Biram Zdravlje logo

Da li dete u slučaju prehlade odmah treba odvesti kod lekara?

shadow illustration

Kada dobijete dete vaš život se menja iz korena, navike se prilagođavaju situaciji i novom članu porodice. Prioriteti se menjaju i smenjuju, ali jedan čvrsto zauzima prvo mesto i tu ostaje do kraja života – zdravlje deteta!

Na prvi pogled čini se da je današnjim majkama sve mnogo lakše i da im moderno doba i veliki izbor na tržištu omogućava da lakše podnesu i brže reše probleme sa kojima se susreću.

Da li veći izbor olakšava rešenje nedoumica sa kojim se susrećemo?

Majke danas, neretko provode skoro ceo dan na poslu, dok su deca sa vršnjacima u vrtiću. Igra, zabava, smeh, učenje…To je ono što čini život mališana. A šta kada dođe vreme virusa, prehlada i bolesti? Kada dete počne da kašlje, a uporni kašalj postane sve jači i teži?

U tim situacijama pitamo se – kako što brže olakšati detetu tegobe, kako izabrati pravi lek u gomili onih koji se nude, koji je kvalitetan, koji je najsigurniji, koji nije hemijskog porekla? Svaka majka je bar jednom prošla kroz ovakvu situaciju, i vrlo dobro zna koliko je stresna i sama pomisao na kašalj i neprospavane noći.

Važno je izabrati što prirodniji lek, ojačati imunitet mališanima, obezbediti da unose što više tečnosti i ono što je najteže – da miruju bar nekoliko dana.

Iako je tržište preplavljeno proizvodima, verovatno ćete se prvo obratiti bakama za rešenje problema.

Saveti poput upotrebe čaja od crnog  luka, zagrejanog maslinovog ulja, rotkvinog soka i peršunovog lista možda jesu prirodni i delotvorni, ali vaše dete ne želi ni da ih pomiriše.

Kako ne biste pogoršavali stanje insistiranjem na uzimanju domaćih melema i izazvali dodatni stres za dete, najbolje je da mu ponudite ukusan sirup, iz prirode, od ekstrakta lista bršljana.

U Srbiji je već 15 registrovan Prospan sirup protiv kašlja prijatnog ukusa koji deca vole. Pospešuje  oporavak, omogućava da dete lakše prespava noć bez učestalog buđenja i dosadnog iskašljavanja.

Imajte u vidu da ako dete  ima kašalj koji traje nekoliko dana, a dobro je raspoloženo, nema promene apetita ni povišenu temperaturu, kašalj mu se pojačava u ležećem položaju, najverovatnije se radi o “slivajućem” kašlju zbog virusne upale nosa i grla,  i da sami možete započeti terapiju biljnim preparatima.

Kada je vreme za pregled pedijatra?

Pregled je obavezan ako dete dobije visoku temperaturu i kašalj se pogoršava, ukoliko je preterano razdražljivo i pospano, otežano diše, prilikom kašlja čini vam se da čujete i blago struganje pri udahu i  izdahu, izgubi apetit ili oseća mučninu.