deonice povećavajte. Bitno je da se tokom tih deonica ne naprežete preterano. Uskoro ćete doći do trenutka kad ćete laganim tempom moći da pretrčite svih 30 minuta, uz kratke pauze hodanja.

Sada dolazite do faze džoginga, u kojoj već možete bez problema da pretrčite 30 minuta bez pauza. U ovoj fazi samo lagano povećavate kilometražu. Nju nije teško pratiti uz sve aplikacije za trčanje koje postoje.

Tokom celog ovog procesa vrlo je važna strpljivost. Ako iscrpite telo – to može dovesti jedino do povreda. Trčite prirodno i lagano, telo držite uspravno, tako da je cela kičma u pravilnom položaju. S vremenom ćete razviti svoj stil. Dišite mirno – udah na nos i izdah na usta.
Pre trčanja se obavezno zagrejavajte minimalno 10 minuta, a nakon trčanja istežite 20 minuta.

Nekoliko saveta za kraj…

Kako biste znali koliko vode dnevno pijete, odvojite 2 l vode svakog dana u bocu i popijte je tokom dana. Tokom trčanja mišići se brzo zagreju, zato nije potrebno oblačiti deblju odeću jer će vam biti vruće. Merenje težine pre i posle trčanja može biti zavaravajuće, jer zapravo pokazuje izgubljenu vodu u organizmu tokom trčanja (znojenje). Najbolje je meriti težinu na svake 2 nedelje – to će vam zaista pokazati koliko ste mase izgubili.

Posle trčanja nećete biti mnogo gladni, baš suprotno – apetit će vam se smanjiti. Osećaćete se bolje psihički, jer se tokom kretanja oslobađa hormon endorfin koji vam poboljšava raspoloženje.

Želimo vam prijatno trčanje.