Biram Zdravlje logo

Plivačko uvo - šta je i kako ga zauvek potopiti

shadow illustration

Na plaži ste, vaša deca vrište od radosti kupajući se u moru, dok se vi zadovoljno izležavate na suncu skupljajući D vitamin i jednim okom pratite mališane. Prisećate se kako je baš isto bilo kad ste i vi bili dete i sve je nekako, skoro pa savršeno, blaženo leto.

Mama, boli me uvo

Osim ideje da se nekim neverovatnim slučajem vaše dete ubode na ježa, drugi najstravičniji scenario sa letnjeg odmora je kada vam dete kao pokislo kaže: “Mama, boli me uvo.”
Vaši majčinski instinkti premašuju sav merljiv razum, hvata vas osećaj panike i obliva hladan znoj. Sve, ali sve dolazi u obzir, osim toga da boli uvo! Jedno od vaših sećanja iz detinjstva, kojima ste se do malopre smešili iz sadašnjosti, ima duboko usečeni bol “plivačkog uva”.

Ne, ne pate svi plivači od “plivačkog uva” i nije svako kupanje neminovan početak nepodnošljivog bola. Čak ne morate znati da plivate da biste zaradili “plivačko uvo”. Ali da,“plivačko uvo” je usko vezano za vodu.
Zapravo, za vodu u uskom ušnom kanalu. Uši su takve kakve jesu i tu ništa ne možete menjati, pa kod čestih ronjenja, kupanja, prskanja i ostalih vodenih radosti, voda se vrlo lako nakupi u ušnom kanalu.
Voda isto tako i iscuri iz ušnog kanala, no nekada to i nije slučaj.

Zadržavanje vode unutar kanala uzrokuje brz rast bakterija u uvu, a upala koju uzrokuju bakterije boli.
Bol počinje blagim svrabom i peckanjem, ali baš kao i bakterije u uvu, naglo se širi na čitavu ušnu školjku koja otiče i izuzetno boli.

Ako se uvo ne tretira na vreme, bol se može proširiti na lice, teme i vrat.

I tako zbog jedne kapi vode puca cela glava.

Utopite bol "plivačkog uva" zauvek!

Sad ćemo biti mudri i reći: “Bolje sprečiti nego lečiti”, ali baš u tome leži pravo rešenje ove boljke. “Plivačko uvo” se leči antibioticima, a oni nisu baš bombone, stoga je najpametnije, ako možete, zaista da sprečite taj niz nesrećnih događaja i da ne uključujete antibiotike u ovu dramu.

“Plivačko uvo” česta je letnja boljka baš kod dece, a čepiće za uši neće vam preporučiti nijedan lekar, stoga sprečavanje horor priče leži u Vaxol Swim bočici.  Bočica Vaxol Swim sadrži jedinstvenu kombinaciju maslinovog ulja i čajevca, a upravo ta kombinacija ima antibakterijska, antigljivična, antiseptička, “antimamabolimeuvo” i protivupalna svojstva.

Ovaj superheroj sprečiće i vodu da uđe u uvo, a ako se ijedan molekul provuče, rešiće ga po kratkom postupku. Primena? Jednostavno ušpricajte (da, u spreju je, ne u kapima – olakšali smo vam i taj deo) Vaxol Swim u svako uvo pre kupanja i uživajte u svom letovanju.

Važno je znati:

1. Ne koristite štapiće za uši – oni nikada nisu pametan izbor – samo ćete nagurati ušni vosak dublje u uvo i izazvati još više problema.
2. Ne ignorišite ni najmanji bol u uvu – ignorisanjem bola on neće nestati, dogodiće se upravo suprotno, postaće neizdržljiv.
3. Otresite uši nakon kupanja – nema veze što izgleda blesavo, ništa što će vas održati zdravima nije blesavo. A i skakutanjem možda izgubite koju kaloriju.
4. Ajmo sad svi onu našu staru: “Bolje sprečiti nego lečiti”.