Biram Zdravlje logo

Kako lečiti kašalj?

shadow illustration

Bilo da vlada sezona prehlade ili ne – bili mali ili veliki – kašalj može u svakom trenutku da sustigne bilo kog od nas.

Kašalj nije samo naporan, nego može da bude i vrlo neprijatan.

Kašalj je jedan od simptoma koji se vrlo uspešno tretiraju bezreceptnim lekovima koji se mogu slobodno kupiti u apotekama, ali ukoliko kašalj prate i drugi simptomi, potrebno je konsultovati svog lekara. Na raspolaganju su lekovi na biljnoj ili hemijskoj bazi. Važno je odabrati delotvoran lek koji se dobro podnosi, a to posebno vredi za lekove namenjene deci.

Pažljivo s antibioticima

Iako akutni kašalj kod prehlade u 90% slučajeva uzrokuju virusi, često se događa da se za terapiju bronhitisa prerano počnu uzimati antibiotici što može da dovede do nuspojava i povećanja imunosti na antibiotike. Stoga treba biti oprezan: primenu antibiotika treba obavezno dogovoriti s lekarom.

Ako nema simptoma kao što su temperatura, otežano disanje, gnojan ispljuvak ili bolovi pri disanju, kašalj možete vrlo uspešno izlečiti i sami, uz savet Vašeg apotekara.

Čarobni bršljan i njegova svojstva

U lečenju kašlja prouzrokovanog prehladom, mnogo su cenjeni lekovi na biljnoj bazi. Ovde se naročito preporučuje bršljan, poznat po izuzetnoj delotvornosti. Pritom njegovi sastojci ne samo da razređuju sluz nego i umanjuju grč mišića bronhija i podražaj na kašalj. Brojni drugi proizvodi mogu samo jedno od toga – umanjiti podražaj na kašalj (antitusici) – ili otkloniti sluz (ekspektoransi).

Iako se već vekovima ljudi oslanjaju na lekovitu moć bršljana kod upalnih bolesti disajnih putova, trebalo je dugo vremena dok bršljan kao jednostavni narodni lek ne postane priznato sredstvo protiv kašlja. Danas je njegova delotvornost naučno potvrđena. Ono što je bitno napomenuti je da nisu svi bršljani jednaki. Vrlo je važan sastav i koncentracija sastojaka jer utiče na delotvornost leka.

shadow illustration

Prospan® -prirodni prijatelj bronhija

Biljni lekovi za lečenje kašlja – Prospan® odlikuju se individualnim i jedinstvenim procesom proizvodnje. Tim ekskluzivnim procesom nastaje poseban zaštićeni ekstrakt bršljana Prospan® EA575 koji je poseban i jedinstven poput otiska prsta.
Specijalni ekstrakt ima formulu koja mu omogućuje delotvorno tretiranje kompleksnog razvoja kašlja. Prospan® oslobađa sluz iz bronhija i koju je zatim moguće lagano iskašljati. Zahvaljujući umirujućem delovanju na bronhije, uski se disajni putevi proširuju i omogućavaju lakše disanje.

Dodatna je prednost i bogata ponuda proizvoda Prospan®. Za svaku starosnu skupinu postoji odgovarajuće rešenje. Na primer, svoju decu od 2 godine možete da lečite sirupom protiv kašlja Prospan®, dojenčad sa Prospan® čepićima, a ako i sami kašljete za terapiju su prikladne šumeće tablete ili, na primer, tečno sredstvo Prospan® likvid
Možete ga uzeti i kad ste u pokretu, brzo i bez vode.

Kako još olakšati kašalj?

U slučaju kašlja možete preduzeti i dodatne mere za olakšanje od kašlja:

  • Mirovanje: ako mirujete, telo će da se , u slučaju prehlade, puno brže oporaviti.
  • Kupanje: vruća kupka potiče cirkulaciju i jača odbrambeni mehanizam. Korisna i je i kupka za stopala.
  • Utrljavanje: kod prehlada, posebno hunjavice, pomaže ako na prsa utrljate masti koje sadrže eterična ulja od borovih iglica, eukaliptusa, mentola ili kamforovog drveta. Važno: Eterična ulja nisu prikladna za odojčad ili malu decu! U slučaju dileme pitajte svog lekara ili apotekara.
  • Inhaliranje: Inhaliranje slanom vodom ili čajem od kamilice umiruje sluzokožu i olakšava iskašljavanje.
  • Obloge: stavljanje obloga na grudi u slučaju bronhitisa olakšava izbacivanje sluzi i smirivanje kašlja. Ublažava se natečenost sluznice u disajnim putovima. Upotrebljavajte hladne obloge ako se osoba jako znoji ili vruće obloge ako joj je hladno.
  • Svež vazduh: ako nema visoke temperature ili drugih izraženih simptoma, kao što su bolovi u ekstremitetima, izađite na svež vazduh. Šetnja na svežem vazduhu deluje pozitivno na bronhije.