Biram Zdravlje logo

12 saveta za zdrava stopala

shadow illustration

U srcu smo letnje sezone i predivna letnja obuća u kojoj se ističu negovana i zdrava stopala su neizbežni dodatak. Ipak, posebno za vreme letnjih vrućina kada se naša stopala više znoje, može doći do gljivične infekcije noktiju (onihomikoza), bolesti kod koje gljivice izazivaju oštećenje i propadanje nokta. Svakodnevna nega nogu i stopala će sprečiti nastanak gljivica i održati vaša stopala zdravim . U nastavku vam donosimo 12 saveta za zdrava stopala.

1. Provera stopala

Proveravajte redovno vaša stopala i obratite pažnju na boju, teksturu i izgled.

2. Higijena

Sprovodite pravilnu higijenu stopala i za vreme pranja i sušenja posebnu pažnju obratite napodručje između prstiju.

3. Hidratacija

Hidrirajte svoju kožu. Toplo vreme i otvorena obuća veoma lako mogu izazvati ubrzanigubitak vlažnosti kože što će dovesti do pucanja i stvaranja pukotina. Kako bi vaša stopala ostala hidrirana redovno na njih nanosite vlažnu kremu ili losion.

shadow illustration

4. Veličina obuće

Nosite odgovarajuću veličinu obuće. Sigurno ste do sada primetili kako ne možete nositi istu veličinu obuće proizvedene od različitih prodavača. Kupujte nove cipele popodne, budući da su noge tada šire nego ujutru. Uvek kupujte obuću u kojoj se osećate udobno.

5. Bol u stopalu

Ne ignorišite bol u stopalu. Ako vremenom simptomi postanu sve snažniji, posetite specijalistu za stopala koji će proceniti stanje i preporučiti lečenje.

6. Pravilno sečenje noktiju

Urastanje nokta na nogama uglavnom se javlja na nožnom palcu. Secite nokte “na ravno”, ali istovremeno tako da oštri krajevi ne oštete i ne pritiskaju okolnu kožu. Takođe,izbegavajte otkidanje kožice oko nokta koje može oslabiti nokat i izazvati mikro traume.

7. Redovno vežbanje

Hodanje je izvrstan način za održavanje zdravlja stopala. Važno je da nosite odgovarajuću sportsku obuću za vreme vežbanja.

8. Suva obuća

Budući da se u stopalima nalaze znojne žlezde, cipele apsorbuju vlagu s nogu. Važno je potpuno osušiti obuću pre sledeće upotrebe. Upravo zato je važno izbegavati obuću izrađenu od sintetičkih materijala.

9. Zaštitite stopala od vlage

Uvek nosite sandale kada odlazite na bazen ili u svlačionice kako bi zaštitili stopala od povreda i gljivičnih infekcija koje se šire upravo u takvim vlažnim okruženjima.

10. Zaštitite stopala od sunca

Za vreme letnjih vrućina, zaštitite sunčanom kremom i vaša stopala kako biste izbegli opekotine od sunca.

11. Sveža i suva stopala

Kod zatvorene obuće nosite pamučne čarape, održavaće stopala svežim i suvim. Kod preteranog znojenja, redovno menjajte čarape.

12. Lečite na vreme atletsko stopalo

Atletsko stopalo je oboljenje koje prepoznajemo po peckanju, znojenju nogu, svrabu ili neugodnom mirisu nogu. Izlečite atletsko stopalo na vreme kako se gljivice ne bi proširile i na nožne nokte. Kod ovakve vrste gljivica, preporučuju se čarape i obuća koji sadrže antifungalna sredstva.